Norge brukte 15 milliarder på Syria-bistand – Riksrevisjonen skal sjekke pengebruken

0
Bildeteksten til dette bildet på nettsidene til Norsk Folkehjelp sier: Norsk Folkehjelps partnere på bakken jobber med distribusjon av mat og medisiner i Syria, men det sies ikke noe om hvem disse partnerne er.

Norge har brukt enorme beløp på angivelig bistand til Syria. Aftenposten skriver at beløpet er 15 milliarder kroner og at det er det største beløpet som Norge noen gang er gitt i bistand.

«Nå blir pengebruken underlagt Riksrevisjonens kritiske blikk.»

Pengene er blitt kanalisert gjennom FN, Røde Kors og andre norske humanitære organisasjoner. Nylig bestemte Riksrevisjonen seg for å granske pengebruken, opplyser Utenriksdepartementet til Aftenposten.

Pressetalsperson Guri Solberg i Utenriksdepartementet sier til Aftenposten at

Formålet med bistandsmidlene har blant annet vært å gi beskyttelse og utdanning. Flere prosjekter har vært satt i gang for å gi den syriske befolkningen og syriske flyktninger i nabolandene tilgang til helsetjenester, vann- og sanitærforhold og mat. Også beskyttelse av og utdanning for kvinner er vært høyt prioritert, presiserer hun.

Bakgrunnsbilde: Fra et kurs arrangert av Norsk Folkehjelps partner i Idlib. Innfelt: Norsk Folkehjelps julehilsen.

På høy tid at Syria-pengene blir gransket

Det er ikke en dag for tidlig at bruken av norske skattepenger i Syria blir gransket, og man får håpe at Riksrevisjonen gjør jobben sin grundig.

steigan.no har gjennom krigen mot Syria publisert en rekke artikler om norsk bistand til Syria og hvordan denne forvaltes. Vi kan se i UDs tilskuddsportal at den norske regjeringen ikke gir noe bistand til offentlig sektor i Syria. Syriske myndigheter får altså ikke bistand fra Norge.

Les: Hva er sannheten om Norges bistand til Syria?

Tilskuddsportalen til UD gir mulighet for å kunne filtrere tilgjengelig informasjon basert på på hvilke samarbeidspartnere norske samarbeider med i de landene vi yter bistand til.

Norge samarbeider ikke med syriske myndigheter.

Ser man på nabolandene til Syria; Irak, Jordan, Palestina og Libanon som Norge også gir bistand til, og filterer for «partner», samarbeider norske myndigheter med offentlig sektor i alle disse landene. Altå Norge samarbeider med myndighetene i Irak, Jordan, Palestina og Libanon, men ikke med myndighetene i Syria hvor en av de verste krigene i nyere tid utfolder seg!

Ingen beskrivelse er tilgjengelig.

Norske penger til grupper på FNs terrorliste

Mari Bangstad, representant for UD ble intervjuet av ABC Nyheter i 2019 og ble spurt UD er enig i at Idlib kontrolleres av terrorister. Det svarte hun ikke på. Det hun imidlertid bekreftet er at norske myndigheter gir bistand via NGOer til et område kontrollert av terrorgrupper som alle står på FNs terrorliste og følgelig på Norges terrorlister. Skattepengene våre går til Al-Qaida. Det er dette UD de facto sa.

Eva Thomassen kommenterte dette slik på steigan.no:

Det er riktig at de humanitære behovene er store i Idlib, men det er ikke mangel på bistandsorganisasjoner i Idlib. Det har det aldri vært. Det er over 150 vestlige NGOer tilstede, samt nærmere 200 lokale NGOer. Norwac er der, Norsk Folkehjelp er der. CARE er der. Redd Barna er der. Leger Uten Grenser er der. Ingen av disse tør å ha egne ansatte der, det er for farlig. Men det er ikke farligere enn at de gir terroristene bistand.

Dette er del av en skriftlig dialog mellom UD og Norsk Folkehjelp  gjengitt i Faktisk.no 27.10. 2017, om hvordan Norsk Folkehjelp løser problemene i Idlib. UD har ingen innsigelser.

Jeg tør påstå at hadde det ikke vært for bistandsorganisasjonene hadde ikke idlib blitt dette arnestedet for terrorgrupper. Langt flere hadde sagt ja til amnesti. Idlib er helt avhengig av bistand utenfra. Og, bistand har de fått. Milliarder av dollar er brukt på Idlib. Det er fraktet hele sykehus, protesefabrikker, enorme haller med medisinsk utstyr, mat, våpen, pengene flyter. Å krige i over åtte år koster penger.

Hvem  kontrollerer områdene norske bistandsorganisasjoner opererer i?

Områder norske bistandsorganisasjoner har operert i eller fortsatt opererer i og hvilke terrorgrupper som har hatt eller fortsatt har kontroll over disse områdene:

Norsk Folkehjelp

Øst-Aleppo:  Al-Nusra, Al-Zinki, White Helmets
Hasaka:  IS, SDF og USA
Idlib:  Al-Qaida/FSA, HTS, White Helmets
Aleppo regionon: Al-Nusra/Al-Qaida- grupper
Rural Damaskus: Jaish al-Fath
Afrin: FSA/IS/SDF
Qamishli: SDF/FSA/

NORWAC

Raqqa: IS & USA
Deir Ezoor: IS
Idlib: Al-Qaida/HTS/FSA/ White Helmets
Øst-Aleppo: Al-Nusra/Al-Zinki/White Helmets
Hasaka: IS/SDF & USA

Redd Barna

Øst-Ghouta: Jaish al-Islam/White Helmets
Idlib: Al-Qaida/HTS/FSA/White Helmets
Aleppo-regionon: Al-Nusra/Al -Qaida- grupper
Hasaka: IS/SDF & USA
Øst-Aleppo: Al-Nusra/Al-Zinki/White Helmets
Douma: Jaish al-Islam/White Helmets

Kirkens Nødhjelp

Daraa: IS/FSA
Hasaka: SDF/IS & USA
Rural Damaskus: Jaish al-Fath
Latakia, Hama, Tartous, Homs I samarbeid med lokale kirker

CARE:

Qunaitra: IS/White Helmets
Idlib: Al-Qaida/HTS/FSA/White Helmets

Flyktninghjelpen

Når det gjelder Flyktninghjelpen er det vanskelig å vurdere hva de gjør i egenskap av en norsk NGO med tilskudd fra UD og hva de gjør i samarbeid med FN og andre. I rapport fra Flyktninghjelpen vedlagt faktisk.no er mye sladdet, men det er å lese Rural Damaskus (Jaish al- Islam og Hasaka (SDF/IS/USA).

Leger Uten Grenser:

Øst-Aleppo: Al-Nusra/White Helmets
Hasaka: IS/SDF & USA
Idllib: Al-Qaida/HTS/FSA/White Helmets
Aleppo-provinsen: Al-Qaida-affilierte grupper
Øst-Ghouta: Jaish al-Islam/White Helmets
Douma: Jaish al-Islam/White Helmets

I tillegg er det en rekke andre land i disse områdene, samt lokale NGOer de norske bistandsorganisasjoner samarbeider med

Røde Kors

Alle 14 fylkene/ over hele Syria i samarbeid med Syrias Røde Halvmåne 

(kilder: faktisk.no, NGOenes hjemmesider og svar fra NGOene til Eva Thomassen.)

Straffbart å yte støtte til terrorgrupper

Sannheten om de norske Syria-milliardene er at de har vært helt avgjørende for terrorgruppenes evne til å føre krig. Norge har finansiert terrorgruppenes sivile apparat, og kanskje mer.

Etter norsk lov er det forbudt å gi økonomisk og annen materiell til terrorgrupper. (Straffeloven §135. Terrorfinansiering).

Det skal bli spennende å se hvor djupt Riksrevisjonen vil grave i dette, og om noen, mot formodning, skulle bli stilt til ansvar.

Forrige artikkelMelissa Ciummei: – Koronakrisa handler om finanssystemets sammenbrudd og The Great Reset
Neste artikkelEuropeisk strømpris også i Tromsø