Skrur USA igjen oljekranene i Nordøst-Syria?

0
Shutterstock

Forbereder Biden-administrasjonen sluttspillet sitt i Syria?

Biden-administrasjonen har besluttet å ikke utvide et fritak fra sanksjonene som ble gitt av Trump-administrasjonen i april 2020 til et lite kjent amerikansk oljeselskap for å operere i det nordøstlige Syria. Dette sier velinformerte kilder som snakket med Al-Monitor under forutsetning av at de ikke ble sitert ved navn.

Al Monitor skriver:

Delta Crescent Energy, hvis unntaksgodkjenning utløp 30. april, har fått en 30-dagers periode for å avvikle aktivitetene nordøst i Syria. Det USA-beskyttede området styres av den kurdisk-dominerte autonome administrasjonen i Nordøst-Syria, som ikke er anerkjent av Damaskus.

Beslutninga om å trekke tilbake fritaket fra sanksjonene for å produsere og selge olje i Syria, blir presentert av administrasjonens tjenestemenn som en politisk korreksjon, ikke et skifte. Sannsynligvis vil ingen andre selskaper få dispensasjon heller.

Biden-administrasjonens tjenestemenn sier at de er i Syria «for folket» ikke «for oljen», noe som er en implisitt kritikk av uttalelsene til Donald Trump. Under en nylig tur til Nord-Syria forsikret en amerikansk delegasjon ledet av Joey Hood, fungerende assisterende utenriksminister for Midtøsten-saker, de syriske kurderne om at Washington ville fortsette å støtte dem og opprettholde dagens styrkenivå på rundt 900 amerikanske spesialsoldater. Rundt 50 millioner dollar i bistand er utbetalt så langt.

Den kurdiskdominerte organisasjonen SDF, som sammen med USA kontrollerer store deler av den nordøstlige Syria, inngikk en avtale med oljeselskapet Delta Crescent Energy i USA om å selge dem syrisk olje. Dette framgikk av dokumenter som nettavisa Al-Monitor hadde fått tilgang til. Dette skal være gjort «etter oppmuntring og støtte fra Det hvite hus», det vil si Trump-administrasjonen, hevder kildene.

Sinam Mohamad, som er SDFs representant i USA, bekreftet denne avtalen via WhatsApp, men sa at hun ikke hadde noen videre detaljer. Kildene til Al-Monitor sier at senator Lindsay Graham, som er en kjent krigshauk i USA, har snakket med SDF-kommandant Mazloum Kobani, og at Kobani hadde bekreftet denne avtalen overfor ham.

Det Delaware-registrerte selskapet ble grunnlagt av en veteran fra Delta Force veteran ved navn James Reese, tidligere ambassadør James Cain og tidligere Gulfsands Petroleum-sjef John P. Dorrier Jr., alle med nære bånd til republikanerne. De inkluderer senator Lindsey Graham, R.SC., Som først kunngjorde i juli 2020 at de syriske kurderne hadde inngått en avtale med et uidentifisert amerikansk selskap om å «modernisere oljefeltene.» Tidligere spesialutsending for Syria Joel Rayburn bekreftet under en kongresshøring i desember 2020 at Trump-administrasjonen aktivt hadde drevet lobbyvirksomhet for en sanksjonsfraskrivelse for Delta Crescent Energy, de eneste som hittil har fått en.

Al-Monitor tar tilbaketrekninga av lisensen til Delta Crescent Energy som tegn på at Biden-administarsjonen kanskje er i ferd med å avvikle i Syria. Men det sprøs hvor mye som kan legges i det. Delta Crescent Energy har foreløpig ikke kommet i gange med noen praktisk virksomhet, hevder kilder i SDF.

Den politiske analytikeren Anthony Du Buisson sier til Kurdpress at Biden-administrasjonen er i ferd med å andre USAs Syria-politikk, men lite er foreløpig skjedd eller sagt. Det er den såkalte trusselen fra IS som USA bruker som påskudd for å være i Syria, og gjennom det også grunnlaget for støtten til SDF. Du Buisson sier at det nå er et økende press i USA for tilbaketrekning av styrkene fra Syria.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkel– Det blir ikke noen lykkelig slutt
Neste artikkelDeaktivert