De strategiske konsekvensene av en mulig fransk militær intervensjon i Mosambik

0
Skjermdump fra video

Vi har tidligere vist hvordan krigen i Cabo Delgado-provinsen i det nordlige Mosambik gradvis fører til utenlandsk intervensjon i den tidligere portugisiske kolonien Mosambik. USA har allerede spesialsoldater inne og nå hevdes det med styrke at Frankrike kan komme til å lansere en militær intervensjon i landet.

Det er “Mozambique News Reports & Clippings” som skriver at Frankrike kan komme til lansere en begrenset militær intervensjon i Cabo Delgado-provinsen for å beskytte offshore energiinvesteringene til det franske selskapet Total som er truet av opprør som mange har knyttet til ISIS. Det er journalisten Joseph Hanlon som skriver dette. Hans hovedpunkter er:

Det er en økende debatt bak kulissene i Europa om Frankrike skal opprette en eksklusiv sikkerhetskorridor i Nord-Mosambik, eller om en portugisisk ledet EU-styrke i stedet skal ta ledelsen.

Uansett hva som til slutt blir bestemt, vil det sannsynligvis ta minst to år de oppnår noen resultater på bakken mot opprørerne / terroristene.

* ISIS vil sannsynligvis utnytte en utenlandsk militær intervensjon for å øke både sin rrolle i kampen, så vel som sin internasjonale rekrutteringsinnsats.

* Innenriks politisk stridighet i Mosambik og påfølgende politisering av konflikten antyder at det ikke vil være noen klar konsensus om det før etter neste presidentvalg i 2025.

* Innflytelsesrike internasjonale selskaper anser offshore-regionen i Nord-Mosambik som en konfliktsone med risiko fra pirater og andre trusler, og noe som øker forsikringskostnadene for skip som opererer i disse farvannene.

* Maritim sikkerhet kan enten oppnås ensidig av Frankrike eller sammen gjennom det, Sør-Afrika, India (som har base i nærliggende Mauritius), og Mosambik som utfører patruljer der.

* Frankrike kan gjenskape Bagdad Green Zone-modellen for å beskytte energirelevante installasjoner i det nordlige Mosambikanske fastlandet gjennom murer, piggtråd, droneovervåking av området og andre slike tiltak.

* Det er snakk om at Frankrike til og med kan ta kontroll over den nærliggende feriestedøya Vamizi for å basere helikoptre, angreps- og overvåkingsbåter og drone-kontrollsystemer der.

* De andre utenlandske militære aktørene å holde øye med er Portugal, USA, Rwanda, det sørlige afrikanske utviklingssamfunnet (SADC), EU og private militære entreprenører (PMCer, som Frankrike også kan kontraktere).

* Ikke desto mindre kan en militær intervensjon ikke løse noen av de sosioøkonomiske og politiske røttene til konflikten, men bare bekjempe dens terrormanifestasjoner, og potensielt skape et nytt Mali, Somalia eller Libya.

Les mer om Mosambik her.

Forrige artikkelEuropeisk database viser mange vaksineskader og et stort antall dødsfall
Neste artikkelLa oss overvinne Prosjekt Frykt