Millioner av arbeidere i USA mister arbeidsløshetstrygd

0

USA har ifølge finansdepartementet i USA brukt 830 milliarder dollar på arbeidsløshetstrygd gjennom koronakrisa fra til 1. september 2021. Det er en rekord uten sidestykke. Men fra 6. september skal svært mange av disse ekstraordinære bidragene ta slutt. Beregninger som Century Foundation har gjort sier at 7,5 millioner arbeidere vil miste trygda fra denne dagen. De skriver:

Til sammen har disse programmene levert nesten 800 milliarder dollar i bistand til familier i løpet av pandemien. Men denne hjelpen vil snart brå slutt. I henhold til gjeldende lovgivning kan FPUC-, PEUC- og PUA -fordeler betales ut uken som slutter 5. september 2021, men etter det vil all denne føderale hjelpen bli avbrutt 6. september, uten ytterligere frist. Videre, i en enestående vending, kunngjorde tjueseks stater at de ville avslutte disse 100 prosent føderalt betalte fordelene tidlig.

Tre av fire arbeidsløse vil miste trygda si fra 6. september.

Svarte arbeidere og kvinner vil tape mest

Den offisielle arbeidsløsheten (den reelle er mye høyere) blant svarte i USA er på 9,2%. Den var oppe i over 16% da lockdownpolitikken ble iverksatt i 2020. Arbeidsløsheten blant svarte i USA har vært på vei nedover lenge. Nå har den bitt seg fast på et høyt nivå. Century Foundation skriver at det er de arbeidsløse svarte som vil tape mest når støtten nå kuttes. Koronakrisa har gjort at 1,8 millioner kvinner har falt helt ut av arbeidsstyrken, og de vil nå ha svært vanskelig for å komme inn igjen.

Den måten myndighetene beregner arbeidsløsheten på skjuler svært store mørketall. Dersom man hadde brukt samme kriterier som man gjorde fram til 1994, ville tallet på arbeidsløse ha vært 25,4%, skriver Shadowstats.

Fram til 10. juli var det 9,3 millioner amerikanere som var avhengige av de ekstraordinære koronatilskuddene PUA og PEUC. Nå har 19 stater allerede kuttet ut disse tilskuddene. Det betyr i første omgang at minst 1,25 millioner arbeidere vil miste tilskuddet i tillegg til de 7,5 millionene.

Permanent fattigdom

Millioner av arbeidere i USA står dermed overfor umiddelbar fattigdom. Det betyr også fare for at de mister boligen sin og ender i en dyster spiral av økende fattigdom. Dette er den direkte konsekvensen av lockdownpolitikken.

Tilskuddene til arbeidsløse har gjort at arbeiderklassen og fagbevegelsen i USA til en viss grad har godtatt lockdownpolitikken. Nå har de gått i fella. Det var aldri meningen av de skulle tilbake i jobb. Den økonomiske politikken som finanskapitalen og deres politikere har ført og fører under koronakrisa handler om å smadre middelklassen og marginalisere arbeiderklassen. Det er antakelig den største klassekampen i historien, og offentlige krisetiltak har passivisert arbeiderklassen slik at den ikke har hatt evne til å forsvare seg.

Og det slutter ikke her. En ny vinter med lockdown og permanent utryddelse av mange små og mellomstore bedrifter vil gjøre situasjonen enda mer desperat.

Forrige artikkelEn humanitær katastrofe i Etiopias Tigray-provins
Neste artikkelEt splittet Europa uten felles verdier