Ukrainske nazister angrep presidentens kontor i Kiev

0
Fakkelmarsj for nazi-kollaboratøren Stepan Bandera 1. januar 2021. Dagen er offisiell minnedag for Bandera i Ukraina. Shutterstock

Demonstranter fra det nazistiske partiet Nasjonalkorpset (Національний корпус) støtte sammen med politi utenfor president Volodymyr Zelenskijs kontor 14. august 2021. Nyhetsbyrået Reuters skriver om dette. De protesterte mot at sju av deres medlemmer ble arrestert i juli anklaget for pengeutpressing mot en forretningsmann i Kharkiv. Tidligere har de angrepet boligen til den ledende ukrainske opposisjonspolitikeren Viktor Medvedchuk.

Reuters TV-opptak fra stedet viste medlemmer av ukrainsk politi og demonstranter sprøyte tåregass mot hverandre. Demonstrantene angrep med lange kjepper og kastet bildekk og steiner mens politimennene knapt kjempet tilbake.

Innenriksminister Denys Monastyrskiy sa at åtte politifolk ble skadet under sammenstøtene og en politietterforskning hadde blitt satt i gang mot de ansvarlige. Han skrev på Facebook at sammenstøtene begynte da politiet prøvde å ransake demonstranter da de nærmet seg presidentens kontor, men de gjorde motstand.

Nasjonalkorpset, som tidligere ble kalt Ukrainas patrioter, er et høyreekstremt politisk parti i Ukraina som ble grunnlagt i 2016 og for tida ledes av Andriy Biletsky. Partiets kjernebase er veteraner fra den nynazistiske Azov-bataljonen, som er under kommando av Nasjonalgarden i Ukraina, og medlemmer av Azov Civil Corps, en sivil ikke-statlig organisasjon tilknyttet Azov-bataljonen, skriver Wikipedia.

Les: Ukrainas framtidige nazi-leder?

Andriy Biletsky

I programerklæringa fra til Ukrainas patrioter fra 2014 heter det:

«Ukrainas rasemessige sosialnasjonalisme er den ideologiske kjernen i ‘Ukraina-patriot’-organisasjonen» går han rett på sak: «Vår nasjons historiske oppdrag på dette kritiske tidspunkt, er å lede den globale, hvite rase i sitt siste korstog for overlevelse. Et korstog mot de semitt-ledete undermenneskene.»

Så når vi kaller dem nazister, så er det fordi de er nazister, og de vil ikke ta det ille opp å bli kalt det.

Biletsky har hatt ei hand med i de fleste høyreekstreme grupper i Ukraina som: «Stepan Bandera Tryzub», «Ukrainas sosialnasjonale parti» og «Svoboda (frihets-) partiet». Nå leder han også “Sosialnasjonal samling”, en paraply for en rekke rasistiske og nynazistiske ukrainske organisasjoner. Han hevder selv å ha vært direkte involvert i det som er kjent som «direct actions» (direkte-aksjoner) – det vil si militær- og terrorist-operasjoner.

Han har vært leder for «spesialoperasjonene» til nynazistorganisasjonen «Høyre Sektor» og fortsatte med represalier mot «uønskede» – ukrainerne som protesterte mot den ulovlige tilraningen av makt i landet deres. I mars 2014 var han ansvarlig for en eksplosjon som ødela et monument, og deretter for noen angrep på lokale innbyggere i Kharkov, som resulterte i at to personer døde og en politiansatt ble alvorlig skadd. I mai 2014 var han og noen av hans håndlangere involvert i henrettelsen av politimenn i Mariupol, som hadde nektet å bruke våpen mot sivile.

I artikkelen «Språk og rase: Overordnet i spørsmålet», insisterer Biletsky på behovene for rasemessig renhet i den «Ukrainske nasjon» og på det uanstendige i «å akseptere en person av en annerledes blodslinje, mentalitet eller kultur i ens familie og nasjon og tillate ens egne gener å bli blandet med dem fra en annerledes, underlegen rase av mennesker.» «Ukrainsk sosialnasjonalisme anser den ukrainske nasjon for å være et samfunn basert på en felles blodslinje og rase.» «Rase er av størst betydning for opprinnelsen til en nasjon», hevder lederen for organisasjonen. «Mennesker er fra naturens side født med ulike evner og muligheter, og en persons lykke bunner i at han finner sin plass i det nasjonale hierarkiet og gjennom samvittighetsfullt å utføre de oppgaver livet har tildelt ham.»

Artikkelen er å finne på side 28 i hans bok «Den hvite Førers ord» (på ukrainsk).

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.