– Misforstått tro på militære løsninger

0
Jens Stoltenberg snakker om Afghanistan. Foto: NATO

Statslederne våre fører verden søvngjengeraktig mot større katastrofer. Dette skriver Robert Mood i en kronikk på NRK Ytring.

Robert Mood er tidligere generalløytnant og tidligere president i Norges Røde Kors. Han skriver i kronikken:

Det hevdes at USA og den vestlige verden ikke hadde annet valg etter 11. september 2001 enn å gå til kraftfullt militært angrep på Al Qaida og Taliban i Afghanistan.

Det er selvsagt feil, men det er allikevel halmstrået Nato og vestlige statsledere griper til for å slippe å innrømme ydmykelsen og innse nederlaget.

Selvsagt hadde man et valg, skriver Mood.

«Det finnes knapt et problem som har en såkalt militær løsning.«

«Vi kunne la følelsene lede til hevnlyst og overveldende maktbruk, eller vi kunne la rasjonell tenkning lede oss til å behandle terrorhandlingen som en forbrytelse.

Vi kunne valgt samarbeid over landegrensene og styrking av Interpol og FN for å pågripe de skyldige og stille dem for en internasjonal domstol. Vi valgte hevn.

De i USA som mente at resten av verden bare ville forstå militær maktbruk som respons, fikk raskt overtaket i et såret USA, med villige medløpere i Nato. Ingen hensyn ble tatt og nesten alt ble lov i deres egen definisjon av den gode hensikt. Løgner, tortur og omgåelse av folkeretten fulgte.

Både krigen i Irak, overgrepene i Abu Ghraib, samt internering og tortur i Guantánamo-leiren, hadde sitt utspring i denne mentaliteten. Likeledes dronedrapene i Pakistan og bruk av ny teknologi til omfattende overvåking på tvers av landegrenser.»

Løgner, tortur og omgåelse av folkeretten fulgte.

Kritikken fra Robert Mood er knusende. Han viser til at man etter 20 år kan slå fast at kimene til det knusende nederlaget i 2021 lå der hele tida. Det afghanske folket er påført enorme lidelser og landet ligger økonomisk med brukket rygg.

«Over 47.000 sivile afghanere er drept i krigshandlinger, ifølge Brown University. 444 hjelpearbeidere og 72 journalister er også drept i løpet av krigen, og det samme er nesten 70.000 afghanske soldater og politifolk.

Det er naturlig å spørre hvor dette har ført oss? De overnasjonale organene vi etablerte etter andre verdenskrig er ytterligere svekket, ikke minst i afrikanske og andre fattige lands øyne.»

«For det andre har vi fått bekreftet det historikere og militære strateger har visst godt veldig lenge: Det finnes knapt et problem som har en såkalt «militær løsning».»

«For det tredje har forakten for vestens dobbeltmoral vokst seg enda sterkere. Vi insisterer på folkeretten mens vi selv bryter den, bruker hevnangrep som strategi mens vi advarer andre mot å ta hevn, og sier en ting, men gjør noe annet.»

Kommentar: En gigantisk forbrytelse ingen vil bli stilt til ansvar for

Robert Mood har naturligvis helt i sin kritikk. Norge har vært med på denne katastrofale krigen i 20 år. Alle stortingspartier utenom Rødt og MDG har satt sine fingeravtrykk på de poltiske beslutningene som har ført oss inn i krigen eller som har videreført krigen. Og det er 100% sikkert at ingen kommer til å bli stilt til ansvar.

Vi aner ikke hvor mange tusen mennesker norske soldater har drept og såret i Afghanistan, og vi kommer aldri til å få vite det. I den «humanitære stormakta» Norge er det inge som teller hvor mange afrikanere eller asiater vi dreper. Det er det sanne innholdet i det «antirasistiske» Norge.

Forrige artikkelIndoktrineringas psykologi: Covid-narrativen er massehypnose
Neste artikkelDet trengs en radikal endring av norsk energipolitikk
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.