Toppsjefene i AstraZeneca fikk kjempebonus – Oljefondet stemte for

0
Toppsjef i AstraZeneca Soriot Pascal kan takke Erna Solberg og Nicolai Tangen for at han med ett slag ble 200 millioner kroner rikere.

Mange land har stanset bruken av koronavaksinen fra AstraZeneca, og blant dem Norge. Det hindret ikke generalforsamlinga i selskapet i å gi toppledelsen kjempebonuser. Mange aksjonærer reagerte negativt, men Oljefondet stemte for.

Flere større aksjonærer forsøkte å forhindre en økning i bonusprogrammet for AstraZeneca-ledelsen, skriver E24, og fortsetter:

Det svensk-britiske legemiddelselskapet bak en av coronavaksinene avholdt generalforsamling tirsdag 11. mai. Der ble toppleder Pascal Soriots og ledelsens kompensasjonspakke et hett tema.

I rapporten fra generalforsamlingen går det frem at 39,8 prosent av stemmene gikk imot å øke lederens mulighet for blant annet bonusutbetalinger.

Med den nye lønnspakken vil toppleder Soriot ifølge Financial Times ha muligheten til å få utbetalt bonus på 250 prosent av sin grunnlønn, opp fra 200 prosent. I tillegg ville hans langsiktige aksjeopsjoner økes også fra 550 til 650 prosent av Soriots grunnlønn, ifølge avisen som rapporterer at legemiddeltoppen tjente til sammen 15,4 millioner pund i fjor, noe som tilsvarer 180 millioner kroner.

Avisen The Guardian skriver at Soriots samlede kompensasjon kan ende på 18 millioner pund i 2021, tilsvarende 210 millioner kroner.

Dette skjedde til tross for meldinger om tilfeller av blodpropp, lave blodplatenivåer og blødninger hos personer som har fått vaksinen. På sin pressekonferanse 12. mai sa statsminister Erna Solberg at regjeringa har gått inn for å stanse bruken av AstraZenecas vaksine i Norge, også for eventuelle frivillige.

AstraZeneca-vaksinen er finansiert av blant annet Norge via Erna Solbergs rause gaver til GAVI og CEPI. Dermed har selskapets risiko vært ubetydelig og ledelsens bonus må betegnes som statsfinansiert. Men en ting skal disse folkene ha: De er dyktige til å føre klassekamp for sine egne interesser.

Oljefondet er blant de aller største aksjonærene i AstraZeneca sammen med de vanlige mistenkte:

Wellington Management Co. LLP5,2 %
Capital Research & Management Co. (World Investors)4,3 %
BlackRock Investment Management (UK) Ltd.4,2 %
Investor AB (Investment Company)3,9 %
The Vanguard Group, Inc.2,7 %
Norges Bank Investment Management2,3 %
BlackRock Fund Advisors1,9 %
BlackRock Advisors (UK) Ltd.1,3 %
Fidelity Management & Research Co. LLC1,1 %
State Street Funds Management, Inc.1,0 %

Hvis vi slår sammen de tre postene til BlackRock så er de største aksjonær med 7,3%. Investor er investeringsselskapet til den svenske Wallenberg-familien.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelKlassekampen, elektrifisering av sokkelen og vindkraft
Neste artikkelHva skjedde bak scenen i Kiev?