– Det er ikke lenger dobbeltmakt i Kasakhstan – presidenten er blitt en virkelig president

0
Presidentpalasset Ak Orda i Nur-Sultan. Shutterstock

Den russiske nettavisa «Взгляд», Synspunkt, siterer den populære og ofte provokative kommentatoren Evgenij Satanovskij og hans analyse av situasjonen i Kasakhstan etter de voldelige opptøyene og ikke minst i forbindelse med at de russiskledede strykene fra CSTO er kommet inn på banen.

Satanovskij skriver:

«Det ser ut til at det ikke lenger er et spørsmål om dobbeltmakt i Kasakhstan, Elbasy (Nursultan Nasarbajev), medlemmer av hans familie og Nasarbajevs indre krets har forlatt den politiske arenaen og Tokajev blir en ekte president,» skrev Satanovsky på sin Telegramprofil.

Statsviteren bemerket at «Kasakhstan også er dekket fra den kinesiske flanken, siden lederen av Kina Xi Jinping motsatte seg eksterne styrker som kunne prøve å destabilisere Kasakhstan. Det, tatt i betraktning Russlands posisjon, samt involveringen av nabolandene Kirgisistan og Tadsjikistan i prosessen med å stabilisere situasjonen i Kasakhstan, gjør at forsøket på å styrte Tokajev eller sikre maktovertakelse for de militante, hvem enn som står bak dem, blir en eventyr dømt til å mislykkes på forhånd.»

«Østen anerkjenner bare styrke, og det er svært vanskelig, om ikke umulig, å slå Kasakhstan ut av systemet med dets nåværende forhold til Russland og Kina eller erstatte dem med det samme Tyrkia eller USA, selv om både Ankara og Washington vil prøv å gjøre dette. Ulver spiser ikke gress, de trenger blod og kjøtt, understreket han.

Satanovsky kommenterte også uttalelsen fra det amerikanske utenriksdepartementet om situasjonen i Kasakhstan. «Når amerikanerne uttrykker sin misnøye og bekymring til kasakherne, for det første, at Tokajev ba CSTO om støtte og sier at Kasakhstan selv har nok styrke til å takle alt som skjer uten det, ser det mer enn rart ut. Hans presidentbolig og bygninger i Almaty står i brann, den internasjonale flyplassen og TV-tårnet var beslaglagt av militante, sikkerhetstjenestemenn blir drept, godt trente væpnede gjenger over hele landet knuser kontorene til innenriksdepartementet, og så blir han fortalt hva og hvordan han skal og ikke skal gjøre. Har gutta Blinken og Biden blitt gale, eller hva? Eller vet vi noe om forholdet mellom USA og Kasakhstan?» la statsviteren til.

Ifølge ham støtter vestlige, først og fremst amerikanske, frivillige organisasjoner militantene med hender og føtter, som fra deres synspunkt er «fredelige demonstranter mot et korrupt regime».

«Når det gjelder Tyrkia, har ikke offisielle media og Erdogan personlig ennå demonstrativt markert noen posisjon, og venter på å se hvordan det vil ende, men de pro-tyrkiske, pan-tyrkiske og pan-islamistiske nettverkene har anstrengt seg svært så mye etter at meldingene om ankomsten til de russiske fallskjermjegere i Kasakhstan,” skriver Satanovskij.

Kommentar:

Det er ennå ikke klart akkurat hvem som sto bak del velorganiserte og brutale kuppforsøket i Kasakhstan. At det har vært et samspill mellom ytre og indre krefter, virker opplagt. Men det vil ennå gå noe tid før støvet har lagt seg og man får se hva som ligger bak.

Moon of Alabama skriver om dette i artikkelen Mysteries Of The Failed Rebellion In Kazakhstan.

Men det som nå er lett å se ar at Satanovskij har rett i at Tokajev nå framstår som en virkelig president, og ikke bare en mann i skyggen av Nasarbajev. «Huset» har vunnet. «Biblioteket» har tapt. Og aksen Kina-Kasakhstan-Russland er befestet.

Les: Er det «biblioteket» eller «huset» som har bestemt det?

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkel– Eliten i Oslo er rammet av mental avindustrialisering
Neste artikkel«Ta vaksinen!» Men hva er begrunnelsen?
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).