Pågår det en kampanje mot Etiopia fra USAs side?

0
: TPLF leader “Aboy” (father) Sebhat Nega captured by Ethiopian National Defense Forces on January 8, 2021. (Courtesy of Ethiopian News Agency)

Krigen i Tigray-provinsen i Etiopia har skapt ei humanitær krise der. Dette har skapt et grunnlag for at USA kan komme til å intervenere i konflikten, slik Finian Cunningham skrev i denne artikkelen: Forbereder USA intervensjon i Etiopia? USA var tidligere en alliert med Etiopia, men det later til at Biden-administrasjonen har bestemt seg for å endre strategi. Joe Biden kom 26. mai 2021 med sterke fordømmelser av den etiopiske hærens handlinger i Tigray-provinsen. Han sa at de militære driver «storstilt krenkelse av menneskrettighetene» og «omfattende seksuell vold».

Nå omtales krigen mot TPLF i Tigray som «et folkemord» i for eksempel nettavisa The Elephant, som har spesialisert seg på Afrika. De er støttet av blant annet Ford Foundation, Heinrich Böll Stiftung og Open Society Initiative (Soros). Dette er hard-core regimeskifterstiftelser, så det er grunn til å være ekstra oppmerksom.

Skribenten Aklog Birara mener at USA er i ferd med å omdefinere Etiopia fra alliert til motstander, og at dette vil skape en farlig situasjon på Afrikas Horn. I en artikkel i zehabesha.com beskriver Birara USAs politikk på Hornet som en fortsettelse av Det britiske imperiets politikk i området. Etiopia/Eritrea ligger strategisk til der Rødehavet møter Indiahavet i en region der mange handlesveier møtes. Etiopia har også en nøkkelposisjon i utnyttelsen av vannet fra Den blå Nil.

Birara, som tidligere jobbet i Verdensbanken, advarer USA mot å gjøre Etiopia til en fiende, og appellerer til Biden-administrasjonen og Kongressen om å legge om kursen.

– Desinformasjonskampanje mot Etiopia

Det New York-basert New Africa Institute har nylig publisert en rapport med tittelen Disinformation in Tigray der de hevder at det pågår en massiv desinformasjonskampanje mot Etiopia for å legge grunnlaget for en krig for oppdeling av landet. Disinformation in Tigray: Manufacturing Consent For a Secessionist War.

De skriver blant annet:

Media, ikke-statlige organisasjoner og vestlige regjeringer har formidlet en rekke beskyldninger om forbrytelser overfor folket i Tigray begått av de etiopiske og eritreiske styrkene. Eritrea har fungert som den primære syndebukken. Mye av rapporteringen om disse forbrytelsene, uten bevis og kontekst, har vist seg oppsiktsvekkende og rasistisk med ville skildringer av eritreere og etiopiere som viderefører de gamle koloniale forestillingene om afrikanere. Denne rapporten ser utover de bombastiske overskriftene og gir nøktern, evidensbasert analyse av påstandene. Betydelig fokus blir gitt til sosiale medier, da de fleste desinformasjoner om Tigray har sin opprinnelse der.

I tillegg vurderer denne rapporten arten av og problemene med vestlige mediers samlede dekning av Tigray-konflikten. Til slutt gir den analyse av vestlige regjeringers handlinger og sannsynlige konsekvenser av disse handlingene for å oppmuntre til bedre politiske beslutninger på Afrikas Horn fremover.

Rapporten sier at Susan Rice, sjefen for USAID, er hjernen bak Biden-administrasjonens nye Afrika-politikk, og at hun, som den regimeskiftereksperten hun er, har et nært forhold til TPLF. Rice var opprinnelig påtenkt som utenriksminister, men Biden valgte Blinken isteden. Men han er en nær venn og protegé av Rice, og det hevdes at Rice styrer mye av Bidens utenrikspolitikk via ham.

Konklusjonen i denne rapporten er at USA har slått inn på en vei som kan føre til mer omfattende krig på Afrikas Horn og at dette vil skjerpe mosetningene mellom USA og store deler av Afrika, samt at det vil styrke Kinas og Russlands innflytelse på kontinentet.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.