Nakstad 4. mars: – Vi risikerer 50 ganger flere smittede og innlagte i sykehus når vi kommer til 17. mai.

0
Tegning: Niels Gerhard Johansen

Helsedirektoratets drevne medietalsmann Espen Rostrup Nakstad fant grunn til å gå ut i Dagbladet 4. mars i år og advare slik: Risikerer 50-dobling innen 17. mai.

Han fikk svar av sosiolog og skribent Kjetil Rolness som skrev: Nei, Nakstad, 1 million nordmenn får ikke korona før 17. mai.

Rolness kritiserer Helsedirektoratets drevne medietalsmann for stadig å komme med overdrevne uttalelser og varsler som er egnet til å skremme folk.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad skrev i en SMS til Dagbladet:

– Et R-tall på 1,3 vil i løpet av få uker medføre en situasjon der helsetjenesten overbelastes.

– Da har vi 50 ganger flere smittede og innlagte i sykehus når vi kommer til 17. mai.

Nakstad har nå vært i mediene hundrevis av ganger. Han vet nøyaktg hvordan en slik uttalelse blir oppfattet, formidlet av mediene og tatt imot av lesere og seere. Derfor vet han også at hans tilføyelse ikke vil bli oppfattet av folk flest eller av mediene:

«Nakstad tror imidlertid ikke at dette scenarioet vil bli en realitet.»

Rolness tok Helsedirektoratets spåmann på alvor og regnet på hva det ville si å gange antall påviste tilfeller med 1,3 hver femte dag fra 4. mars til 17. mai:

Regnestykket viser at dersom man legger Nakstads «worst case» scenario per 4. mars til grunn, så ville det blitt 1 million tilfeller innen 17. mai (og nesten 3 millioner innen 8. juni og 6 millioner til St. Hans!). Og ikke bare det, med slike absurde forutsetninger ville antall tilfeller øke med en kvart million de siste fem dagene før 17. mai.

Dagen i dag, 29. mai skulle tallet på smittede etter Nakstads «worst case» ligget på ca. 2,9 millioner.

Hvis vi bruker tallene fra FHI som fasit, så var tallet på det de kaller smittede i Norge per 17. mai: 201. Uansett hva man ellers måtte mene, må man innrømme at dette er noe mindre enn 1 million!

Når det gjelder antall innlagte på sjukehus sier FHI at det per 4. mars var 112. I Nakstads «worst case» med 50 ganger så mange skulle vi da vært oppe i 5.600 innlagte per 17. mai. Tallet var 101.

Nakstad har ikke bare bommet på mål, han har bommet med en hel stadion eller mer.

Rolnes spurte i sin kronikk: Hvorfor sier Nakstad så mye som er egnet til å skape frykt?

Og det er det all grunn til å spørre om. Nakstad visste at hans «worst case» ikke ville slå til. Det fantes absolutt ingen grunn til å tro at noe sånt skulle skje. Når han likevel velger å gjøre det, så må det være for å skape og opprettholde frykt.

Nøkternt: Hvor mange døde med eller av covid-19 i Norge?

De siste tallene fra FHI viser:

Som kakdiagram:

Dette viser at bare 17 mennesker under 50 år er registrert med koronarelatert dødsfall siden mars i fjor. Nesten 60 prosent av dem som er registrert med koronarelatert dødsfall har levd mer enn forventet levealder. En slik aldersprofil skulle tilsi at alle tiltak som går ut på å isolere friske unge eller middelaldrende mennesker er meningsløse.

Forrige artikkelVil LOs medlemmer godta en mangedobling av antallet vindkraftverk på land?
Neste artikkelSkyhøye og underrapporterte dødsfall for mRNA-vaksinene