Nazistene i Ukraina marsjerer og USA forsikrer landet om sin støtte mot Russland

0
Fascistdemonstrasjon i Kiev på 110-årsdagen for fødselen til nazikollaboratøren Stepan Bandera. Shutterstock.

USAs president Joe Biden kom med nye forsikringer til Ukraina i en telefonsamtale med landets president Volodymyr Zelenskyj, skriver NRK.

De to snakket sammen søndag, opplyser Det hvite hus.

– President Biden gjorde det klart at USA med allierte og partnere vil svare bestemt hvis Russland ytterligere invaderer Ukraina, sier presstalsperson Jen Psaki i Det hvite hus.

I samtalen med Zelenskyj skal Biden ha understreket at ingenting av dette skal skje bak ryggen på Ukraina.

– Årets første internasjonale samtale med USAs president beviser vårt spesielle forhold. Felles innsats fra Ukraina, USA og partnere for å bevare fred i Europa, hindre ytterligere eskalering, samt reformer og deoligarkisering ble diskutert. Vi setter pris på den urokkelige støtten til Ukraina, skrev Zelenskyj på Twitter etter søndagens telefonsamtale.

Ukrainas nazister marsjerte for nasjonalhelten og nazisten Stepan Bandera

Ukrainske høyreekstreme og nazister holdt et fakkeltog i Kiev lørdag kveld, for å feire nazikollaboratøren Stepan Bandera. 1. januar er nasjonal høytidsdag i Ukraina til minne om krigsforbryteren Bandera.

Demonstrantene sang fascistiske sanger og ropte nazistiske slagord da de markerte fødselsdagen til Stepan Bandera, en tidligere leder av Organisasjonen av ukrainske nasjonalister (OUN), som alliert med Adolf Hitlers Tyskland.

Opptoget ble avsluttet med et møte foran kontoret til Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Den israelske ambassaden i Kiev fordømte prosesjonen. «Forherligelsen av de som støttet nazistisk ideologi, fornærmer minnet til ofrene for Holocaust i Ukraina,» sa diplomater i en uttalelse på Facebook, og krever at Kiev undersøker «manifestasjoner av antisemittisme» under marsjen.

Dette er interessant, for til tross for gjentatte purringer fra vår side i steigan.no har det norske HL-senteret fra 2014 og til denne dag ikke klart å få ut en eneste kritisk ytring mot nazismen i Ukraina.

Les: Hvorfor er HL-senteret taust om nazismen i Ukraina?

Putin: Den militære situasjonen er svært alarmerende

I en tale til et utvidet møte i det russiske forsvarsdepartementet fa president Putin at den militære situasjonen i Europa er svært alarmerende:

Det er ekstremt alarmerende at deler av USAs globale forsvarssystem blir utplassert i nærheten av Russland. Mk 41-rakettene, som befinner seg i Romania og skal utplasseres i Polen, er tilpasset for oppskyting av Tomahawk-angrepsmissilene. Hvis denne infrastrukturen fortsetter å bevege seg framover, og hvis amerikanske og NATO-missilsystemer blir utplassert i Ukraina, vil flytiden deres til Moskva bare være 7–10 minutter, eller til og med fem minutter for hypersoniske systemer. Dette er en stor utfordring for oss, for vår sikkerhet.

I denne sammenhengen, som dere er klar over, inviterte jeg USAs president til å starte samtaler om utforming av konkrete avtaler. Forresten, under vår samtale foreslo han faktisk å utnevne ledende tjenestemenn til å føre tilsyn med dette. Det var som svar på hans forslag at vi utarbeidet våre forslag om å forhindre ytterligere østutvidelse av NATO og utplassering av offensive angrepssystemer i landene som grenser til Russland. Som dere er klar over, har vi sendt utkastene til relevante avtaler til våre amerikanske kolleger og NATO-ledelsen.

Vi trenger langsiktige juridisk bindende garantier. Vel, vi vet godt at selv juridiske garantier ikke kan være fullstendig feilfrie, fordi USA lett trekker seg ut av enhver internasjonal traktat som har sluttet å være interessant for dem av en eller annen grunn, noen ganger tilbyr forklaringer og noen ganger ikke, slik det var i forbindelse med ABM- og Open Skies-traktatene – ingenting i det hele tatt.

Den militære ledelsen i USA vet at det er galskap å angripe Russland

USA har ikke styrker i Svartehavet eller Russlands nærområder som kan utfordre Russland for alvor. Putin peker på missilene og sier ganske riktig at de kan nå Moskva på få minutter. Men samtidig vet både han og Pentagon at Russland har våpen som både kan utslette basene eller skipene der slike missiler måtte komme fra, og de kommandosentralene som har sendt dem.

Foreløpig tyder alt på at USA satser på brinkmanship og hybridkrig framfor åpen krig. Men Putin har også gjort det klart at dersom Russland ikke får noen garantier, så har Russland sin plan B, og den kan inneholde en del overraskelser, som en kinesisk kommentator sa nylig.

Forrige artikkelDanmark: 91,5 % av omikrontilfellene gjaldt vaksinerte
Neste artikkelKoronanarrativet slår sprekker