USA vender seg fra Afghanistan til Jemen

0
Det dukker opp stadig flere amerikanske soldater i Øst-Jemen. Foto: MintPress

Mens USA flykter hals over hode fra Afghanistan, blir det stadig flere amerikanske soldater i Jemen, sier innbyggerne der.

Innbyggere i Øst-Jemen ser på økninga av amerikansk militært personell som ondartet og kolonialt og bekymrer seg for at det ikke bare vil bringe kaos og ustabilitet i regionen deres, men også kunne føre med seg de beryktede menneskerettighetsbruddene og forferdelige forbrytelsene som fant sted i Afghanistan og Irak.

Dette skriver den jemenittiske journalisten Ahmed Abdulkareem i MintPress.

Øst-Jemen har i stor grad blitt spart for landets forferdelige seksårige krig, og amerikansk militærpersonell i regionen var en gang var et sjeldent syn. Men nå fikk de mer enn et nysgjerrig blikk fra de forbipasserende tilskuerne som har kunnet observere de nye styrkene. En ny følelse av angst har lagt seg over innbyggerne i den østlige Al-Mahrah-provinsen med historier om voldelige midnatt-raid av amerikanske og saudiske kommandosoldater og en stadig mer synlig amerikansk militær tilstedeværelse i regionen.

I juni 2019 raidet et team av amerikanske marinesoldater støttet av saudiske styrker et sivilt nabolag, kalt «Qatar-kvartalet», i al-Ghaydah by i Al-Mahrah. Vitner til raidet fortalte MintPress at de mener det ble utført på informasjon gitt av lokale informanter. Angrepet var angivelig rettet mot et hjem leid av militante som kjemper på vegne av den saudiarabiske koalisjonen som nettopp hadde kommet tilbake fra kampene i Marib. Operasjonen provoserte frykt og spørsmål blant innbyggerne i nabolaget, da tre jemenitter og en saudiaraber ble arrestert i tillegg til mange kvinner og barn. Lokalbefolkningen hevder fangene ble deretter ført til al-Ghaydah lufthavn, hvor det amerikanske militæret er basert, ifølge vitner og sikkerhetskilder. Forholdene for arrestasjonen var angivelig lik fanger i Afghanistan og Irak, som ifølge lokalbefolkningen inkluderte bind for øynene og at de ble slått.

USAs militære styrker bringer kaos og brudd på menneskerettighetene

Innbyggere i Øst-Jemen ser på økninga av amerikansk militært personell som ondartet og kolonialt, og bekymrer seg for at det ikke bare vil bringe kaos og ustabilitet i regionen deres, men også kunne føre med seg de beryktede menneskerettighetsbruddene og forferdelige forbrytelsene som fant sted i Afghanistan. og Irak, hvor tusenvis av sivile ble drept eller torturert, noen av amerikanske tropper, andre av private militære entreprenører som Blackwater.

Saudi-Arabia hevder at en mann den senere identifiserte av hans nom de guerre, Abu Osama al-Muhajir, lederen av Den islamske statens Jemen-filial, ble tatt til fange i raidet sammen med gruppas finansoffiser og en rekke andre krigere. En offisiell saudiarabisk pressemelding nevner ikke samarbeid med amerikanske styrker om å gjennomføre raidet, men ifølge øyenvitner og lokale sikkerhetskilder var “deres skikkelser og aksenter umiskjennelig amerikanske.”

Militær kontroll og olje

Opptrappinga av den amerikanske militære tilstedeværelsen i provinsen, et område med uutnyttede og potensielt lukrative massive oljereserver, kommer etter flere besøk av høytstående amerikanske embetsmenn i regionen. I 2018 besøkte general Joseph Votel, sjef for den amerikanske sentralkommandoen (CENTCOM) Aden, og tidligere president Donald Trumps rådgiver Francis Townsend besøkte Al-Mahrah i mars 2020. Christopher Henzel, den amerikanske ambassadøren i Jemen, gjorde et overraskende besøk til Al-Mahrah i desember i fjor, kom fra Riyadh da jemenitter feiret uavhengighetsdagen, en dag til minne om slutten på den britiske okkupasjonen i Nord-Jemen. Henzel besøkte amerikanske styrker stasjonert på al-Ghaydah flyplass, ifølge myndighetene i Al-Mahrah guvernementet.

Du finner antakelig mer stoff om Jemen på steigan.no enn i noen andre norske aviser. Les her.

Forrige artikkelBiden og hans allierte fortsetter å stjele Syrias olje
Neste artikkelEi gruppe væpnede menn drepte Haitis president Jovenel Moïse
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).