Venezuelas Guaidó tapper landets fond for 152 millioner dollar, stjålet av USA

0
Bank of England ranet av Venezuelas gullbeholdning.

Biden-administrasjonen har ingen planer om å forandre USAs Venezuela-politikk, og landet lider fortsatt under knusende sanksjoner.

Av Dave DeCamp, Anti-War.

Venezuelas Juan Guaidó planlegger å begå sitt største uttak fra Venezuelas bank-kontoer som har vært frosset av sanksjoner fra USA.

Guaidó har makt til å få tak i disse pengene fordi USA anerkjenner han som Venezuelas president – til tross for at det i virkeligheten er fplkevalgte Nicolás Maduro som sitter i president-setet i Caracas.

Guaidó tar nå ut 152 millioner dollar fra disse kontoene. 100 millioner sies det skal gå til å skaffe vaksiner via Verdens Helseorganisasjon.

Det er ikke klart hva resten av pengene skal brukes til. Ifølge Bloomberg vil minst 23 millioner dollar bli brukt på den han kaller «å forsvare demokratiet», og 2,3 millioner vil bli brukt på «rådgivning, sikkerhet og reisekostnader» for Guaidós «indre sirkel».

Juan Guaidó – Wikipedia
Juan Guaidó

USA godkjente Juan Guaidó som president i Venezuela. i januar 2019, Denne godkjenningen kom samtidig som USA kom med de knusende økonomiske sanksjonene mot landet – sanksjoner som har vært ødeleggende for Venezuelas sivile befolkning.

Guaidó var aldri en sannsynlig kandidat til å erstatte Maduro. Etter et mislykket kuppforsøk, og gjentatte etterlysninger om innblanding fra USAs side, har han mistet den lille støtten han hadde i landet.

Til og med USAs allierte, som støttet forsøket på regimeskifte, har nå trukket sin støtte til Guaidó.

Etter at han mistet plassen sin i Venezuelas nasjonalforsamling sier EU at de ikke lenger anerkjenner Guaido som president.

Men Biden-administrasjonen ser ikke ut til å være interessert i å gjøre forandringer på Trumps Venezuela-politikk eller å lette på sanksjonene mot landet.

Utenriksminister Antony Blinken snakket med Guaido i mars, og gjentok nok en gang at USA anerkjenner han som president.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst for Derimot.no.

Les mer om Venezuela her.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.