Studenter ved Yale fordømmer Israel som «apartheidstat» som driver «etnisk rensing»

0
Apartheid – palestinsk side av muren. Shutterstock.

Studentrådet ved et av Amerikas mest prestisjefylte universiteter har godkjent en uttalelse som fordømmer Israel for «folkemord», «etnisk rensing» og «apartheid» i det okkuperte Palestina. Yale College Council, studentutvalget, vedtok uttalelsen i slutten av juni 2021. Dette skriver Middle East Monitor.

«Som studenter ved en av de mest privilegerte akademiske institusjonene i verden, må vi ta avstand fra urettferdighet uansett hvor det måtte forekomme,» sa studentene. «Vi stiller oss mot den diskriminerende anvendelsen av loven som fratar palestinere grunnleggende rettigheter. Vi står mot den voldelige utvisningen av dem som lever under okkupasjon i Sheikh Jarrah.»

Uttalelsen koplet også legitim palestinsk motstand mot Israels okkupasjon med borgerrettsbevegelsen i USA på 1950- og 60-tallet. Mange ser en klar parallell i rasistisk segregering mellom jøder og ikke-jøder i Israel og den daværende juridiske rasismen i det amerikanske sørstatene i USA.

Nylig utga Human Rights Watch en rapport som konkluderte med at Israel er en apartheidstat. Israeli Authorities and the Crimes of Apartheid and Persecution. I rapportens konklusjon heter det:

Human Rights Watch fant at den israelske regjeringa har fulgt en intensjon om å opprettholde dominansen til jødiske israelere over palestinere i hele territoriet den kontrollerer. I okkuperte palestinske områder, inkludert Øst-Jerusalem, har denne hensikten vært kombinert med systematisk undertrykkelse av palestinere og umenneskelige handlinger begått mot dem. Når disse tre elementene forekommer sammen, utgjør de forbrytelsen apartheid.

Det er en markant tendens til at også jøder i USA vender seg mot den israelske staten og fordømmer dens handlinger: US Jews are turning against Zionism in a ‘surge’ — pro-Israel voices lament.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.