Ukraina – litt balanse i regnskapet

0
Illustrasjonsfoto: Ukrainske tropper / Southfront

Media er for tida stort sett fulle av rop om Russlands militære opptrapping rundt Ukraina – med titusener soldater rundt Krim og Øst-Ukraina. Det er en tydelig militær troppeforflytting, men vel og merke på eget territorium.

Av Geir Hem.

Hvorfor fortelles ikke historien om hva som skjer på «den andre siden»?

«NATO-allierte og NATO gir også praktisk støtte (til Ukraina), vi hjelper dem med å bygge sine forsvars- og sikkerhetsinstitusjoner, vi hjelper dem med å modernisere sine væpnede styrker med reformene, og NATO-allierte gir også opplæring, støtte med trening, øvelser, deltakelse i felles øvelser, og også støtte på andre forskjellige måter. Og vi har også økt vår tilstedeværelse, militære tilstedeværelse i den østlige delen av Alliansen, i Svartehavsregionen, men også i Østersjøregionen.»

Det sa NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg 14. april i forbindelse med et møte med utenriksministeren i Ukraina.

Mange NATO/USA forflytninger og øvelser

Medlemmer av 405th Army Field Support Brigade startet forberedelsene til den kommende APS-2 utstyrsutgaven i Grafenwoehr, Tyskland 13. april 20201.
Photo by Sgt. Jesse R Pilgrim – Defender Europe 2021

Det er for mye til å få med alt. Her er bare noen utplukk:

 • For noen dager siden avsluttet en internasjonale militære øvelsene i Latvia.
 • 10. april informerte Tyrkia deltakerne i Montreux-konvensjonen om at to amerikanske krigsskip var på vei til Svartehavet. Ifølge medieoppslag er dette jegerne Roosevelt og Donald Cook. Ikke akkurat barkbåter.
 • De amerikanske F-16-krigerne i Aviano er for tida engasjert i «luftoperasjoner» i Hellas, der Iniochos 21-øvelsen startet 12. april. De tilhører det 510. jagerskvadron stasjonert i Aviano, hvis rolle er angitt i emblemet: atomsymbolet med tre lyn slår på jorden, flankert av den keiserlige ørnen. Atomangrepsfly, som symbolet viser, er engasjert av US Air Force i Hellas. Hellas ga USA tillatelse til bruk av alle sine militære baser i 2020. F-16 og F-15 jagerbombere fra Israel og De forente arabiske emirater deltar også i Iniochos 21. Øvelsen finner sted rundt Egeerhavet.

«Defender Europe 21»

I løpet av mars-juni gjennomfører USA og NATO med allierte en kjempestor militærøvelse nær Russlands vestlige grenser. Defender-Europe 21, mobiliserer 28.000 tropper fra USA og 25 NATO-allierte og partnere: de vil gjennomføre operasjoner i over 30 treningsområder i 12 land. US Air Force and Navy vil også delta.

«DEFENDER-Europe er en storskala amerikansk hærledet, multinasjonal, felles øvelse designet for å bygge beredskap og interoperabilitet mellom amerikanske, NATO og militære partnere. Årets øvelse:

Fokuserer på å bygge operativ beredskap og interoperabilitet med et større antall NATO-allierte og partnere over et bredere operasjonsområde:

 • Fokusert på å reagere på krise om nødvendig
 • Demonstrerer at den amerikanske forpliktelsen til NATO er ‘jernkledd
 • Integrerer omtrent 28 000 multinasjonale styrker fra 26 nasjoner for å gjennomføre nesten samtidige operasjoner over mer enn 30 treningsområder i 12 land.
 • Har betydelig involvering av US Air Force og US Navy.
 • Bruker viktige bakkeruter og maritime ruter som forbinder Europa, Asia og Afrika
 • Trener nye avanserte evner som de nye amerikanske hærens sikkerhetsstyrkebistandbrigader, luft- og rakettforsvarsmidler og det nylig reaktiverte V Corps
 • Demonstrerer vår evne til å tjene som en strategisk sikkerhetspartner i regionene vest på Balkan og Svartehavet, samtidig som vi opprettholder våre evner i Nord-Europa, Kaukasus, Ukraina og Afrika.»

Voldsomt omfang

«I mai vil hovedtyngden av aktivitetene finne sted med treningsarrangementer over mer enn 30 treningsområder i 12 land og omfatter flere tilknyttede og tilknyttede øvelser:

 • Øyeblikkelig respons – mer enn 5000 tropper fra 11 land vil spre seg over 31 treningsområder for å drive øvelser med skarp ammunisjon. En felles logistikk over-the-Shore-operasjon vil også forekomme.
 • Sabre Guardian – mer enn 13 000 tjenestemedlemmer fra 19 land vil gjennomføre levende branner og luft- og missilforsvarsoperasjoner, pluss en medisinsk evakuering i stor skala.
 • Rask respons – vil inkludere luftbårne operasjoner i Estland, Bulgaria og Romania som involverer mer enn 7000 tropper fra 11 land.
 • African Lion – nesten 5000 militærpersonell trener på medisinsk beredskap, utfører storskala live-fire øvelser og gjennomføre øvelser i luft, maritim og fremover kommandopost.
 • Steadfast Defender – en ny serie med NATO-øvelser med fokus på den transatlantiske forsterkningen av Europa og demonstrerer NATOs evne til å reagere raskt på hele spekteret av trusler.
 • I juni vil det være en kommandopostøvelse som involverer omtrent 2000 ansatte for å demonstrere hovedkvarters evne til å styre multinasjonale landstyrker i en felles og kombinert trening miljøet mens du opprettholder virkelige operasjoner over 104 land på to kontinenter.»

(Kilde https://www.europeafrica.army.mil/DefenderEurope/)

En forskjell

Mens Russlands troppeforflytninger i stor grad skjer på eget territorium, så er NATO-allierte og USAs troppekonsentrasjoner og bevegelser fordelt over mange land – og i et tydelig mønster..

Jeg sier ikke at noen stormakter har rent mel i posen, men det er på sin plass med mer informasjon om balanse, eller rettere ubalanse, i et militært regnskap – om omfanget og hvor den militære opptrappingen skjer.

Geir Hem

Denne artikkelen ble først publisert på bloggen til Geir Hem.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelStorbritannia sender stor hangarskipsgruppe til Sørkinahavet
Neste artikkelKlassekampen og løgnene noen ble enige om