Kandahar har falt – Taliban kontrollerer nå også Afghanistans nest største by

0

Taliban fortsetter å vinne en rekke store seire. Kandahar, landets nest største by, kollapset etter at Taliban-styrker beleiret den i mer enn to måneder. Det er den tredje store byen og den fjerde provinshovedstaden som faller til Taliban i dag. Afghanske regjeringsstyrker forlot byen etter flere måneders kamp. Associated Press bekrefter at byen nå er tatt over av Taliban.

Med tap av hovedstaden og det faktum at alt unntatt ett distrikt er under Taliban-kontroll, er nå Kandahar-rovinsen i realiteten Taliban-kontrollert. Erobringa av denne provinsen er en stor propagandaseier og strategisk seier for Taliban. Kandahar, som ble grunnlagt av Aleksander den store i 330 fvt., er hjemmet til Taliban. På 1990-tallet begynte Mullah Omar, grunnleggeren og første emir av Taliban, sin overtakelse av landet fra denne provinsen. Omar styrte sitt islamske emirat i Afghanistan fra 1996 til 2001 fra Kandahar. Nå som Kandahar igjen er under Taliban-kontroll, kan ytterligere styrker brukes i Lashkar Gah, Tarin Kot og Qalat, alle tre byene som kan falle når som helst og andre steder. Dette skriver FDD’s long war journal.

Kandahar har også tjent som base for Al Qaida. Fra 1998 til 2001, før USAs invasjon av Afghanistan, drev Osama bin Laden og hans følgere en treningsleir og kommandosenter på Tarnak Farms nær Kandahar Air Field. Det amerikanske militæret ødela to store Al Qaida-treningsleirer i Shorabak-distriktet i oktober 2015. General John Campbell, den gang sjefen for amerikanske styrker i Afghanistan, sa at en av leirene i Shorabak var den største i Afghanistan siden USA invaderte i 2001.

Kilde: FDD’s long war journal.

Slaget om Kandahar

I juli 2021 hadde Taliban-krigere kommet seg inn i byen, raidet hus og kjempet mot afghanske soldater i Kandahars sjuende politidistrikt. Taliban fortsatte å legge press på byen og tvang afghanske styrker til å flytte fanger fra Kandahar fengsel. 16. juli oppsto det harde kamper i tre av hovedstadens distrikter, da Taliban tok kontroll over nabodistriktet Dand, der Kandahars flyplass befinner seg. Flyplassen forble imidlertid under regjeringskontroll, ettersom det afghanske flyvåpenet bombarderte Taliban-krigere med bombefly gjennom juli og august, men med liten effekt.

Som et resultat av Talibans framskritt i byen, innførte det afghanske militæret portforbud i byen mens de fortsatte å oversvømme den med flere tropper. Langsomt tok Taliban flere politidistrikter i en jevn marsj mot sentrum av byen. Som svar fortsatte USA og afghanske luftstyrker luftangrep mot Talibans militære kjøretøyer og utstyr, uten resultat.

I begynnelsen av august samlet Taliban flere av sine krigere for å fortsette angrepet på Kandahar, noe som effektivt tvang regjeringen til å sette inn sine mest verdifulle styrker og personell for å beskytte den strategiske byen. Flere av Taliban-offensivene mot sentrum av byen ble stanset ved hjelp av luftangrep. Imidlertid begynte Taliban å rette oppmerksomheten mot Kandahar flyplass 2. august. Taliban-rakettangrep forsinket flyavganger og hemmet angrep fra afghanske flyvåpen.

This lithograph is taken from plate 23 of Afghaunistan by Lieutenant James Rattray, 1848. He sketched Kandahar in December 1841 from the rooftop of the former residence of the province’s governor, Sirdar Meer Dil Khaun. Wikimedia Commons. CC 2.0

Krigsherre har gått over til Taliban

I Herat overga en av Afghanistans mektigste krigsherrer, den ytterliggående islamisten Ismail Khan seg til opprørerne, etter først å ha sverget på å drive dem ute av provinsen. (NTB-AP-AFP)

Ifølge Taliban har Khan og hans tallrike milits sluttet seg til dem, men dette er ikke bekreftet fra annet hold. Bilder i sosiale medier viser Khan sammen med Taliban-ledere, og opprørerne avviser meldinger om at han er tatt til fange.

Den britiske tabloiden The Sun skriver at britiske jihadister har reist til Afghanistan for å slutte seg til Talibans offensiv.

Blitzkrieg

Moon of Alabama oppsummerer Talibans Blitzkrieg slik:

 • August 6 – Zaranji (Nimruz)
 • August 7 – Sheberghan (Jowzjan)
 • August 8 – Kunduz (Kunduz)
 • August 8 – Sar-e Pol (Sar-e Pol)
 • August 8 – Talquan (Takhar)
 • August 9 – Aybak (Samangan)
 • August 10 – Farah (Farah)
 • August 10 – Pul-i Khumri (Baghlan)
 • August 11 – Faizabad (Badakhshan)
 • August 12 – Ghazni (Ghazni)
 • August 12 – Kandahar (Kandahar)
 • August 12 – Herat (Herat)
 • August 12 – Qala-e-Naw (Badghis)
 • August 13 – Lashkar Gah (Helmand)
 • August 13 – Tirin kot (Uruzgan)
 • August 13 – Chaghcharan (Ghor)
 • August 13 – Pul-e Alim (Logar)
 • August 13 – Qalat (Zabul)

Og nå kan vi altså føye til:

 • August 13 – Kandahar

Taliban står nå mindre enn 50 kilometer fra Kabul og ikke noe ser ut til å kunne stoppe dem. Vesten kan like gjerne begynne å hente nøkkelpersonellet sitt med helikopter i det som ser ut til å bli Talibans «Saigon-øyeblikk». Storbritannia har varslet at de skal sende 600 soldater tilbake til Afghanistan for å hjelpe til med evakueringa. Men det spørs om de har noe sted å lande..

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.