Er Saudi-Arabia i ferd med å tape krigen mot Jemen?

0
En militæravdeling av stammefolk som støtter Houthi-geriljaen på grensa til Saudi-Arabia. Foto: MintPress

Den mer enn seks år lange og forferdelige krigen i Jemen kan gå mot slutten. De siste ni månedene har det pågått omfattende kamper mellom houthi-geriljaen og den saudi-arabiske koalisjonen rundt den strategiske byen Ma’rib. Dette er den siste byen i Nord-Jemen som Saudi-Arabia kontrollerer. Taper de den, er krigen tapt for deres del. Kampene om Ma’rib er derfor omtalt som Jemenkrigens «Stalingrad».

Southfront skriver:

Jemens Ansar Allah (houti-bevegelsen) beveger seg nærmere Ma’rib by for hver dag som går.

Fra 28. oktober 2021 har de avsluttet den andre delen av operasjonen «Spring of Victory», og det var en overveldende suksess, ifølge talsmann Brig. General Yahya Sari.

Houthiene kunngjorde at distriktene al-Jubah og Jabal Murad i det sørlige Ma’rib begge ble tatt fra de Saudi-støttede styrkene under den andre fasen av operasjonen.

Ma’rib-provinsen ligger nordøst for hovedstaden Sana’a.

Al-Jubah ble tatt med makt, mens de andre skiftet side etter en avtale med de lokale stammene som avsluttet alliansen med Riyadh.

Den saudi-ledede koalisjonen gjennomførte dusinvis av luftangrep på houthi-styrkene i al-Jubah og nærliggende områder de siste dagene.

Likevel fortsatte houtienes soldater å rykke fram. Saudi-støttede styrker viste ingen reell motstand til tross for koalisjonens tunge ildstøtte.

Som et resultat av dette er 11 av 14 distrikter i Ma’rib i hendene på houthiene.

Tidligere denne måneden nådde gruppas soldater den vestlige utkanten av byen Ma’rib. Kampflyene oppnådde også noen betydelige framskritt i den sørlige delen av Ma’rib og i den nærliggende provinsen Shabwah.

Den første delen av operasjonen var en stor suksess, ifølge houthienes uttalelser. Det begynte rundt midten av oktober og resulterte i erobringen av et territorium på 3200 kvadratkilometer, inkludert distriktene Usaylan, Bayhan og Ain i Shabwah samt distriktene Harib og al-Abdiyah i Ma’rib.

Ansar Allahs talsmann sa også at 550 saudi-støttede soldater ble drept, 1200 ble såret og 90 andre ble tatt til fange i løpet av operasjonen.

Houthis luftforsvarsstyrker gjennomførte 296 engasjementer og klarte å skyte ned fire droner fra den Saudi-ledede koalisjonen.

Missilstyrken utførte 95 angrep på Saudi-støttede styrker i Jemen og 35 angrep på Saudi-Arabia. Fra sin side utførte Houthis dronestyrke 161 angrep på saudiske mål i Jemen og 117 angrep på selve kongeriket.

Noen av de drepte soldatene var angivelig medlemmer av al-Qaida- og ISIS-celler i Shabwah og Ma’rib, som fikk støtte fra den saudi-ledede koalisjonen.

Saudi-ledede koalisjonskrigsfly utførte mer enn 705 luftangrep på Shabwah og Ma’rib for å stoppe houthiene. Den andre delen av operasjonen var gjenstand for hundrevis av flere luftangrep.

Gruppens hovedmål er provinshovedstaden og nærliggende oljefelt. Etter de siste militære framgangene og drivkraften som houthiene fikk ved å fange Ma’rib, er det et veldig realistisk mål som kan oppnås på relativt kort tid.

Massemobilisering mot krigen

Journallisten Ahmed Abdulkareem som dekker krigen i Jemen for MintPress skriver:

Til tross for de alltid tilstedeværende saudiske krigsfly over innbyggernes hoder, ei drivstoffkrise, høye priser og ødelagte veier, fant det sted massive demonstrasjoner sted i over 14 jemenittiske provinser 18. oktober – inkludert Sadaa, al-Houdeida, Hajjah, al-Jawf, al-Beyda, Taize, Amran, Ibb, Dhamar, al-Mahwit, Raymah, Shabwa, og det oljerike Marib.

Protestene, som ble organisert av Ansar Allah, var ikke bare for å feire fødselsdagen til profeten Mohammed, men også for å sende lokale, regionale og internasjonale politiske meldinger, inkludert løfte om å drive ut de Saudi-ledede koalisjonsstyrkene fra hele landet og å avvise normaliseringspolitikken med Israel.

I Sana`a, der de største demonstrasjonene fant sted, samlet hundretusener av innbyggere seg fra forstedene til Sana`a og dens naboprovinser nær ruinene etter saudiske luftangrep på De syttis plass i sentrum av hovedstaden. Siden tidlig lørdag kveld hadde store menneskemasser strømmet inn på plassen fra fire kanter. Andre arabiske og islamske grupperinger sluttet seg også til demonstrantene på Syttiplassen, inkludert palestinske, syriske og egyptiske samfunn og en delegasjon fra Sør-Saudi-Arabia, nærmere bestemt fra Najran.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.