Til tross for alle de fagre ordene, er de store investeringsfondene fortsatt de avgjørende eierne i den kapitalismen som bygger på fossile brensler. I tillegg fortsettes global opprustning, militære operasjoner og kriger, selv i den «bærekraftige» og «grønne» kapitalismen.
Av Werner Rügemer.
BlackRock-sjef Lawrence Fink har posisjonert seg til å bli talsmann for «bærekraftig kapitalisme» i de ledende vestlige demokratiene. I slike fora som World Economic Forum (WEF), som i fire tiår har møttes årlig på det luksuriøse feriestedet Davos i skatteparadiset Sveits, får Fink, sammen med lignende propagandister som William Gates (Microsofts grunnlegger, Bill & Melinda Gates Foundation) en global talerstol.
«Nyliberalismen har hatt sin tid,» skriver grunnleggeren av WEF, Klaus Schwab – den samme nyliberalismen som Fink, Gates, Schwab & co så langt selv har representert. Men de ønsker også å ta kontroll over alternativet.
Deres nye sett med verdier har forkortelsen ESG: Environment, Social, Governance. Det er en del av en Green New Deal. BlackRock fikk et ESG-rådgivningsmandat fra EU-kommisjonen.
Forresten: Ødeleggelsen av miljøet skapt av den vestlige økonomien basert på fossile brensler – spesielt med dens kull-, olje- og bilselskaper – har vært vitenskapelig avslørt i minst 30 år. Men de nå svært så ansvarlige investorene som BlackRock & co. ignorerte dette like lenge og er fortsatt de største medeierne i disse selskapene i dag. Nå har de visstnok våknet opp i tidsånden. Hvor troverdig er det?
«Grønn kapitalisme» skjuler det fossile grunnlaget
Den fornyede, bærekraftige kapitalismen skal også bli en «grønn» kapitalisme. Det opprettes mange nye fond for dette formål, for eksempel til vindturbiner og solcelleparker. Disse midlene er imidlertid relativt små i størrelse.
I hovedsak er BlackRock & co. fortsatt de avgjørende eierne av fossil kapitalisme, det vil si olje-, gruve-, landbruks-, bil-, farmasøytiske, sement- og cruiseselskaper – og forresten også våpenselskaper.
I tillegg til miljøfondene er BlackRock & co. også fortsatt store aksjonærer i RWE, E.ON, Exxon, Shell, Total, General Motors, Daimler, BMW, VW, den største råvarehandleren Glencore, med hovedkvarter i finansoasen Zug i Sveits; de største farmasøytiske selskapene som Pfizer, DuPont, Bayer, BASF og Sanofi; de største sementprodusentene som Lafarge Holcim og HeidelbergCement; og også de største våpenselskapene og atombombeprodusentene, som Boeing, Lockheed, Raytheon, General Dynamics, Northrop i USA, Leonardo i Italia, Thales i Frankrike og Rheinmetall i Tyskland.
BlackRock & co. er forøvrig også de største eierne av de tre største cruiserederiene: Carnival Corp., Royal Caribbean Cruises og Norwegian Cruise Line. Alle tre har sitt operative hovedkvarter i Miami/Florida/USA:
* Carnival Corp .: De største eierne er Vanguard, Truist Bank, BlackRock, State Street, Northern Trust, Fidelity
* Royal Caribbean Cruises: De største eierne er Capital, Vanguard, BlackRock, State Street, Fidelity
* Norwegian Cruise Line: De største eierne i rekkefølge er Vanguard, BlackRock, State Street, Fidelity.
Fossil kapitalisme: Militært verdensherredømme og opprustning
Den fossile kapitalismen inkluderer også det USA-ledede og kravet om verdensherredømme, i strid med folkeretten men støttet av militærmakt. Verdensomspennende opprustning, militære operasjoner og kriger fortsetter også under den «bærekraftige» og «grønne» kapitalismen. Og nylig har til og de tyske grønne partiet forlangt opprustning mot «autoritære stater» og for «robuste europeiske militæroperasjoner» i tett samarbeid med USA.
Til og med den «normale» operasjonen og tilførselen av energi, ammunisjon, drivstoff, mat, personell osv. til de rundt 1000 amerikanske militærbasene rundt om i verden – ofte med hensikt stasjonert på avsidesliggende øyer (Guantanamo, Guam, Marshalløyene …) og i fjerntliggende, strukturelt svake regioner (Thule/Grønland, Bondsteel/Kosovo, Ramstein …) – pluss flyene, satellittene og fartøyene som er i konstant bevegelse omkring på kloden døgnet rundt, i lufta, i verdensrommet, på jorda og på havene, panserøvelser, krigsskip i Stillehavet: det amerikanske militæret er den største ødeleggeren av miljøet. Og hvis vi også legger til NATO…
Men vi ser også miljøstrategien til BlackRock & co, som et dekorativt vedlegg: NATO ønsker å bli «miljøvennlig» med biodrivstoff til jagerfly og solcellebatterier til elektronikken i stridsvognene.
Miljøvennlig infrastruktur, som offentlige og billige transportsystemer, er ikke en bekymring for BlackRock & co. Utarmingen av selve statsvesenet fortsetter. Og sist, men ikke minst: På grunn av vestlige regjeringers og EUs kollaborasjon med BlackRock & co, minker den politiske støtten hos flertallet av befolkningen for det vestlige demokratiets tidligere institusjoner, partier og ledende medier: en fossil kapitalisme i flere henseender.
Fink: De rike kundene er viktigere enn miljøet
Noen ganger snakker BlackRock-sjefen Fink med klare ord. I et intervju sommeren 2021 understreket han: Selv om han er «forpliktet til miljøet», er det «som investor…mitt ansvar å maksimere kundenes inntekter».
Fink påpeker også at han må følge kaptaleiernes ønsker om hvilke selskaper kapitalen skal investeres i, og disse ønskene kan avvike fra bærekraftkriteriene: «Jeg kan ikke investere pengene der jeg måtte ønske det, men bare der kunden vil ha dem.»
Avisen oppsummerer Finks posisjon etter intervjuet – godkjennende – slik: Fink «driver selskaper til mer bærekraft. Han tror ikke at dette vil redde verden. At han maksimerer kundenes avkastning, er en selvfølge.»
Den nye «grønne broren» til DAX
Den tyske avdelingen av BlackRock lanserte indeksfondet DAX-ESG-ETF på den store Frankfurt-børsen (DAX) i 2021. Dette fondet oppfyller ESG-kriteriene, hevdet BlackRock.
Fondet har sitt navn fra DAX, men for å oppfylle ESG-kriteriene er tre børsnoterte selskaper fjernet fordi produksjonen deres er skadelig for miljøet: RWE (brunkull), E.ON (strømnett) og MTU (motorer for sivil og militær luftfart). Bilprodusenter og farmasøytiske selskaper ble imidlertid ikke ekskludert.
I stedet ble tre ikke-børsnoterte selskaper inkludert: Symrise AG (kjemikalier, duft- og smaksstoff), Brenntag SE (verdensmarkedsleder innen salg av kjemikalier) og Zalando SE (netthandel innen mote og kosmetikk). Miljøvurderingen av disse tre gruppene ble laget av Qontigo, et datterselskap av Deutsche Börse AG med ansvar for indeksprodukter.
Men: BlackRock er fortsatt storaksjonær i de tre konsernene som er fjernet fra DAX ESG ETF-fondet, som før. Og slik fødes børsens «grønne bror».
Hva som er «grønt», definerer vi
Deutsche Börse AG og dets ESG-indeksvurderingsselskap Qontigo henter evalueringene fra Sustainalytics, verdens ledende ESG-evalueringsselskap. Med 600 ansatte utarbeider de ESG-evalueringer for selskaper BlackRock og 700 andre kapitalbestyrere ønsker å kjøpe.
Men Sustainalytics eies av Morningstar Incorporated, med hovedkvarter i Chicago/USA. Dette finansanalyseselskapet med 5000 ansatte er ledende i profittvurderingen av de viktigste aksjene og verdipapirene og har også datterselskaper som driver med rating.
Og hvem eier Morningstar? Den største aksjonæren er Vanguard (også aksjonær i BlackRock), etterfulgt av de vanlige mistenkte i førsterekka av grønnvaskere: BlackRock, Fidelity, J.P. Morgan…
Nato chief suggests battle tanks with solar panels as militaries go green
Bokutdrag. Med velvillig tillatelse fra Werner Rügemer. Oversatt til norsk og publisert av Midt i fleisen.