Taliban skal ha erobret militært biometriutstyr fra USA

0

Tjenestemenn i USA er bekymret for at det avanserte militære biometriutstyret som Taliban har erobret fra USA kan brukes til å hevn mot afghanere som hjalp det amerikanske militæret under den 20 år lange krigen. Dette skriver The Intercept.

Taliban har angivelig beslaglagt biometriske enheter som brukes av det amerikanske militæret som kan hjelpe til med å identifisere afghanske statsborgere som jobbet for den amerikanske regjeringa og hjalp koalisjonsstyrkene. Kilder uttrykker bekymring for at Taliban kan bruke informasjonen til hevn i kjølvannet av kollapsen til de USA-støttede myndighetene.

Enhetene, kjent som HIIDE, for Handheld Interagency Identity Detection Equipment interagency, ble beslaglagt i forrige uke da Taliban gikk på en offensiv framrykking for å innta Kabul, Afghanistans hovedstad. HIIDE-enheter inneholder identifiserende biometriske data som iris-skanning og fingeravtrykk, samt biografisk informasjon, og brukes til å få tilgang til store sentraliserte databaser. Det er uklart hvor mye av det amerikanske militærets biometriske database om den afghanske befolkningen som er blitt kompromittert.

«Vi behandlet tusenvis av lokale innbyggere om dagen, måtte legitimere oss, registrere selvmordsvester, våpen, etterretningsinnsamling, etc.» forklarte en amerikansk militærkontraktør. «[HIIDE] ble brukt som et biometrisk ID verktøy for å hjelpe lokale ansatte som jobber for koalisjonen.»

En talsperson for Defense Intelligence Agency henviste spørsmål til kontoret til forsvarsministeren, som ikke svarte på en forespørsel om kommentar.

En veteran fra en spesialoperasjon fra hæren sa at det er mulig at Taliban kan trenge ytterligere verktøy for å behandle HIIDE -data, men uttrykte bekymring for at Pakistan ville hjelpe med dette. «Taliban har ikke utstyret til å bruke dataene, men ISI har det,» sa den tidligere tjenestemannen for spesialoperasjoner, med henvisning til Pakistans spionbyrå, Inter-Services Intelligence. ISI har vært kjent for å jobbe tett med Taliban.

Den føderale regjeringa i USA har samlet biometriske data fra afghanere til tross for at de kjenner til risikoen ved å opprettholde store databaser med personlig informasjon, spesielt gitt de siste cyberangrepene på offentlige etater og private selskaper. Denne innsatsen blir stadig utvidet.

Kommentar: Hvordan kunne USA la Taliban overta dette utstyret?

Det er opplagt at Taliban vil skaffe seg folk og kompetanse til å bruke dette biometriske systemet, gjerne via sine gode venner i ISI. Men det visste jo USAs kommandanter på forhånd. Hvorfor lot de utstyret bli liggende til avhenting? Var det dumhet, grov inkompetanse, eller syntes de det var greit at Taliban overtok det?

Og slik ser det ut til at Taliban slipper å streve for å finne ut hvem som samarbeidet hvordan med okkupantene. USA har ved en enkel glipp levert dem det på en sølvtallerken. Så utrolig praktisk!

Og for et mareritt! Nå risikerer man at Taliban blir like totalitære som vestlige myndigheter når det gjelder å bruke digitale og biometriske systemer til å overvåke sine enge innbyggere.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelUS State Department visste at Kabul kom til å kollapse
Neste artikkelPolitisk tilbakekomst for Gaddafis sønn Saif al-Islam?