Syria slutter seg til «silkeveibeltet»

0

Kinas utenriksminister Wang Yi: Stans alle sanksjoner, respekter Syrias integritet og suverenitet. La Syria bestemme sin egen framtid!

Under sitt besøk i Syrias hovedstad Damaskus 17. juli sa utenriksminister Wang Yi at andre land må slutte med å prøve å få til regimeskifte der, oppheve sanksjonene, bistå landet i å bekjempe terrorismen og hjelpe det med å løse sine interne konflikter. Dette skriver den offisielle kinesiske avisa China Daily.

De fire forslagene ble fremmet av utenriksminister Wang Yi under besøket i Syria i helga. Wang besøker offisielt Syria, Egypt og Algerie fra lørdag til tirsdag.

På lørdag utdypet han forslagene, som representerer Beijings holdning til å hjelpe til med å finne en politisk løsning på Syria-konflikten. Wang møtte Syrias president Bashar al-Assad og utenriksminister Faisal Mekdad.

Den kinesiske utenriksministeren formidlet president Xi Jinpings hjertelige hilsener til Assad og sa Assads gjenvalg gjenspeiler den sterke tilliten og støtten fra det syriske folket.

Land bør respektere Syrias suverenitet og territoriale integritet og valget til det syriske folket, gi opp illusjonen om regimeskifte og la det syriske folket sjølstendig bestemme framtidena og skjebnen til landet, sa Wang.

Beijing gir full støtte til Damaskus i arbeidet med å sikre utvikling og sikre nasjonal enhet og verdighet, la Wang til.

Syria er forpliktet til å utdype sitt vennskapelige samarbeid med Kina og støtter Kina ubetinget i spørsmål knyttet til Taiwan, Xinjiang og Hong Kong, sa Assad.

Assad ga uttrykk for at Syria var villig til å delta i å bygge silkeveibeltet, styrke samarbeidet med Kina innen økonomi, vitenskap, kultur og utdanning og stå sammen i kampen mot terrorisme.

Beijing ønsker Damaskus velkommen til å bli en ny partner i felles bygging av Belt and Road Initiative, sa Wang i sin tale.

Markant forsterking av Kinas og Syrias rolle

Kina har støttet Syria under hele den mer enn ti år lange krigen mot utenlandsk intervensjon, men dette besøket og de samarbeidsavtalene som ble inngått der, representerer et stort skritt framover både for Kina og for Syria.

For Syria betyr det naturligvis enormt mye at en av de faste medlemmene i Sikkerhetsrådet og verdens nest største økonomi går så tungt og utvetydig inn på deres side. Det i seg sjøl vil forsterke Syrias kamp mot intervensjon og terrorisme og også forsterke landets rolle i regionen. Deltakelse i silkeveibeltet peker ut en vei framover for syrisk gjenoppbygging og økonomisk utvikling som gir gode håp for framtida.

Men det er også en framgang for Kina. Fra det øyeblikket Xi Jinping lanserte «den nye silkeveien» var det klart at på et eller annet tidspunkt måtte tida komme for Damaskus. Byen var en av de aller viktigste sentrene på den gamle silkeveien, og en ny silkevei ville ikke være komplett uten Damaskus. Med sin strategiske posisjon i regionen og i den indre delen av Middelhavet peker Damaskus seg ut som et framtidig økonomisk og politisk vekstsenter.

Skuffelsen står grelt fram i britiske The Times som skriver at Syria ikke nødvendigvis «vil ha noen fordeler av å bli med i Belt and Road». Mainstream-avisa The Guardian er også raskt ute med å dempe betydninga av Syrias deltakelse i silkeveibeltet. De siterer «eksperter» som mener at dette ikke vil føre til investeringer og utvikling.

Vesten begriper ikke dynamikken

Vesten, som bare har hatt terrorister og død å tilby det syriske folket i ti lange år, har ingen begreper om den dynamikken som ligger i silkeveistrategien. La oss se bort fra om Xi Jinping er veldedig eller ei, for veldedig har ingenting med saka å gjøre.

Naturligvis satser Kina på silkeveibeltet ut fra sine egne interesser, men det er også styrken i det. For at denne strategien skal fungere, er Kina avhengig av to ting: 1) at andre land også ser seg tjent med det og 2) at det blir fred. I den forstand er silkeveibeltet et stort fredsprosjekt, og det er mer enn hva Vesten har hatt å tilby den siste generasjonen.

Og naturligvis vil Kina investere i Syria så snart det blir mulig. Å skape en sone med utvikling og vekst i Syria vil være gull verdt for Kina, for kinesisk eksport og for kinesiske selskaper. Men det vil også være Syrias fremste mulighet til å komme ut av den elendigheten og nøden som Vestens, Israels og araberstatenes krig har påført landet. Og med avtalene med Kina på plass, er det duket for at resten av SCO blir med på laget. Det er verdens største regionale organisasjon og omfatter noen av de raskest voksende økonomiene i verden.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.