Det går mot matvarekrise i Tyskland

0
Tomme butikkhyller er ingen tom trussel. Foto: Shutterstock

En matkrise truer tilsynelatende i Tyskland. Grossister rapporterte til «Lebensmittel-Zeitung» at det var «pågående flaskehalser og feil». For eksempel er Edeka, Rewe, Aldi og Lidl rammet. «HNA» rapporterer: «Leveringskrisa på grunn av korona-pandemien og ugunstige værforhold forverres. Ikke bare klesbutikker og apotek sliter med tomme hyller, men også dagligvarehandelen. Noen supermarkeder og fremtredende produsenter har blitt spesielt hardt rammet.»

Mediekanalen «n-tv» sier: «Årsaken til flaskehalsene er ikke bare forsyningskjedeproblemer, men også råvarekrisa. Prisene på aluminium, som trengs til bokser, samt rustfritt stål, papir og plast har gått i taket en stund. Produsenter ønsker å velte de økende emballasje- og produksjonskostnadene over på kundene.

«Bransjen har annonsert prisøkninger, og dette påvirker nå uunngåelig detaljhandelen», kommenterte Ifo-ekspert Klaus Wohlrabe nylig på en bedriftsundersøkelse utført av instituttet hans. «Ifølge en Edeka-sjef er det å fylle supermarkedshyllene en» daglig kamp».

Det er frykt for tomme matvarehyller i Tyskland nå.

Allerede i januar 2021 kunne Deutsche Wirtschafts Nachrichten spå at ei matvarekrise var i emning på grunn av koronapolitikken.

«Dersom den økonomiske ustabiliteten skulle bli ytterligere forsterket av politiske ad hoc-koronatiltak, kan det føre til en total kollaps av forsyningskjedene, noe som vil føre til knapphet på mat og andre varer. I det minste for dette tilfellet bør den føderale regjeringen – vær så snill – ta forholdsregler. Det kan for eksempel tenkes at det kan opprettes en nasjonal matleveringstjeneste som i alle tilfeller kan levere en statlig bestemt mengde mat til innbyggerne – og det gratis.»

I april skrev Armstrong Economics:

Vi stirrer inn i hvitøyet ei alvorlig matkrise i Europa ettersom matvareprisene øker kontinuerlig, og med ytterligere drakoniske COVID-tiltak i EU, bringer de matforsyningskjedene i stå. Våre modeller har blitt advart om at denne 8,6-årige sykliske bølgen inn i 2024 vil være en av råvareinflasjon på grunn av MANGLER snarere enn spekulativ etterspørsel. Alle indikasjoner på at verden er på vei mot ei alvorlig matpriskrise er i spill. Matprisindeksen (FFPI) til FNs mat- og landbruksorganisasjon (FAO) var i gjennomsnitt 107,5 poeng i desember 2020, en økning på 2,3 poeng (2,2%) sammenlignet med november 2020, som representerer en økning for syvende måned på rad. .

Siden da har FAO-indeksene bare steget og steget og steget:

FAOs matvareindeks på sitt høyeste siden 2011

Prisindeksen opp 31 prosent fra oktober 2020.

FAO Food Price Index (FFPI) var i gjennomsnitt 133,2 poeng i oktober 2021, opp 3,9 poeng (3,0 prosent) fra september og 31,8 poeng (31,3 prosent) fra oktober 2020. Etter å ha steget i tre måneder på rad, sto FFPI i oktober på sitt høyeste nivå siden juli 2011.

Og bare så man er klar over det: Tomme matvarehyller er hakket før sult.

Verdens myndigheter har bevisst ført en politikk som har ført oss dit. Dette er ingen naturkatastrofe, den er i høyeste grad menneskeskapt.

Forrige artikkel‘KILL THE BILL’: Største protest i Melbourne så langt
Neste artikkelSkjerpet konfrontasjon mellom Polen og EU: Polen nekter å betale EUs dagsbøter