«Plan om å drepe Hviterusslands president avverget»

0
Alexander Lukasjenko under paraden på Seiersdagen 9. mai 2019. Shutterstock

Det russiske nyhetsbyrået Tass skriver at den russiske etterretningstjenesten FSB har arrestert to menn som angivelig var i ferd med å planlegge et attentat mot Hviterusslands president Alexander Lukasjenko.

Tass skriver:

«Den russiske føderasjonens føderale sikkerhetstjeneste, sammen med komiteen for statssikkerhet i Republikken Hviterussland (KGB), stanset de ulovlige aktivitetene til Yuri Zyankovich, som har dobbelt statsborgerskap i USA. og Republikken Hviterussland, og Alexander Feduta, en statsborger i Hviterussland, som planla å gjennomføre et militærkupp i Hviterussland under et forseggjort scenario med «fargerevolusjon» i samarbeid med av lokale folk og ukrainske nasjonalister, «rapporterte pressetjenesten til FSB.

Ifølge FSB ankom de arresterte til Moskva etter konsultasjoner i USA og Polen for å møte representanter for de væpnede styrkene i Hviterussland og prøve å overbevise dem om å delta i militærkuppet.»

De to hadde møte hviterussiske generaler på en restaurant i Moskva for å diskuterere attentatplanene. Det var ifølge FSB meningen at attentatet mot Lukasjenko skulle skje under paraden i forbindelse med Seiersdagen 9. mai i Minsk. Hviterussiske medier har publisert en video som angivelig skal gjengi denne samtalen. På videoen skal man høre konspiratorene si at «eleminasjon er det viktigste» og at det neste er å blokkere politi og militære styrker og det tredje å innta symbolsk viktige steder i den hviterussiske hovedstaden.

Lukasjenko hevder at drapsplanene mot ham var «godkjent på høyeste hold i Washington».

Vi har foreløpig bare de hviterussiske og russiske etterretningstjenestenes ord for det som er foregått, så man får jo drøye med å trekke noen konklusjoner. Men helt usannsynlig er det jo ikke. USA driver kontinuerlig med å forsøke å styrte regjeringer de misliker. Dette er offisiell politikk, og USA ser det som sin opplagte rett.

CIAs sivile front er National Endowment for Democracy, og de oppgir på sine nettsider at de har bevilget omtrent 7,7 millioner dollar til ulike opposisjonsgrupper i Hviterussland siden 2016. George Soros og hans Open Society Foundation driver et tilsvarende arbeid for å støtte opposisjonsgrupper for eventuelt å utløse en fargerevolusjon, slik de bidro til i Ukraina i 2014.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.