Hvem tjener på terroren i Kabul?

0
Sjølmordsbomberen i Kabul. Foto: ISIS-K

Terroraksjonen mot Kabul flyplass drepte minst 103 mennesker – 90 afghanere, hvorav minst 28 talibanere og 13 soldater fra USA. Hensikten med terroren fra den såkalte ISIS-Khorasan var utvilsomt å prøve å slå fast at det gryende Taliban-styret i Afghanistan ikke vil være i stand til å garantere folks sikkerhet. Dette skriver Pepe Escobar i sin kommentar i Asia Times.

Og ganske riktig har terroren allerede fått en del av «krig for alltid»-folkene i USA til å gå inn for en ny USA-intervensjon i landet etter USAs og Vestens ydmykende nederlag.

Khorasan-navnet til denne terrorgruppa er historisk retorikk. Det henspeiler på et historisk området i Perserriket som ble kalt Khorasan, og som omfattet nesten hele dagens Afghanistan, mye av det nåværende Iran og områder i det sørlige Sentral-Asia. ISIS-Khorasan ser på Taliban som frafalne. Flesteparten av dem er ikke-afghaner; irakere, saudier, kuwaitere, pakistanere, usbeker, tsjetsjenere og uigurer.

Taliban har allerede startet arbeidet med å befri seg fra terroriststempelet. De regnes fortsatt offisielt som terrorister, ikke bare i Vesten, men også i Russland.

SCO til unnsetning

Både Russland og Kina ønsker å hjelpe Taliban og deres kommende allierte med å få Afghanistan på fote igjen.

Pepe Escobar skriver:

Kreml understreker at Russland og Kina er «villige til å øke innsatsen for å bekjempe trusler om terrorisme og narkotikahandel som kommer fra territoriet til Afghanistan»; «viktigheten av å etablere fred»; og «forhindre spredning av ustabilitet til tilstøtende regioner.»

Og det førte til følgene hovedpunkt: De forpliktet seg i fellesskap til å «få mest mulig ut av potensialet» til Shanghai Cooperation Organization (SCO), som ble grunnlagt for 20 år siden som «Shanghai Five», for å kjempe » terrorisme, separatisme og ekstremisme.” SCO-toppmøtet er neste måned i Dushanbe – der Iran, helt sikkert, vil bli tatt opp som fullverdig medlem. Kabulbombinga gir SCO muligheten til å styrke seg kraftig. Uansett hvilken kompleks stammekoalisjon som dannes for å styre Det islamske emiratet Afghanistan, vil den være sammenflettet med hele apparatet for regionalt økonomisk og sikkerhetsmessig samarbeid, ledet av de tre hovedaktørene for Eurasia -integrasjonen: Russland, Kina og Iran.

Kina, Russland og SCO har med andre ord muligheten til å snu en svært dårlig ting som terroren i Kabul til å få fart på freds- og gjenoppbyggingsprosessen i Afghanistan, altså det stikk motsatte av hva ISIS-K og deres eventuelle bakmenn prøvde å oppnå.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelStudie i Israel: Naturlig immunitet 13 ganger mer effektivt enn vaksine
Neste artikkelErdogan: – Tyrkia forhandler med Taliban om å kontrollere Kabul flyplass