Moderne militærutstyr fra USA observert i Iran

0
Militærutstyr fra USA fotografert på en vei i Iran.

USAs ydmykende nederlag og kaotiske tilbaketrekning fra Afghanistan har ført til at moderne og til dels avansert militærutstyr fra USA har falt i Talibans hender. Middle East Eye melder at noe av dette utstyret nå er observert i Iran. Pentagon hevder riktignok at utstyret «ikke er av strategisk viktighet», men det var viktig nok til at Pentagon sjøl brukte titalls milliarder av skattebetalernes penger til å utplassere disse våpnene i Afghanistan.

Kian Sharifi, en BBC-journalist som har spesialisert seg på iransk politikk og sosiale medier, la ut på Twitter flere fotografier av Humvees og andre militære kjøretøyer på en motorvei som forbinder sentrum av Semnan med byen Garmsar, sørøst for hovedstaden Teheran.

Sharifi sa at bildene kom fra en iransk Telegram-kanal, som spekulerte i at kjøretøyene enten ble solgt av Taliban til Iran, eller ble tatt fra afghanske soldater som flyktet fra landet etter at gruppa tok over det meste av landet, inkludert hovedstaden Kabul, i august.

Ifølge den russiske mediekanalen Sputniks persiske språktjeneste, skal Iran ha kjøpt pansrede bakkekjøretøyer fra USA, droner (UAV) og helikoptre som tilhører den afghanske hæren. Det russiske nyhetsmediet siterte ikke-navngitte kilder, og la til at utstyret ble kjøpt for en fjerdedel av beløpet de er verdt, og at Teheran sannsynligvis flyttet utstyret til forskningssentre for å analysere det til bruk for egne våpenprodusenter.

Pentagon nektet å kommentere rapportene, men major i US Army Rob Lodewick, talsmann for Pentagon, sa at mens en stor mengde amerikansk utstyr levert til de afghanske sikkerhetsstyrkene «sannsynligvis nå er i Talibans hender», var utstyret «ment å bekjempe en lavteknologisk opprør.» «Det er ikke typen utstyr som vil være til stor strategisk bruk for noen styrke, og representerer ikke en vesentlig trussel mot amerikanske styrker eller militærene i nabolandene,» sa Lodewick til Middle East Eye.

Taliban med drone fra USA.

The Intercept: The Taliban Have Seized U.S. Military Biometrics Devices

En gullgruve av informasjon

Major Lodewick har sannsynligvis rett i at våpnene ikke utgjør noen vesentlig trussel mot USA, men det er fattigmanns trøst. Både for Taliban og Iran har våpnene stor verdi. Ved hjelp av USA har Taliban blitt en av de mest velutstyrte hærene i verden. Og for både Iran, Russland og Kina utgjør de etterlatte våpnene og våpensystemene en gullgruve av informasjon. De kan plukke fra hverandre våpnene for å studere og utnytte detaljer for såkalt reverse engineering. De kan skaffe seg et vell av informasjoner om kommunikasjonssystemer, ildledningssystemer og andre systemkritiske teknologier som USA og NATO er satt opp med. Det er våpenspionenes våte drømmer som er gått i oppfyllelse. Etterretningsorganisasjoner ville gitt en arm og et bein for å skaffe seg denne informasjonen som USAs kaotiske tilbaketrekning nå har servert dem på et sølvfat.

Eks-president Donald Trump langet ut mot Biden-regjeringa nettopp når det gjaldt de store mulighetene ikke minst Russland og Kina nå har fått til å plukke fra hverandre militært utstyr fra USA for å lære alt om dem.

Les: Here’s all the US military equipment that likely ended up in Taliban hands

Black Hawk down

Mellom 2002 og 2017 ga USA det afghanske militæret anslagsvis 28 milliarder dollar i våpen, inkludert våpen, raketter, nattsynsbriller og til og med små droner for etterretningsinnhenting, samt 208 fly, rapporterte Amwaj media.

Da amerikanske styrker evakuerte Afghanistan, rapporteres det at de har ødelagt noen av gjenværende våpen og utstyr, rapporterte Al Jazeera. En kilde fortalte Reuters at ifølge en nylig amerikansk etterretningstaksvurdering antas det at Taliban kontrollerer mer enn 2000 pansrede kjøretøyer, inkludert amerikanske Humvees, og opptil 40 fly – inkludert Black Hawk-helikoptre, angrepshelikoptre og militære droner.

Forrige artikkelNår faktasjekker viser seg å være propaganda
Neste artikkelMaskering av tjenerklassen