Største NATO-styrke noensinne ved Russlands grenser

0
USS Donald Cook i Svartehavet. Foto: US Navy

I løpet av mars-juni planlegger NATO å konsentrere rundt 40.000 tropper og 15.000 stridsvogner, kjøretøy og motorisert artilleri nær Russlands vestlige grenser.

Halvparten av denne kontingenten er fra USA. Den første våpenleveransen er allerede levert til den greske havnen i Alexandroupolis. Dette skriver den russiske kanalen Smotrim.ru.

Europe Defender 2021

10. april informerte Tyrkia deltakerne i Montreux-konvensjonen om at to amerikanske krigsskip var på vei til Svartehavet. Dette er standardprotokoll når marinefartøyer passerer Bosporus.

Dette dreier seg om destroyerne Roosevelt og Donald Cook . Tidligere har det vært rapportert i amerikansk presse fra Pentagon om at USA vurderer å sende krigsskip til Svartehavet de neste ukene «for å vise Ukraina sin støtte».

NATOs aktiviteter nær Russlands grenser vokser også. For noen dager siden ble de internasjonale militære øvelsene i Latvia avsluttet, og NATO vil snart sette i gang den store ”Defender Europe 21”.

Foto: U.S. Army/Jason Johnston

USA deltar med 20.000 soldater. Den første runden med utstyr – rundt 70 helikoptre og 300 spesialkjøretøyer – er allerede levert til den greske havna Alexandroupolis.

– Øvelsene vil finne sted i Romania, Bulgaria, Kroatia og Svartehavet. Lossinga av enhetene som skal delta i disse øvelsene begynte i mars. Disse troppene blir nå flyttet til de forskjellige skytebanene. Og hovedmotivasjonen for disse øvelsene er rettet mot Russland, det er ikke engang skjult, sier den russiske militæreksperten Alexei Leonkov.

NATO vil utplassere kampgrupper i Svartehavet og Baltikum. Det amerikanske luftforsvarets strategiske bombefly fra Fairford-basen vil sannsynligvis simulere rakettangrep på russiske mål. I Norge kan vi spørre oss om de vil bruke basen på Ørlandet som en del av operasjonene.

«Vi er klare for enhver utvikling,» sa Vladimir Jabarov, første nestleder i Forbundsrådets internasjonale komité. «Framfor alt har vi i Svartehavet et kraftig usenkbart hangarskip – Krim. Det kan treffe alle objekter fra den andre sida. Det sies at den som eier Krim, han eier Svartehavet. Derfor må disse hissigproppene kjøle deg ned og huske at Russland aldri har angrepet noen, men heller aldri har tapt. «

Videre opplasting pågår i amerikanske havner i Charleston og Beaumont. Deres ankomst til Europa er planlagt til slutten av mai i år. Ironien er at noen av NATOs største øvelser på 30 år gjennomføres under slagordet «reduser spenningen». Bare i år er 78 flygninger med strategiske bombefly gjennomført, ifølge det russiske forsvarsdepartementet, og antall rekognoseringsflygninger nær Russlands grenser er doblet sammenlignet med foregående år.

Talsmann for Putin: Ingen vil naturligvis gå til krig

Dmitry Peskov, som er pressetalsmann for president Vladimir Putin, sa i et intervju med Pavel Zarubin på kalanen Russia1 at «Ingen vil gå til krig på grunn av konflikten i Ukraina og ingen aksepterer muligheten for en slik krig.» Russland er ikke part i denne konflikten, sa Peskov, men han understreket samtidig at Russland ikke vil stille seg likegyldig til skjebnen til den russisktalende befolkninga i Donbass.

Analytiker: «Ikke tilrådelig»

Militæranalytikeren Andrei Martyanov skriver på The Saker at de amerikanske destroyernes ankomst til Svartehavet kan ikke tas alvorlig som noen trussel mot Russland. Han skriver at dersom det «Gud forby, kom til noen form for konflikt med Russland» ville ikke disse skipene ha noen som helst mulighet til å overleve, «det er en fantasi, eller for å være mer presis, unscientific fiction».

Fra USAs side er dette bare en manøver for «å vise flagget», skriver Martyanov, for Pentagon vet utmerket godt at for alle praktiske militære formål er Svartehavet «et russisk hav». Russland har demonstrert dette ved å låse USS Donald Cook på sine radarsystemer beregnet på K-300P Bastion og Bal anti-skip cruise missiler. Kommandanten på skipet visste dermed at fartøyet hans var blinket for utryddelse hvis det hadde kommet til krigshandlinger. Og dette er bare ett av de mange systemene Russland har for å dominere Svartehavet. Martyanov går gjennom en del av de øvrige. Han mener at Russlands bestykning er tilstrekkelig til å utrydde flere hangarskipsgrupper dersom det skulle bli nødvendig.

Martyanov skriver at «kompetente folk i Pentagon vet dette», noe han mener betyr en minkende fare for storkrig i Donbass.

Handler vel så mye om å kontrollere Europa

USA og NATO forbereder krig mot Russland samtidig som kalde strateger på vestlig side vet at dette ville bli en katastrofe for dem. Hva er da hensikten? Det handler naturligvis om å truse Russland, utfordre Russland og muligens skape konflikter innad i Russland. Men det er vanskelig å trekke noen annen konklusjon enn at det i stor grad handler om å kontrollere Europa. USA vil hogge ei branngate, ikke minst mellom Tyskland og Russland og sett hele Europa inn i et krigshysteri overfor Rusland, slik at ethvert naturlig og fredelig samarbeid blir om ikke umulig, så stadig vanskeligere. Og om så skulle være, vil USA la Europa bli slagmark enda en gang.

Forrige artikkelNesten 40 prosent av USAs marinesoldater nekter å ta covid-19-vaksine
Neste artikkelHelse, avsporinger og illusjonen av et demokrati