Ukrainas president ønsker ‘USAs makt’ for å drive Russland ut av Krim og Donbass

0

Av Rick Rozoff, Anti-War.

Mens han besøkte Litauen, holdt den ukrainske presidenten Volodymyr Zelensky en felles pressekonferanse med verten sin, president Gitanas Nauseda, i hovedstaden Vilnius, der han gikk inn for å bringe USA inn i Normandieformatet.

Sistnevnte ble etablert i 2014 etter det USA-støttede kuppet i Ukraina og starten på den pågående krigen i Donbass. Dens medlemmer er Ukraina, Russland, Frankrike og Tyskland. Å bringe Washington inn i prosessen er analogt med at Mexico inviterer Russland til å forhandle grense- og innvandringsspørsmål med USA.

Den ukrainske statsoverhodet, ikke kjent for sitt statsmannskap eller sin finesse, sa rett ut: ”Hvis vi ser retarding i Normandie-formatet, sier jeg ærlig om dette, jeg tror det er en retarding. Derfor vil jeg at land – sterke land, mektige geopolitiske aktører – skal bli med i formatet slik at de kan påvirke Russland, som betyr slutten på krigen i Ukraina.” Avslutte krigen, det vil si ved å drive Russland og Svartehavsflåten ut av Krim og underkastelse av Donetsk og Lugansk-republikkene. USA er bestemt, spesielt militært, et sterkt land og en mektig geopolitisk aktør.

Faktisk fremhevet Zelensky dets styrke med å be om «USAs makt for å hjelpe Ukraina med å få slutt på denne tragedien i sentrum av Europa i det 21. århundre.»

Omtrent samtidig møttes også utenriksministrene i Ukraina og Litauen med sin polske kollega i Vilnius i sammenheng med møtet mellom de tre nasjonene i Lublin-trekanten. Det ble nylig kunngjort at USA vil lede krigsspill denne måneden i Ukraina med den felles militære enheten i Litauen, Polen og Ukraina, den litauisk-polsk-ukrainske brigaden.

Om hvor denne brigaden eventuelt kan utplasseres og for hvilket formål, innholdet i to dokumenter signert av utenriksministrene, Lublin-trekanten: veikart for videre samarbeid og Erklæringen om europeisk kulturarv og felles verdier, samt kommentarer fra den ukrainske utenriksministeren Dmytro Kuleba vil hjelpe en å forstå.

I følge Ukrinforms sammendrag av det første dokumentet bekrefter det «Ukrainas europeiske perspektiv, fordømmer russisk aggresjon, den midlertidige okkupasjonen av ukrainske territorier og Russlands destruktive handlinger i Svartehavet.» Den støtter også utvetydig Krimplattform-initiativet for å utvise Russland og dets flåte fra Krim og forplikter de tre nasjonene til å «samarbeide tett for å sikre de-okkupasjonen av Krimhalvøya.»

Dokumentet identifiserte fire bekymringer og områder for felles handling:

  • Russisk aggresjon mot Ukraina
  • Militariseringen av Svartehavsregionen [av Russland og ikke USA og NATO, selvfølgelig]
  • Situasjonen i Hviterussland
  • Trusler fra Nord Stream 2-prosjektet

En egen del av dokumentet bekreftet Ukrainas vei til NATO i henhold til beslutningene fra NATO-toppmøtene i 2008 og 2021.

Den ukrainske utenriksministeren la til denne tiraden, karakteristisk for hans reduksjonistiske og slitsomme «diplomati»-stil:

“I dag signerte og vedtok vi viktige dokumenter fra Lublin-trekanten. De gjenspeiler vår felles europeiske fortid, vår felles respons på moderne utfordringer og en felles fremtid for Ukraina i EU og NATO, sammen med Polen og Litauen. Lublin-trekanten styrker seg, er fylt med praktiske mekanismer for interaksjon og får ny betydning. Faktisk kan vi tilby et alternativ til den ‘russiske verden’ i vår region.”

Ministrene til nasjoner med en samlet befolkni på 86 millioner rettet også sin kollektive oppmerksomhet mot en stat som alle grenser til, Hviterussland, med en befolkning på 9,5 millioner. De to NATO-medlemmene og NATO Enhanced Opportunities Partner lovet å «støtte det hviterussiske folket i deres rettferdige ambisjon om å leve i et fritt demokratisk land der menneskerettighetene er beskyttet.»

Ukrainas Kuleba fremmet konseptet med å innlemme hviterussisk ”sivilsamfunn” i aktiviteter i Lublin-trekanten.

Antagelig kan den litauisk-polsk-ukrainske brigaden aktiveres, hvis «opprør» i fargevolusjonsmodus viser seg å mislykkes, og for å hjelpe den de 10.000 soldatene som er tildelt NATO Enhanced Forward Presence Battlegroups  og USAs operasjon Atlantic Resolve i Litauen, Polen, Estland og Latvia.

Forrige artikkel«En skjør allianse»
Neste artikkelOskar Lafontaine: – De maler fanden på veggen for å tjene legemiddelindustrien
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.