Polens statsminister: Vi forhandler ikke med «en pistol mot hodet»

0
WARSAW, POLAND - MARCH 16, 2018, Polish Prime Minister Mateusz Morawiecki holds meeting with businessmen.

Dersom EU «starter en tredje verdenskrig» mot Polen ved å holde tilbake lovet finansiering, vil Warszawa forsvare seg med «ethvert våpen vi har tilgjengelig» – sier Polens statsminister.

Den polske statsministeren Mateusz Morawiecki har advart EU mot å true «med dragne våpen». Han påstår at Warszawa bare forsvarer seg med ethvert tilgjengelig middel dersom EU starter en «tredje verdenskrig» ved å holde tilbake midler fra restaureringen etter Covid-19.

Mateusz Jakub Morawiecki er en polsk politiker og fra 11. desember 2017 statsminister i Polen. Tidligere var han stedfortredende statsminister og nærings- og finansminister i regjeringen til Beata Szydło Wikipedia

Denne kraftfulle uttalelsen kommer etter at Europakommisjonen har truet med ikke å bevilge Polen milliarder som tilskudd og lån. Dette er Brüssels svar på en kontroversiell avgjørelse Polens gunnlovstribunal har kommet med – en avgjørelse som prioriterer Polens nasjonale lover foran lovene til Europakommisjonens justisdepartement (ECJ),

«Hva vil skje dersom Europakommisjonen starter en tredje verdenskrig? .. Vi kommer til å forsvare oss med ethvert våpen vi har tilgjengelig», sier Morawiecki, når han blir spurt av Financial Times om Polen nå kan nedlegge veto mot viktige lovforslag, som for eksempel EUs klimapakke.

«Vi føler at vi allerede er blitt diskriminert av et diktatorisk Brüssel. Men det kommer bare til å bli verre. Vi blir nødt til å tenke gjennom vår strategi», legger han til.

Statsministeren beskriver Europakommisjonens avgjørelse om å holde tilbake et tilskudd på 36 milliarder euro som skulle brukes til gjenoppbygging etter pandemien som «et brudd på rettssikkerheten».

Han sier at polakkene ikke vil «overgi seg».

For å finne fram til et kompromiss legger han til at EU må  reversere en nylig avgjørelse om å gi Warszawa dagsbøter  for å gå imot EUs justisdepartement når det gjelder Polens rettslige reformer.

«Dette er det lureste de kan gjøre. For vi vil ikke snakke med dem når de holder skytevåpen mot hodet vårt. Denne situasjonen gjør at vi har mistet apetitten for videre forhandlinger», sier han.

Moraiecki har likevel hatt nylige samtaler med EU-ledere. Dette inkluderer den avgåtte tyske kansleren Angela Merkel, den franske presidenten Emmanuel Macron og sjefen for Europakommisjonen Ursula von der Leyen. Disse samtalene har vært «svært tilfredsstillende». Og han understreker at til tross for de nevnte uenighetene, så er det ingen fare for noe «Polexit».

Forrige måned avgjorde det polske grunnlovstribunalet at noen av EUs avgjørelser var i konflikt med polske lover, og at europeiske institusjoner handlet «langt under sin kompetanse».

Å prioritere nasjonale lover framfor europeiske lover fikk Brüssel til å heve øyenbrynene.

Flere personer, blant dem Macron, den nederlandske statsministeren Mark Rutte og Europaparlamentets president David Sassoli – forlangte at Polen måtte straffes – mens andre, inkludert Merkel, etterlyste et kompromiss.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst for Derimot.no.

Forrige artikkelPå høy tid at Russland trakk ut sin delegasjon til NATO
Neste artikkelKajsa Ekis Ekman: ”Den riktiga vänstern är materialistisk”