USA og NATO med farlige provokasjoner mot Russland

0

Det kalles brinkmanship, og er den praksisen med å prøve å oppnå et fordelaktig resultat ved å presse farlige hendelser til randen av aktiv konflikt, som det heter i Wikipedias definisjon.

Og det er tydeligvis det USA og NATO holder på med tett opp til Russland grenser.

Talsperson for det russiske utenriksdepartementet Maria Zakharova gikk ut på en pressekonferanse 9. desember 2021 og pekte på en serie med farlige episoder som har skjedd i det siste.

Zakharova sa:

Den militære aktiviteten til USA og NATOs medlemsland langs Russlands grenser, inkludert militære flyvninger og farlige manøvrer fra marineskip, fortsetter å øke. Det amerikanske militæret og dets NATO-allierte har gått fra forsøk på å teste styrken til vårt grensebeskyttelsessystem til provokasjoner mot sivile fly, som setter sikkerheten i luftrommet i fare og setter menneskeliv i fare.

I forbindelse med disse provoserende handlingene mottok den amerikanske ambassaden i Moskva den 8. desember et protestvarsel om de farlige konsekvensene av denne hensynsløse oppførselen.

Noten regner opp nylige hendelser som ikke endte i tragedie bare på grunn av ren flaks og russiske piloters og flygelederes raske handlinger.

Om morgenen den 3. desember utførte det amerikanske luftvåpenets CL-600 rekognoseringsfly en flyvning over det åpent vann i Svartehavet nær ansvarsområdet til de russiske lufttrafikktjenestene og gjorde en bratt nedstigning fra en høyde på 11 000 m til en høyde på 9 200 m, etter å ha krysset ruta som er reservert for sivile fly. Mannskapet svarte ikke på flykontrollens gjentatte anrop.

I løpet av de samme timene og av samme grunner slapp et maltesisk rutefly fra Sotsji til Skopje så vidt unna en kollisjon. Seinere samme dag, 3. desember, rykket russiske militærfly for å eskortere US Air Force RC-135 strategiske rekognoseringsfly over Svartehavet.

Maria Zaharova, utenriksdepartementet i Russland.

Zakharova nevner også en episode der et russisk transportfly holdt på å kollidere med en NATO-drone av typen MQ9AReaper og et tilfelle der et US Air Force Boeing RC-135 rekognoseringsfly kom farlig nær et passasjerfly av typen Boeing 767-300 på vei til Sharm El Sheikh, Egypt.

Leke med ilden

NATO-tilhengere vil si at dette er den russiske versjonen, og naturligvis er det det. Men til det er det et par ting å bemerke.

Lista over hendelser er sendt over i form av en note til USAs ambassade. Hvis de mener at den inneholder feil, kan de naturligvis si ifra om det.

Og vel så viktig: Det er langs Russlands grenser dette skjer. Russisk flyvåpen driver ikke risikabel flygning nær USAs grenser, og vi antar at dersom de hadde gjort det, ville USAs reaksjoner vært kraftigere enn Mari Zakharovas nøkterne og faktabaserte gjengivelse av episodene.

Brinkmanship er i prinsippet en farlig politikk. Den utfordrer helt opp til grensa for konflikt, men nettopp derfor skal det uhyre lite til for at det faktisk blir konflikt. En feilnavigering, en misforståelse, så er et passasjerfly med hundrevis av mennesker eller et militærfly truffet. Det er ikke vanskelig å forestille seg at det kan føre til en eskalering som fort kan komme ut av kontroll. Og da har man en konflikt mellom to kjernefysiske stormakter.

Dette er galskap. Det er et spill med menneskehetens framtid i potten.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.