Dominoene faller. USA henger Saudi-Arabia ut til tørk.

0
Skjermdump fra Southfront

Washington har valgt å trekke sine luftforsvarssystemer tilbake fra Saudi-Arabia. Dette henger kongedømmet ut til tørk i et øyeblikk når Ansar Allah (houthiene) øker sine angrep ved hjelp av droner og missiler. Dette er en av etterdønningene etter det geopolitiske jordskjelvet da USA og Vesten gikk på sitt ydmykende nederlag i Afghanistan. Dominoene er begynt å falle.

Southfront skriver:

Prince Sultan Air Base, et sentralt Saudi-ledet koalisjonsanlegg, pleide å huse en luftforsvarsenhet for store høyder (THAAD) og et missilforsvarssystem i tillegg til Patriot-missilbatterier. I dag står rampene tomme, og Pentagon innrømmer at «visse ressurser» ble fjernet. I desperasjon har Saudi-Arabia til og med akseptert et Patriot anti-fly missilbatteri og en utplassering av 120 soldater for å jobbe med systemet. I mellomtiden, mot dette bekymringsfulle bakteppet sett fra Riyadh, øker Iran gradvis sitt arsenal av lokalt produserte ubemannede droner, som det overfører til sine allierte i regionen. Fjerninga av de amerikanske forsvarssystemene er et oppmuntrende tegn for Iran. Som et resultat vil tilbudet av angrepsdroner, som i hovedsak er kopier av USA-produserte RQ-170 Sentinel til Houthiene, sannsynligvis fortsette og til og med øke.

Saudi-Arabia håper på Russlands S-400 missiler som erstatning

Saudi-Arabia ser på det russiskproduserte S-400 «Triumf» langdistanse luftforsvarssystemet som en mulig erstatning for de missilforsvarssystemene som nylig ble trukket tilbake fra kongedømmet av USA, rapporterte London-baserte al-Arab 16. september 2021.

Systemet har evnen til å skyte ned ballistiske missiler så vel som droner fra sikker avstand.

I løpet av de siste årene har det vært mange rapporter om saudiske planer om å kjøpe S-400. Disse planene ble hindret av press fra USA, som sanksjonerer NATOs allierte Tyrkia om en lignende avtale med Russland. Selv om Saudi-Arabia i dag ser ut til å være nærmere enn noen gang til å kjøpe det russiske luftforsvarssystemet, kan press fra Washington stoppe en slik avtale.

Russland og Saudi-Arabia undertegner avtale om militært samarbeid

Russland har undertegnet en viktig militær samarbeidsavtale med en av USAs aller viktigste allierte i Midtøsten, nemlig Saudi-Arabia. Undertegnelsen fant sted i Riyadh 23. august 2021. Fra russisk side var det forsvarsminister Sergej Sjojgu (engelsk: Shoigu) som arrangerte undertegninga. Signaturene ble satt av den russiske viseforsvarsministeren, generalmajor Alexander Fomin og hans saudiarabiske motpart prins Khalid bin Salman.

Disse nyhetene kommer mens det tydeligvis er full skjæring mellom Washington og Riyadh. Kommentatoren Abdel Bari Atwan skriver:

Forholdet mellom kongeriket Saudi-Arabia og dets mangeårige allierte USA går tydeligvis fra ille til verre. De siste to ukene har det vært en enestående økning i spenninga mellom de to sidene, noe som kan få politiske og økonomiske konsekvenser i dagene og månedene som kommer. Flere av de siste utviklingene vitner om dette.

Les: Et gigantisk politisk jordskjelv i Midtøsten

Kommentatoren Moon of Alabama mener at dette ikke handler om Partriot-missilene, som uansett hadde vist seg ubrukbare mot houtienes droner eller ryktene om en mulig fornyelse av USAs signatur på atomavtalen med Iran.

Han mener at disse brikkene passer inn i et større puslespill, og da tenker han på en større strategisk omlegging av USAs politikk i hele Midtøsten.

Saudi-Arabia er ikke en stat, det er en kriminell organisasjon

Det saudi-arabiske kongedømmet er en svært ustabil konstruksjon. To eksperter på regionen, yes  og Alex de Waal, skrev i en artikkel i The Atlantic i 2016:

«I virkeligheten er ikke Saudi-Arabia noen stat i det hele tatt. Det er to måter å beskrive dette på: som et politisk prosjekt med en smart, men i det lange løp grunnleggende dødsdømt forretningsmodell, eller som en enhet som er så korrupt at den tilsvarer en vertikalt og horisontalt integrert kriminell organisasjon.»

De to srgumenterte for at USA bør innstille seg på at kongedømmet kan gå i oppløsning: Preparing for the Collapse of the Saudi Kingdom. It can’t last. The U.S. better get ready.

Forrige artikkelPandemitraktaten: fornuftig forebygging eller farlig trussel?
Neste artikkel”Skjer’e no’ her i kveld’a?”