De superrike 1% eier nå mer enn hele middelklassen i USA

0
Filantropmilliardærene har et hjerte av gull. Shutterstock

Etter år med nedgang, har USAs middelklasse nå en mindre andel av amerikansk formue enn de beste 1%. Dette skriver ThinkAdvisor.

De midterste 60% av amerikanske husholdninger etter inntekt – et mål som økonomer ofte bruker som definisjon av middelklassen – har opplevd at deres samlede eierandel har falt til 26,6% av nasjonalformuen i juni 2021, det laveste i Federal Reserves data som går tre tiår tilbake. For første gang hadde de superrike en større andel, nemlig 27%.

Dataene gir et innblikk i det økonomiske sammenbruddet for det som en gang var en velstående middelklasse i USA. Dette har forsterket velgernes misnøye de siste årene. Billioner av dollar i overføringer under koronakrisa har ikke endret noe på dette.

Mens «middelklassen» har forskjellige betydninger for forskjellige mennesker, bruker mange økonomer inntekt for å definere denne gruppa. De 77,5 millioner familiene i de midtre 60% tjener omtrent $ 27.000 til $ 141.000 årlig, basert på Census Bureau-data. (Noe som viser at definisjonen er altfor bred, 27.000 dollar gir neppe noe middelklasseliv å snakke om.)

Andelen i tre hovedkategorier av eiendom – fast eiendom, aksjer og private virksomheter – har falt i løpet av en generasjon. Det gjorde livet mer usikkert, med færre økonomiske reserver å falle tilbake på når de mister jobben.

Den øverste 1% representerer omtrent 1,3 millioner husholdninger som omtrent tjener mer enn $ 500.000 i året – av totalt nesten 130 millioner. Konsentrasjonen av rikdom i hendene på en brøkdel av befolkningen er kjernen i noen av landets store politiske kamper, skriver ThinkAdvisor.

De ultrarike

I virkeligheten er det også store forskjeller innenfor de 1% rikeste. Statistikken opererer med begrepet high net worth individuals (HNWI), og det er personer som har over en million dollar i investerbar formue, altså utenom hus, landsteder og liknende.

What Is a High-Net-Worth Individual (HNWI)?

Og ut over dem har man ultra-high-net-worth individual, som har en investerbar formue på minst 30 millioner dollar. I hele verden utgjorde de et sjikt på ca. 200.000 mennesker i 2020, eller 0,003%.

Men selv de ultrarike deler seg i ulike grupper. Slett ikke alle har like mye formue og makt.

fordeling av ultrarike

Hva skal man kalle den rikeste gruppa, de med investerbare formuer på over 500 millioner dollar (3,2 milliarder kroner)? Superultrarike?

De utgjør i alle fall 4400 individer eller 0,00004% av menneskeheten.

Se Global wealth report 2020

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelDen store nye normale utrenskningen
Neste artikkelSvenske jurister: Forslaget om vaksinasjonsbevis strider mot grunnloven