Krigen mot Donbass er i gang

0

Utbryterepublikkene evakuerer sivile til Russland mens ukrainske styrker begynner tungt bombardement

Det hvite hus og vestlige medier har drevet en hysterisk kampanje om at Russland skulle invadere Ukraina den 16. februar, og de kunne til og med fortelle klokkeslettet. Noen slik invasjon var ikke planlagt, og den skjedde da heller ikke. Russland håper på en diplomatisk løsning av krisa.

Derimot har Ukrainas hær begynt en artillerioffensiv mot Lugansk og Donetsk.

Donetsk News Agency melder om at 50 granater eksploderte i løpet av bare 35 minutter.

Ukrainske væpnede styrker gjennomførte artilleriangrep i områdene til ni bosetninger i Donetsk- og Lugansk-folkerepublikkene i løpet av to timer torsdag morgen, og brukte rundt 160 runder med ammunisjon av kaliber over 12,7 mm, sa DPR-kontoret ved Joint Centre for Control and Coordination (JCCC).

Militær etterretning i Donetsk sier at Ukraina tar sikte på å angripe republikken fra Azovhavet.

I forrige uke besøkte den ukrainske hærens felles operasjonssjef Alexander Pavlyuk Mariupol der han inspiserte treninga for amfibieraidet.

«Under konseptet for operasjonen vil Ukraina gjennomføre et angrep langs Sartana-Kominternovo-aksen.» Amfibiestyrken inkluderer et rekognoseringskompani og et ildgivingsstøttekompani fra 36. marinebrigade, en felles mortergruppe, samt flere avdelinger av 107. bataljon som vil bli utplassert til Mariupol fra Zaporozhye i nærmeste fremtid, sa DPR-militsen.

Southfront: Krigen i Donbass begynner

Nettmagasinet Southfront, som følger blant annet krigen i Donbass, skriver:

Til tross for nedeskaleringsforsøk fra Russland, ser det ut til at «ukrainske ledere» og deres utenlandske sponsorer er fast bestemt på å sette i gang krigen.

I løpet av de siste 24 timene har styrker fra Kiev-regimet konsekvent forsøkt å utplassere enda flere styrker til kontaktlinjan med folkerepublikkene Donetsk og Lugansk i øst. Den ukrainske hæren og tilknyttede militante organisasjoner bryter åpenlyst våpenhvileregimet i området.

Denne utviklinga er ledsaget av rapporter om at representanter for post-Maidan ukrainske eliter flykter fra landet. Videre hevder rapporter at Mr. Zelensky selv beordret å evakuere sine foreldre fra landet.

Aggressive handlinger fra Kiev-regimets styrker i øst er mer enn åpenbare for enhver nøytral observatør. Likevel fortsetter MSM å hevde at «milde og fredelige» Kiev-tropper beskyter sivile mål i DPR og LPR bare i «sjølforsvar».

Rapporter viser at Kiev-tropper begynte å rykke frem nær byen Gorlovka. Dette provoserte kraftig ildgivingskamp i området. Øyenvitner rapporterer at den ukrainske hæren transporterer fram likkister ikke så langt fra frontlinjen.

Ledelsen for DPR kunngjorde masseevakuering av befolkningen i frontlinjeområdene til den russiske føderasjonen.

På sin side er den russiske ledelsen tvunget til å reagere på den økende trusselen om en ny krig i Øst-Europa som sakte har blitt uunngåelig på grunn av handlinger fra Ukraina og NATO, ledet av USA.

Den russiske hæren vil gjennomføre strategiske avskrekkingsøvelser 19. februar under ledelse av Russlands president Vladimir Putin, rapporterer forsvarsdepartementet i Russland.

Rapporter hevder at Russland, midt i eskaleringa, utplasserer tunge rakettsystemer til området nær den ukrainske grensen.

En 220 mm MLRS BM-27 «Hurricane» ble oppdaget på gatene i Bryansk. T-90A, BMP-3, MT-LB, 1V15 og en ganske sjelden BREM-L ble angivelig oppdaget i grenseregionen Belgorod.

Begivenhetene de siste dagene viser at Kiev-regimet og dets sponsorer er fast bestemt på å starte krig i Øst-Ukraina.

USA prøver å provosere fram en krig mellom Russland og Ukraina

Kommentar:

Som vi har pekt på en god stund, ønsker krigspartiet i Washington å trekke Russland inn i en krig mot Ukraina. Planen var å provosere Russland til å angripe Ukraina, men da det ikke lyktes ga man ikke opp krigsprosjektet.

Meldingene fra fronten er ikke til å ta feil av: Ukrainske styrker med nazistiske «elite»avdelinger fra Azov-bataljonen i spissen, er i gang med angrepet på utbryterrepublikkene. Dette angrepet tas så alvorlig at Donetsk og Lugansk i forståelse med Moskva, evakuerer store mengder sivile til den russiske føderasjonen.

Dersom Ukraina gjennomfører et blodbad mot sivile i Donbass eller skulle stå i ferd med å nedkjempe republikkenes forsvar, vil ikke Vladimir Putin ha stort andre alternativer enn å gripe militært inn for å hindre dette.

Og i så fall vil Europa få den krigen Washington ønsker for å holde sine «allierte» rivaler i Europa i sjakk. Særlig Tyskland vil bli hardt rammet dersom gassleveransene fra Russland skulle opphøre.

I dette regisserte spillet sier president Biden at han er «overbevist om at Putin har besluttet å invadere Ukraina».

Putin prøver å unngå direkte russisk aksjon

Bidens påstand er ikke basert på dokumentasjon, og nøktern analyse tilsier at Putin vil ønske å unngå en direkte krig mellom Russland og Ukraina. I det minste vil Putin forsøke å utsette en slik krig så lenge som mulig.

Dette handler ikke minst om narrativer. Washingtons narrativ handler om «det agressive» Russland som ønsker å angripe Ukraina og seinere andre land i Europa.

Russland ønsker å punktere dette narrativet og vise Europa at det er USA som provoserer fram en krig. Derfor vil gjøre alt det kan for å løse problemet i Donbass uten å invadere Ukraina.

Skulle Russland engasjere seg direkte, er det mye mer sannsynlig at det vil være i form av artilleriangrep på de ukrainske styrkene som trenger inn i Donbass fra utskytingssteder på russisk jord.

Se analysen til The saker: Russian options in the LDNR – my personal take

Dette handler om USAs ønske om å dominere Europa og særlig Tyskland

Tyskland er en av USAs største konkurrenter innen industriproduksjon, og ved å underminere tysk industri, les «det grønne skiftet», og nekte landet tilførsel av russisk gass, og uten russisk gass og uten kullkraftverk og atomkraftverk, er tysk industri lemlestet og Europa et konkursbo prisgitt USAs kontroll.

Hadde det eksistert ei venstresida av betydning i Europa, som tok sine forpliktelser alvorlig, ville vi nå ha sett store massedemonstrasjoner mot krig og for fred i europeiske storbyer. Når vi ikke ser det, er det fordi store deler av det som skulle ha vært et slikt venstre har slukt Washingtons narrativ. Krigsindustriens medier har vunnet krigen om deres «hearts and minds». Desto verre for Europa og Europas arbeiderklasse.

Videoene til Andrei Martyanov er ingen visuell eller regimessig opplevelse, men innholdet i analysen hans er ytterst interessant:

Forrige artikkelBergens Tidende: – Før me legg korona bak oss, må me ta eit oppgjer med maktbruken
Neste artikkelHvorfor foreslår regjeringen en totalitær forskrift?
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).