Biden bombar Syrien och Irak för andra gången

0
Första gången Biden-administrationen genomförde attacker mot Syrien var den 26 februari. Måltavlan den 28 juni sades vara densamma som vid attacken i februari, nämligen Iran-stödda miliser och deras militära anläggningar.

Natten mot måndagen (28. juni 2021) bombade USA mål i Syrien och Irak. Det är andra gången sedan Joe Biden tillträdde som president som han beordrat folkrättsligt illegala attacker i området.

Patrik Pavlov

Av Patrik Pavlov. Proletären.

Första gången Bidenadministrationen genomförde attacker mot Syrien var den 26 februari. Måltavlan den 28 juni sades vara densamma som vid attacken i februari, nämligen Iranstödda miliser och deras militära anläggningar.

Vita huset presstalesman hävdar att bombningarna – två mål i Syrien och ett i Irak – genomfördes i enlighet med internationell lag och dess fastslagna rätt till självförsvar. I samma uttalande sägs att USA är i Irak endast för att hjälpa den irakiska regeringen att bekämpa terrorgruppen Islamiska staten, IS.

Båda påståendena är felaktiga. 

Oavsett vad andra länder anser om Iran så har Syrien och Irak all rätt att själva välja vilka de vill samarbeta med. Vad som inte är tillåtet enligt internationell lag är bomba andra, suveräna stater.

Och oavsett vad man anser om Iran-stödda shiamuslimska miliser, så har de spelat i en viktig roll i kampen mot sunniextrema (salafistiska) terroristgrupper i Syrien och Irak. Att angripa dessa miliser är att försvaga de styrkor som står i vägen för IS återväxt i regionen.

Det är väl känt att USA och dess allierade i Mellanöstern har haft en betydligt mer pragmatisk hållning till IS, al-Qaida och liknande terrororganisationer. När de sistnämnda hotat och angripit Syriens regering, Iran och deras allierade, har USA, Turkiet och vissa Gulfstater gjort alltifrån att leverera vapen och annat stöd till terroristerna till att blunda för deras oljeexport och truppförflyttningar.

Det är värt att påminna om varför terrorismen växt sig stark i nämnda länder.

För det första är den snabba framväxten av al-Qaida i Irak och likasinnade organisationer i Mellanöstern, är en direkt följd av den USA-ledda invasionen av Irak 2003. Under de brutala ockupationsåren skolades många blivande terroristledare i det amerikanska fånglägret Camp Bucca i södra Irak.

För det andra spelade kriget i Syrien en central roll för extremisternas möjligheter att växa till sig. När den syriska armén förlorade kontrollen över stora territorier bredda laglösheten ut sig samtidigt som vapen och utländska krigare flödade in i landet.

Det är också viktigt att lyfta fram ett tidigare hemligstämplat dokument från USA:s militära underrättelsetjänst DIA från augusti 2012. Jag har skrivit om det flera gånger tidigare men gör det igen, därför att dokumentet tydligt visar att Islamiska statens kalifat inte kom som någon överraskning för Pentagon och Vita huset.

I rapporten från DIA från augusti 2012 diskuteras al-Qaida i Iraks/Islamiska statens framväxt i Syrien och Irak. Här sägs att utvecklingen i Syrien ”tagit en tydlig sekteristisk riktning. Salafisterna, Muslimska brödraskapet och al-Qaida i Irak är de dominerande krafterna bakom upproret i Syrien”.

Enligt underrättelserapporten siktar dessa på att ta över områden i östra Syrien och att ”västländerna, Gulfstaterna och Turkiet stödjer dessa strävanden”.

Här redovisas utan förskönande omskrivningar vad det är för styre dessa krafter önskar införa och hur västmakterna ser på detta. Om den syriska statsmakten fortsätter att falla sönder ”är det möjligt att det etableras ett uttalat eller icke uttalat salafistiskt furstendöme i östra Syrien, och det är precis vad de uppbackande makterna önskar i hopp om att isolera den syriska regimen”.

Rapporten pekar också på vilka följder det kan få i Irak: 

”Detta ger al-Qaida i Irak det perfekta tillfället att återvända till sina gamla fästen i Mosul och Ramadi, och det kommer att ge förnyad kraft åt enandet av jihadisterna i det sunnitiska Irak och Syrien och övriga sunniter i arabvärlden mot vad de ser som fienden, de oliktänkande. Islamiska staten i Irak skulle också kunna utropa en islamisk stat genom att förena sig med andra terroristorganisationer i Irak och Syrien…”

I augusti 2012, alltså två år innan IS etablerade sitt gränsöverskridande terrorkalifat, visste USA vad som var på gång. Men det förändrade inte USA:s och dess allierades agerande. Kort därefter skulle miljontals människor drabbas av IS-terrorn.

Det här måste vi komma ihåg när Biden följer tidigare presidenter och genomförillegala attacker i Mellanöstern. De aktuella bombningarna, liksom truppnärvaron i Syrien och Irak, har inget med bekämpandet av terrorism att göra.

Nej, det handlar kort och gott om att värna USA:s och dess allierades intressen mot de krafter som för stunden utgör ”fienden”. Och det oavsett vad det får för följder för de utsatta ländernas och deras invånare.

Forrige artikkelFaktasjekker-industrien er en global kampanje for å slå ned dem som vil avløre sannheten
Neste artikkelÅrets modigste bok?