Facebook kollapset og ga verden fri noen timer

0

Facebook og Instagram kollapset over hele veren om kvelden 4. oktober 2021, og det tok mange timer for tjenestene var tilbake igjen på nettet. Bare i de få timene falt aksjeverdien til Facebook med 7 milliarder dollar. Dette er den største fiaskoen selskapet til Mark Zuckerberg har opplevd så langt, og deres Chief Technology Officer Mike Schroepfer, gikk ut på Twitter, som ikke var rammet, og ba om unnskyldning.

En rekke av de selskapene og tjenestene som eies av Facebook gikk også i svart, slik som for eksempel den populære meldingstjenesten WhatsApp.

Varsleren Edward Snowden likte dette og benyttet anledninga til å erte IT-giganten «for en vakker dag ble verden et sunnere sted», skrev den tidligere NSA-operatøren:

Datapressa skriver at det var et Domain Name System (DNS)-problem som rammet Facebook. Ansatte i selskapet opplevde at de ikke kom inn på arbeidsplassene sine fordi adgangsbrikkene deres er knyttet til de samme serverne.

Slik så fallet i Facebooks datatrafikk ut. Det var som om de hadde falt fra en klippe:

Svært mange mennesker og institusjoner har gjort seg avhengige av Facebook, og mange offentlige etater i Norge har gjort Facebook til sin viktigste digitale kontaktflate med brukerne. Her har det vært en tendens til oppvåkning og flere instanser har varslet en omlegging av denne politikken.

For steigan.nos del har vi hele tida sett på Facebook som et vindu som er i ferd med å lukkes. Vi har vår egen plattform i steigan.no og vi publiserer artikler derfra også til blant annet MeWe. Se våre MeWe-sider her.

Varsler med skandalemeldinger om Facebook

Den 37 år gamle Frances Haugen har lekket tusenvis av dokumenter som har vekket enorme reaksjoner. Nettavisen skriver:

De siste ukene har gigantselskapet vært i hardt vær i USA. Reaksjonene mot Facebook har haglet etter at tusenvis av dokumenter ble lekket til pressen. Det har imidlertid ikke vært kjent hvem som har stått bak lekkasjen av dokumentene, inntil nå. Søndag kveld i forrige uke sto 37 år gamle Frances Haugen fram og avslørte identiteten sin på «60 minutes», som er det mest suksessfulle TV-programmet i USAs historie.

Facebook har i flere år vært klar over at tjenestene deres kan være skadelige for unge jenter, skriver Wall Street Journal.

Facebook har gjentatte ganger funnet ut at Instagram-appen er skadelig for en rekke tenåringer, ifølge en Wall Street Journal-rapport publisert tirsdag. The Journal siterte Facebook-studier de siste tre årene som undersøkte hvordan Instagram påvirker den unge brukerbasen, med tenåringsjenter som ble skadet mest. En intern Facebook-presentasjon sa at blant tenåringer som rapporterte selvmordstanker, sporet 13% av britiske brukere og 6% av amerikanske brukere problemet til Instagram. «32 prosent av tenåringsjentene sa at når de følte seg dårlig med kroppen sin, fikk Instagram dem til å føle seg verre,» skrev forskerne. Facebook fant også ut at 14% av guttene i USA sa at Instagram fikk dem til å få dårligere tanker om seg sjøl.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelProtestmøte mot den nye baseavtalen 8. oktober
Neste artikkelGuerini-direktivet: Italia ruster opp enda mer