Sterk juridisk støtte til demonstrantene i Ottawa

0

Av Jan Herdal.

Justice Center er en uavhengig kanadisk gruppe av jurister som har spesialisert seg på å forsvare det kanadiske folks grunnleggende rettigheter under Charter of Rights and Freedoms, en sentral del av landets konstitusjon som ble forsterket i 1982.

Senteret er partipolitisk nøytralt, finansiert av totalt 10 000 givere landet over, og har aldri mottatt statsstøtte. Gruppa er motstander av de stadig mer inngripende koronatiltakene, og har fra første stund forsvart trailersjåførene og deres støttespilleres grunnlovsfesta rett til å demonstrere.

I en pressemelding datert 8. februar påminner senteret Ottawa-politiet om at det ikke er en forbrytelse å benytte sine borgerrettigheter under charteret. Bakgrunnen er at politiet konfiskerer drivstoff som folk vil gi til demonstrantene.

– Det er vinter i Canada. Trailersjåførene trenger drivstoff for å holde varmen. Å konfiskere drivstoff setter den personlige sikkerheten til fredelige demonstranter i fare, erklærer en av lederne for senteret, advokaten Jay Cameron.

Han viser til seksjon 2c av charteret, som beskytter alle kanadieres rett til å samles og demonstrere fredelig for eller imot myndighetenes lover og politikk. Så lenge trailersjåførenes protest er fredelig, er den uttrykkelig garantert av charteret.

Ottawas politisjef Peter Sloly har sjøl offentlig erklært at protesten har vært fredelig, og at demonstrantene ikke har påført byens innbyggere skade. Sloly forsvarer likevel konfiskeringen av drivstoff med kriminallovgivningen, og spesielt med seksjon 430 om skadeverk.

– Demonstrantene er samlet i Ottawa i en fredelig protest mot nedstengninger og vaksinekrav. Mange rapporter forteller at det store flertallet har vært fredelige og lovlydige. De hindrer heller ikke byens innbyggere i å gå fritt rundt i byen, sier Cameron.

– Politiet har rett til å bøtelegge folk, inkludert trailersjåførene, for trafikkforseelser som f.eks. ulovlig parkering. Men det er villedende og feilaktig å framstille en fredelig demonstrasjon i landets hovedstad som en straffbar handling, legger han til.

– Politiet i Ottawa synes å omgjøre charterets rettigheter til kriminelle handlinger under seksjon 430 i straffelovgivningen, sier advokat Nicholas Wansbutter, en av senterets rådgivere. Han mener at politiet ikke har rett til å konfiskere drivstoff i en kontekst der det ikke er begått forbrytelser.

– Trailersjåførene har rett til å protestere fredelig mot 23 måneder med innskrenkninger i våre grunnleggende rettigheter. Og folk har full rett å skaffe dem mat, vann, drivstoff og andre nødvendigheter, mener Wansbutter.

Vi har fulgt kampen fra starten. Les mer om Freedom Convoy på steigan.no her.

Forrige artikkelÅpent brev til myndighetene og mediene om ukritisk holdning til den farmasøytisk industriens vaksinekampanje
Neste artikkelIkke helt edruelig fra Zelenskij