Kina testet avansert hypersonisk missil som fløy jorda rundt

0
© Photo : voentv.mil.by

Militære kommentatorer i USA klarer ikke å skjule at de er rystet etter at det ble kjent at Kina i august 2021 hadde testet et hypersonisk missil med evne til å bære kjernefysiske våpen. Det var Financial Times som først omtalte rapporten om denne testen.

Missilet sirklet rundt jorda i en lav bane før den gikk ned mot målet. FTs kilder sa at det hypersoniske glideren ble båret av en Long March-rakett. Disse oppskytingene pleier å bli offentliggjort i Kina, men augusttesten ble holdt hemmelig.

Rapporten la til at Kinas framgang med hypersoniske våpen «overrasket amerikansk etterretning.» Pentagon-talsmann John Kirby sa at han ikke ville kommentere detaljene i rapporten. Men han la til: “Vi har tydeliggjort bekymringene våre for de militære evnene som Kina fortsetter å skaffe seg bare øker spenningen i regionen og i resten av verden. Det er en av grunnene til at vi ser på Kina som vår viktigste utfordring.“

I tillegg til Kina jobber USA, Russland og minst fem andre land med hypersonisk teknologi. Hypersoniske missiler, kan i likhet med tradisjonelle ballistiske missiler bære atomvåpen, men de kan fly med mer enn fem ganger lydens hastighet. Mens ballistiske missiler flyr høyt i verdensrommet i en bue for å treffe målet, flyr et hypersonisk missil i en bane lavt i atmosfæren og potensielt treffer den et mål raskere. I utgangspunktet er et hypersonisk missil manøvrerbar, noe som gjør det vanskelig å spore og forsvare.

En av FTs kilder i USA sa forbløffet: «Vi har ingen anelse om hvordan de gjorde dette!»

Men en talsmann for Kina, Liu Pengyu, sa at Beijing ikke har interesse for global dominans.

«Vi er slett ikke interessert i å ha et våpenkappløp med andre land,» sa Liu. «Derimot har USA de siste årene produsert unnskyldninger som» trusselen fra Kina «for å rettferdiggjøre opprustninga og utviklingen av hypersoniske våpen. Dette har direkte intensivert våpenkappløpet i denne kategorien og sterkt undergravet den globale strategiske stabiliteten.»

Ettersom hypersoniske våpen blir regnet som det neste epokegjørende våpenet for militære over hele verden, antyder Kinas siste test at USA er i ferd med å tape det hypersoniske kappløpet, noe som kan forklare hvorfor Pentagon under forsvarsminister for forskning og ingeniørarbeid Michael Griffin tidligere sa at utvikling av hypersoniske evner var USAs «høyeste tekniske prioritet», ifølge Defense News.

Et slikt hypersonisk missil er også kalt «hangarskipsdreper» siden de er i stand til å utslette et hangarskip uten st skipets forsvarssystemer kan gjøre noe særlig for å hindre det.

Forrige artikkelDen lite omtalte nitrogen- og fosforkrisa
Neste artikkelNobelkomiteen og pressefriheten