Hva har skjedd sju år etter den fascistorganiserte mordbrannen i Odessa?

0
2. mai 2014. Fagforeningenes hus i Odessa brenner. Nazistenes pogromer mot de russisktalende er en viktig årsak til at konflikten i Ukraina er kommet så langt som den har kommet.

Fra svenske GlobalPolitics.

FN kritiserade Ukraina skarpt för tystnad efter attentatet i Odessa för 7 år sedan. Vad har sedan hänt?

Nu har 7 år gått sedan det högerextremistiska attentatet i Odessa i Ukraina. Kan Du läsa om det i pressen? Har du sett en ordentlig utredning av detta därefter? Det är väl belagt att Kiev-regimen Regeringen i Kiev inte iakttar Minskavtalet och bedriver ett inbördeskrig (enligt bl.a. OSSE) mot landsmännen i Donbass i östra Ukraina, med stöd av USA. Konflikten förvärrades när den ukrainska presidenten ökade de militära insatserna mot Donbass och talade om att återta Krim. Trupper och nationalistisk milis drogs samman till konfliktlinjerna mot Donbass medan Nato förberedde stora militärövningar längs hela Ryssland gränser i Europa.

Ryssland drog samman stora styrkor nära Ukrainas gräns, vilket verkar ha haft den förväntade avkylande effekten. Ja, Biden, som är starkt blodbesudlad genom sitt stöd till USA:s och Natos folkrättsvidriga krig, kallade Putin för mördare. Putins krigsinsatser har främst begränsats till att bekämpa terrorismen i Syrien. Legalt enligt FN-stadgan, medan USA:s väl belagda stöd till terrorister och ockupation av 25 % av Syriens yta är ett folkrättsbrott. Sverige ger årligen ett par hundra skattemiljoner till Ukraina. Till bilden hör att fattigdomen ökat kraftigt efter statskuppen i februari 2014, och att Ukrainas regering sedan några år visar tolerans mot nazism. I slutet av april arrangerades för första gången en procession i centrala Kiev till ära för nazistiska SS-divisionen ′′ Galicien ′′. här. Statyer har sedan några år rest över nazisten Bandera.

Fattigdomen har mångdubblats.
En samlad redogörelse: Dags att erkänna statskuppen i Kiev, Ukraina, efter sju år!

Förra våren ondgjorde sig Peter Hultqvist över att tre svenska officerare som utbildade i Ukaina namngavs. Sverige ingick år 2018 försvarssamarbete med Nazitoleranta Ukraina. Sverige ökar försvarssamarbete med Ukraina.


På Radionyheterna kl 12.30 3 maj 2019 rapporterar Jesper Lindau att FN har riktat skarp kritik för att Ukraina inte redovisat någon undersökning av massakern/attentatet i Odessa 2 maj 2014. Än mindre har någon åtalats. Sommarströms redovisning av vad som skedde är kongruent med rapporteringen nedan. Kommer c:a 15 minuter in på nyhetsprogrammet Sveriges Radio

Artikeln följs av information av Lara Nasgarde på mycket läsvärda Svenskt Världspolitiskt Forum. Svenskt Världspolitiskt Forum Fortsätter med en översikt av mig.

Varje år samlas tusentals på Kulikovofältet i Odessa 2 maj för att minnas och ära offren.

Idag är det den femte minnesdagen och återigen kom tusentals till Fackföreningarnas hus vid Kulikovafältet.

Även i år stängdes fältet av med hänvisning till säkerheten.

Odessaborna går trots hot från högerextremister.

Odessaborna går trots det faktum att de trakasseras på plats av högerextremister och de som önskar radera minne av tragedin i Odessa 2 maj 2014.

Om de modiga Odessaborna går kan också du göra något.

Delta i solidaritetskampanjen under maj månad.

Följ nedanstående länkar för mer information.

https://www.facebook.com/Solidarity-action-May-2-with-the-victims-of-the-Odessa-massacre-613792958972533/

https://solidaritywithodessa.wordpress.com

Se en Live video Video


Fortfarande är massakern i Odessa 2 maj 2014 okänd för de flesta. Den är också i högsta grad omtvistad, vilket bl.a. framgår av debatten krig den stoppade filmen “Ukraina – revolutionens mörka sida.”
Europarådet Europarådets granskning har granskat händelsen under ledning av presidenten i Den europeiska människorättsdomstolen, Nicolas Bratza. Kommitten finner «klara bevis» for att polisen i Odessa var «medskyldig till de tragiska händelserna”. Pål Steigan

2 maj 2014 massakrerades och innebrändes minst 46 människor i Fackföreningarnas hus i Odessa. Anhängare av federalism och ökad autonomi jagades 2 maj av medlemmar av fascistiska Högersektorn och tog sin tillflykt till Fackföreningarnas hus i Odessa, där de innebrändes. De hade sökt skydd i huset sedan deras tältläger på ett närbeläget torg attackerats och satts i brand av beväpnade fascister. Offren var alltså fredliga demonstranter som, under intryck av den USA-dirigerade fascistledda statskuppen 22 februari och efterföljande våg av repression och terror, samlade in namnunderskrifter för större regionalt självstyre i Ukraina.

Högersektorns ledare Yarosh hyllade massakern som ”ytterligare en storslagen dag i vår nationella historia”. I västliga media tonades den ner och rapporterades som sammanstötningar mellan vad som benämndes ”nationalister” och ”separatister”. President Obama gratulerade Kievjuntan för dess ”återhållsamhet”.
I själva verket var massakern resultatet av ett intimt samarbete mellan Ukrainas säkerhetsmyndigheter, i vilka öppna fascister erövrat centrala poster, fotbollshuliganer och den fascistiska Högersektorn. Det var en minutiöst välplanerad pogrom. Syftet var att ingjuta skräck i befolkningen genom en blodig händelse, få stopp på de stora demonstrationerna och tysta den demokratiska och antifascistiska opinionen.

Massakern i Odessa förebådade Kievs rasande militära angrepp på befolkningen i Donbass. Städer bombades, infrastruktur ödelades. Vatten och elektricitet stängdes av. Livsmedelstillförsel blockerades. Massvält, frysta bankkonton och uteblivna pensioner användes som vapen. Fascistiska privatarméer samverkade med militären. Mer än en miljon människor flydde till Ryssland.

I dag hotas fredsansträngningarna, som Ryssland, Tyskland och Frankrike ställt sig bakom, av USA:s beslutsamhet att, tvärs emot Minskavtalet, exportera vapen och militär till juntan i Kiev och därmed kasta nytt bränsle på krigsbrasan. Ingen kritik hörs i det officiella Sverige mot denna för Europa och världsfreden farliga politik.

En pamflett betitlad ”Det som hände i Odessa angår alla” finns att rekvirera från Folket i Bild/Kulturfronts Blekingeavdelning, se annons http://www.fib.se/annonser/odessa.html

Aftonbladet skrev för tre år sedan i artikeln ”Mördarna hyllas för massakern” att “Ett år efter dådet i Odessa: Ultrahögerns attack mot Fackföreningarnas hus är fortfarande ett öppet sår” Vidare “De ukrainska myndigheterna var snabba med att påstå att det var ryska medborgare som hade ockuperat Fackföreningarnas hus. Men samtliga döda har identifierats som ukrainska medborgare, däribland flera kända oppositionspolitiker och vänsteraktivister. Myndigheternas egen utredning hävdar att det var de oppositionella själva som orsakade branden, trots att det finns gott om videor som visar hur de ukrainska nationalisterna kastar molotovcocktails och skjuter mot byggnaden.”… “Amnesty International har i sin årsrapport om Ukraina kritiserat myndigheterna för hemlighetsmakeriet runt utredningarna av massakern
Affisch för att under maj månad uppmärksamma 4-årsdagen

Ung pronazist i Ukraina.

Man skriver vidareNyligen besökte statsminister Stefan Löfven Kiev för att i Carl Bildts spår ge Sveriges fulla stöd till de nya makthavarna i Ukraina, utan att ett enda kritiskt ord framfördes om de förföljelser, fängslanden och mord på oppositionella som bland andra Amnesty rapporterar om”… och avslutningsvis “Så länge det inte görs någon oberoende rättslig utredning av händelserna den 2 maj, och så länge de skyldiga till massakern går fria, samtidigt som de mördade, deras anhöriga och överlevarna förföljs och förtalas av makthavarna, kommer såren i Odessa aldrig att kunna läka.”

Två filmer om Ukraina:

En version av Oliver Stones uppmärksammade film “Ukraine on Fire” med engelsk text på nätet gav en mycket viktig, kompletterande information om denna avgörande kris i dagens Europa.

YouTube player

En annan viktig film av en fransk filmare om Ukraina som SvT först ville stoppa. Den hade innanvisats i bl.a. frans TV. Efter protester visades den i modifierat skick. Se “Ukraina – revolutionens mörka sida”Protestera – SvT stoppar film om Ukraina på falska premisser.

YouTube player

Några andra artiklar om Ukraina här.
Världspublicistorganisationen: Risk för att yttrandefriheten inskränks även i Ukraina.
Ukrainare i Ryssland får inte rösta. Demokratisyn?
Ukraina inrätter ny helgdag för nazistledare och mottar hundratals miljoner av svenska skattepengar
Krav för de-eskalering av den pågående konflikten mellan Ryssland och Ukraina
Ekonomisk situation i Ukraina efter USA-stödd statskupp.
Zelensky blir president i Ukraina: Bakslag för USA, EU, IMF och Sverige samt nazismen.
Ukraina under Poroshenko: Stor ökning av fattigdom, nazistmanifestationer, korruption, emigration, och valmanipulationer.
Putin varnar Poroshenko för att inte följa Minsk-avtalet. Av Björn Ditlev Nistad.
Som observatör vid valet i Donbass, Ukraina. “Varför får vi inte bli en del av Ryssland?” Av Björn Ditlev Nistad.
Sköt Ukraina ned flygplanet MH17 i östra Ukraina? Ny information Av Björn Ditlev Nistad.
Dags att erkänna statskuppen i Kiev, UKRAINA, efter fem år!
Ukrainare i Ryssland får inte rösta. Demokratisyn?
Ukraina inrätter ny helgdag för nazistledare och mottar hundratals miljoner av svenska skattepengar
Krav för de-eskalering av den pågående konflikten mellan Ryssland och Ukraina
Ekonomisk situation i Ukraina efter USA-stödd statskupp.

* Ukrainakrisen: Från Nulandkakor till kallt krig. Del 1
* Ukrainakrisen: Från Nulandkakor till kallt krig. Del 2
* Avslag från Granskningsnämnden
* Dödsskjutningarna på Maidan: USA-stödd “false flag” enligt vetenskaplig rapport

i Ukraina, politik, mänskliga rättigheter, statskupp, USA, IMF, ekonomi, imperialism, ekonomi, demokrati, federalister, Donbass

intressant.se Ukraina, Ryssland, fascism, politik, USA, statskupp krig, desinformation ekonomi imperialism, kapitalism NATO EU, Ryssland Merkel, Hollande,

Forrige artikkelDen svindyre arven etter Erna Solberg
Neste artikkelVandana Shiva: Pandemien er en konsekvens av krigen mot livet