Hvor vellykket har Kinas «silkeveibelte» vært til nå?

0

Kinas president Xi Jinping annonserte i 2013 at Kina ville skape det de kaller Belt and Road Initiative (BRI), som vi har kalt «silkeveibeltet», siden dette initiativet på mange måter er det 21. århundres versjon av silkeveien.

Prosjektet er allerede estimert som et av de største infrastruktur- og investeringsprosjektene i verdenshistorien, da det er bygget på et samarbeid mellom hele 68 land, som omfatter 65% av jordas befolkning og 40% av verdens globale GDP (2017).

Jennifer Hillman og David Sacks i Council on Foreign Relations i USA har sett på hvor vellykket dette prosjektet har vært til nå: Belt and Road Initiative: Who’s In And Who’s Out.

De har utarbeidet dette kartet for å vise hvor mange som er med i BRI og når de ble med:

Kartet gir Russland karakteristikken «ukjent», men i realiteten er Russland i høyeste grad med. Men de har sin egen eurasiske variant, noe som styrker BRI uten formelt å være en del av initiativet.

Hillman og Sacks skriver:

BRI er nå et virkelig globalt prosjekt: tretti-ni land i Afrika sør for Sahara har sluttet seg til initiativet, samt trettifire i Europa og Sentral-Asia, tjuefem i Øst-Asia og Stillehavet, atten i Latin-Amerika og Karibia, sytten i Midtøsten og Nord -Afrika, og seks i Sør-Asia. Disse 139 medlemmene av BRI, inkludert Kina, står for 40 prosent av det globale BNP. Seksti-tre prosent av verdens befolkning lever innenfor grensene til BRI-land.

Les også: List of projects of the Belt and Road Initiative

Med Talibans seier i Afghanistan og forsterkinga av Union-staten mellom Hviterussland og Russland vil dynamikken i BRI sannsynligvis bli ytterligere forsterket. G7 er skjøvet ut på sidelinja. USA framstår som en forhenværende supermakt i indre full splittelse. Det er bare åtte år siden BRI ble lansert, og den økonomisk-politiske verdenskartet ser allerede totalt annerledes ut.

Forrige artikkelEn insider fra djupstaten i USA snakker ut
Neste artikkelI 2019 la BlackRock fram planen for den kommende krisa: – En finansiell operasjon uten sidestykke