Iraks statsminister til Biden: – USAs kamptropper må forlate vårt land

0
Et norsk pansret kjøretøy som er en del av den vestlige koalisjonens styrker i Irak. Foto: Forsvaret.

Iraks statsminister Mustafa al-Kadhemi skal besøke Det hvite hus 26. juli 2021 for å ha samtaler med president Joe Biden, angivelig for å diskutere «det strategiske partnerskapet mellom USA og Irak», men al-Khademi vil høyst sannsynlig fortelle Biden at USAs tropper har å forlate irakisk jord. I et intervju med den statlige saudiske TV-kanalen al-Hadath sa nemlig den irakiske statsministeren at hans besøk i Washington ville sette en sluttstrek for USA-troppenes tilstedeværelse i Irak.

Det er den kurdiske mediekanalen Rudaw som skriver dette. al-Khademi snakket om det «strategiske forholdet» mellom Irak og USA og hvordan det bør utvikles videre:

«Besøket vil … få slutt på tilstedeværelsen av (USAs) kampstyrker, fordi den irakiske hæren nå kan kjempe for seg sjøl på vegne av irakere og verden mot disse terrorgruppene i Irak,» la Kadhimi til. «Det er ikke behov for kamptropper.»

I det siste møtet mellom USA og Irak i deres «strategiske dialog» sa USA seg enig i å trekke sine 2500 soldater ut av Irak, men det ble ikke satt noen tidsfrist.

Torsdag 15. juli var den amerikanske utsendingen Brett McGurk i Bagdad for møter med irakiske ledere, inkludert Kadhimi, og la grunnlaget for statsministerens tur til Washington. De diskuterte mekanismen for å trekke tilbake USAs kamptropper.

Parlamentet i Irak møttes i en spesialsesjon i Bagdad 5. januar 2020 for å diskutere et forslag om å kaste USAs militære styrker ut av landet. Etter de uprovoserte drapene på den iranske generalen Qassem Soleimani, nestkommandanten for PMF/PMU Hashed al-Shabi, lederen for Kata’ib Hizbollah Abu Mahdi al-Muhandis og i alt 38 andre, for det meste irakere, var utfallet gitt. Vedtaket gikk altså ut på at ikke bare USAs styrker, men hele den såkalte «koalisjonen», som også Norge er en del av, skal komme seg ut av Irak.

USA og Vesten har nektet å bøye seg for Iraks vedtak, og hevdet at de fortsatt «har rett» til å stå i landet. Den norske styrken NOR SECFOR II er fortsatt på Ain al-Asad-basen i Anbar-provinsen i Irak. Det norske forsvaret har bidratt med styrker i Irak siden 2015 i operasjon Inherent Resolve etter invitasjon fra irakiske myndigheter. Der er de del av en kjernegruppe på 20 land i en amerikanskledet koalisjon.

Invitasjonen er for lengst trukket tilbake, så nå er de der ulovlig i henhold til internasjonal rett.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.