USA vil spille det indiske kortet mot Afghanistan

0
Fotomontasje: Saigon, Kabul. Det er mulig å ane en viss likhet, ikke sant? Det synes ikke Antony Blinken.

Uttalelser fra USAs utenriksminister Antony Blinken viser at USA ikke har tenkt å avfinne seg med sitt knusende nederlag i Afghanistan. Nå forbereder man en fortsettelse av krigen med andre midler, naturligvis for å «frigjøre kvinnene i Afghanistan».

Riktignok sa Blinken at «Taliban er nå de facto regjeringa i Afghanistan.» Men han snakket også om å engasjere seg med regjeringa Modi i India mot Taliban. Under høringa i Kongressen fant følgende replikkveksling sted:

Den republikanske kongressmedlem Scott Perry: «Jeg vil si at vi ikke lenger skal betale Pakistan, og vi bør betale India.»

Blinken reagerte unnvikende: “Generelt, kongressmedlem, er vi dypt engasjert med India på tvers. Men med hensyn til eventuelle detaljer om økningen i evner og planene som vi legger ut og vil fortsette å sette på plass, vil jeg heller ta det opp i en annen setting.»

Antony Blinken sa at USA vil revurdere forbindelsene til Pakistan etter tilbaketrekninga. Han sa til kongressen under en høring i House Foreign Affairs Committee at «Pakistan har et mangfold av interesser som er i konflikt med våre.»

Dette fikk Pakistans statsminister Imran Khan til å reagere kraftig. Han kalte Blinken uvitende og minte om at tusenvis av pakistanere har mistet livet på grunn av krigen i Afghanistan. «Vi var som en leid revolvermann for USA,» sa han. Han minte også om at USAs dronekrig har drept 480 mennesker i Pakistan.

Khan mener at man må gi Taliban tid, og han er heller ikke så bekymret for afghanske kvinner. «Afghanske kvinner er sterke,» sa han, «Gi dem tid. De vil sikre seg rettighetene sine.»

Khan sa også at verden burde gi Taliban ‘tid’ når det gjelder menneskerettigheter, men frykter ‘kaos’ uten hjelp, rapporterte CNN. Khan hevdet at Taliban leter etter internasjonal bistand for å unngå ei krise, som kan brukes til å presse gruppen i «riktig retning mot legitimitet». Imidlertid advarte han om at Afghanistan ikke kunne kontrolleres av eksterne styrker. «Ingen marionettregjering i Afghanistan støttes av folket,» sa han. «Så i stedet for å sitte her og tenke at vi kan kontrollere dem, bør vi stimulere dem. Fordi Afghanistan, denne nåværende regjeringen, tydelig føler at uten internasjonal hjelp og hjelp, vil de ikke kunne stoppe denne krisen. Så vi bør presse dem i riktig retning.»

Den indiske kommentatoren MK Bhadrakumar advarer mot USAs forsøk på å spille det indiske kortet mot Taliban.

Viktigst, ved å legge til rette for Pentagons militære operasjoner fra indisk jord, undergraver Delhi sin egen sak om at Taliban ikke skal tillate at afghansk jord brukes mot India.

Blinken snakket også med NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg melder Det hvite hus. Blinken og generalsekretær Stoltenberg delte sine synspunkter på veien videre for NATOs strategiske konsept og diskuterte situasjonen i Afghanistan, så vel som vår kollektive støtte til befolkningen i Afghanistan.

Stoltenberg er på oppgaven. Hva ellers kan gå galt?

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.