Antatte jihadister drepte minst 30 mennesker i Mali

0
Fra demonstrasjonen i Bamako, Mali, 10. juli 2020. Foto: Africabews

Mistenkte jihadister i Mali drepte minst 30 sivile i et angrep på et passasjerkjøretøy i den sentrale byen Mopti, sa lokale tjenestemenn lørdag. Dette skriver Africa News.

– Passasjerene ble sprayet med kuler og kjøretøyet ble tent på, under et angrep fra «terrorister» nær byen Bandiagara fredag, sa tjenestemennene til AFP. «Staten har sendt sikkerhetsstyrker til stedet,» sa de, og uttalte seg på betingelse av anonymitet.

En folkevalgt i Bandiagara bekreftet dødstallet og sa at ofrene inkluderte kvinner og barn. Ingen av de mange væpnede gruppene som er aktive i det vestafrikanske landet har tatt ansvar for terrorangrepet.

Malis overgangsregjering sa i en uttalelse som ble sendt på statlig TV at 31 mennesker ble drept og 17 skadet, og lovet å gjøre alt som er nødvendig for å «arrestere og straffe» gjerningsmennene.

Malis statsminister anklager Frankrike for å trene terrorister

Frankrike står bak forberedelsene til terrorgrupper som opererer i Mali , Bamako har bevis for det, sa statsminister for overgangsregjeringa i Mali Shogel Kokalla Maiga i et intervju med RIA Novosti.

«De terroristene som er til stede i Mali kom fra Libya. Og hvem ødela staten Libya ? Det samme Frankrike med allierte. Da den maliske staten samarbeidet med Frankrike om intervensjonen i Mali for å bekjempe terrorisme, ba vi om hjelp med etterretning og luftstøtte. Ingen snakket om å sende militære på bakken. Frankrike respekterte denne traktaten i Kona, Gao, Timbuktu. Da de nærmet seg Kidal, forbød de det maliske militæret å gå inn der, sa han.

Ifølge statsministeren opprettet franske tropper en enklave i Kidal og overleverte den til en bevegelse dannet av representanter for Ansar al-Din, som samarbeider med Al-Qaida og er anerkjent som en internasjonal terrororganisasjon.

«Mali har ikke tilgang til Kidal, det er en enklave kontrollert av Frankrike. De har væpnede grupper trent av franske offiserer. Og vi har bevis på dette. Vi har uttrykket at hvis du leter etter en nål på rommet ditt, men hvis den som er er med på letinga etter denne nåla står på den, da vil du aldri finne den. Og dette er en situasjon som vi for tida har i Mali og som vi ikke forstår og ikke vil tåle,» understreket han.

Norge medansvarlig for å åpne veien for terrorismen i Sahel

Statsminister Shogel Kokalla Maiga peker på at det var krigen som ødela Libya som åpnet veien for terroristene i Mali og det øvrige Sentral-Afrika. Som kjent deltok Norge i aller fremste rekke i denne krigen og var det landet som bombet mest.

Så lenge Libya var under ledelse av Gaddafi fungerte landet som et bolverk mot terrorismen, men med ham slaktet av våre allierte og landet i ruiner, har veien ligget åpen for IS, al-Qaida og andre grupper. Våpen, utstyr og johadister har vært i fri flyt til og fra Syria og via Libya inn i Sentral-Afrika.

Libya har blitt et knutepunkt for jihadistiske nettverk som strekker seg sørover til Sahel. Ødeleggelsen av Libya i 2011 åpnet en strøm av våpen inn i det nordlige Mali, noe som bidro til å gjenopplive en etnisk/stamme-konflikt som blusset der siden 1960-tallet. I 2012 tok lokale allierte av ‘al-Qaida i det islamske Maghreb’ (AQIM) kontroll over byene Gao, Kidal og Timbuktu, nord i Mali. Etter den franske intervensjonen i Mali, fikk den pågående anarkiet i Libya flere grupper til å flytte sine operasjons-sentre til Libya, inkludert både AQIM og deres forgrening, Al-Mourabitoun, hvor disse gruppene kunne skaffe seg våpen lettere.

Les: Britisk rapport: – Algerisk etterretning var involvert i terroraksjonen i In Amenas

Forrige artikkelStyrelederen for nyhetsbyrået Reuters er investor og styremedlem i Pfizer
Neste artikkelPupp og digitalisering