Skyggekrigen mellom Iran og Israel til havs

0

De kaller det skyggekrigen, og alt tyder på at det er en virkelig krig. Det dreier seg om gjensidige angrep på skip mellom Israel og Iran. I en artikkel i Jerusalem Post hevdes det at Iran for tida har et overtak i denne ikke-erklærte krigen. Avisa skriver:

Iran har rett i at det har en fordel i å føre sin skyggekrig med Israel til sjøs. Men sant er dette hvis Israel Navy fortsetter å forbedre seg? Samme dag som Iran brukte en kombinasjon av droner til å angripe et skip knyttet til Israel sist torsdag, gjorde INS Magen, Israels marines mest avanserte Sa’ar 6-korvettmissilskip, seg klar til å bli fullt operativ i begynnelsen av 2022 etter å ha blitt levert til Israel i desember 2020, rapporterte The Jerusalem Post. Faktisk er anskaffelsen av Magen bare en av en rekke trekk IDF har gjort for å gi den større rekkevidde i forsvaret av Israels territorialfarvann, spesielt dets havbaserte naturgassinstallasjoner, og vil bli benyttet i enhver krig med Hamas eller Hizbollah.

Bloomberg skriver om skyggekrigen mellom Iran og Israel:

Det har pågått angrep fra begge sider på kommersielle fartøyer siden 2019. Verken Israel eller Iran har erkjent ansvaret for angrepene, sjøl om de antas å stå bak dem. Tidligere mål har inkludert iranske tankskip som fraktet olje beregnet for Syria; et iransk skip utenfor kysten av Jemen som tjente som en flytende base for Islamic Revolutionary Guard Corps, landets fremste militære styrke; og lasteskip som tilhører eller er knyttet til israelere, inkludert et bilskip angrepet i februar.

Amerikanske kilder sa til Wall Street Journal våren 2021 at Israel skal ha angrepet 12 skip som fraktet iransk olje til Syria siden 2019 ved å bruke våpen som miner for å skade fartøyene. Rapporten kom akkurat som tegn på en mulig eskalering mellom Israel og Iran til havs, som antydet at informasjonen var beregnet på å sende et signal til Israel om å kjøle ned de påståtte spesialoperasjonene til sjøs.

Israel har truet Iran med krig (for hvilken gang?) hvis ikke forhandlingene om atomavtalen går slik Israel ønsker.

Forrige artikkelStormaktskonflikt – fra mulighet til sannsynlighet
Neste artikkelKina svarer på Vestens manøvre i Sørkinahavet med en stor marineøvelse