KONGSBERG på listen over verdens største våpenprodusenter

0

Alle piler peker oppover for norsk våpenindustri. Kongsberg Gruppen rykker opp 5 plasser på oversikten over verdens største våpenprodusenter.

Av Antikrigs-initiativet

Nettstedet Defence News publiserte nylig listen over verdens 100 største våpenprodusenter i 2021. De 5 største er alle amerikanske – Lockheed Martin, Raytheon, Boeing, Northrop Grumman og General Dynamics, i tilligg kommer amerikanske L3Harris Technologies inn på 9. plass. 3 kinesiske og 1 britisk selskap er inne på topp 10 listen.

For oss i Norge er utviklingen i KONGSBERG og divisjonen Kongsberg Defence & Aerospace verdt å merke seg. Konsernet rykker 5 plasser opp på årets liste, fra 77. til 72. plass. Det gjenspeiler at en rekke nye kontrakter er inngått det siste året.

Et jagerfly peker nesen triumferende i været foran hovedkvarteret til Kongsberg Defence & Aerospace

1. juli signerte KONGSBERG kontrakter for 8,2 milliarder kroner for leveranse av kampsystemer til ubåt og sjømålsmissiler – Naval Strike Missile (NSM). De siste årene er det også inngått flere kontrakter der Kongsberg er underleverandør til den amerikanske krigsindustrien, bl.a. til produksjonen av kampflyet F-35. Driftsresultat i andre kvartal i 2021 var 34 % høyere enn resultatet i 2020. I en pressemelding sier konsernsjef Geir Håøy at «med dagens solide ordrebok vil forsvarsvirksomheten vokse videre».

Finnes det norske politikere som vil stå opp og si at det ikke er greit at norsk våpenproduksjon vokser og eksporten øker? Antikrigs-Initiativet ønsker nedrustning, ikke opprustning, og vi går inn for stans i norsk våpeneksport.

Det er ellers verdt å merke seg at halvparten – 50 av 100 selskaper på Topp 100-listen – er amerikanske. Det sier noe om hvor stor betydning våpenindustrien har for amerikansk økonomi og hvor stor påvirkningskraft den har overfor det politiske systemet. Den er til stede i hver eneste delstat i USA med et betydelig antall arbeidsplasser, og politikere som vil arbeide for nedrustning vil derfor møte betydelig lokal motstand.

Fun fact: Kongsberg Defence & Aerospace AS har adresse Kirkegårdsveien 45 …

Forrige artikkelMedienes kampanje mot Cuba avslørt – manipulering med bilder og video
Neste artikkelIsraelsk spionprogram brukt mot aktivister, journalister og politikere
skribent
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.