Kreftframkallende midler funnet i håndsprit

0
Illustrasjonsfoto: Shutterstock

Håndsprit er blitt sett på som et helt nødvendig middel for å hindre spredning av bakterier og virus. Men en ny studie fra Valisure, et uavhengig laboratorium som vurderer legemiddelproduktkvaliteten, fant farlige nivåer av benzen i 21 av 260 prøver av håndrensemiddel. Dette skriver Newsweek på sine nettsider.

I en undersøkelse av 168 forskjellige merker overskred benzennivåer Food and Drug Administration ( FDA ) midlertidige grense for mengden av kjemikaliet som er tillatt i håndrensere, eller 2 ppm.

«Disse funnene er alarmerende og avslører en alvorlig potensiell risiko for folkehelsen som [Valisure] ber om rask handling fra [Food and Drug Administration] for å adressere riktig,» heter det i rapporten .

Benzen regnes som et kreftfremkallende kjemikalium , og tidligere studier har funnet at det er «sannsynligvis ikke noe sikkert nivå» av eksponering for mennesker. Når det gjelder håndrensere, kan benzen komme inn i kroppen gjennom innånding eller absorpsjon gjennom huden, og er kjent for å kunne forårsake blodkreft som leukemi.

Valisure oppfordret FDA til å tilbakekalle de forurensede produktene og gi ny veiledning om akseptabel daglig eksponering for benzen i håndrensere.

Norske råd

Helse Norge skriver på sine nettsider om håndsprit:

Å smake på håndsprit (antibac) er sjeldent farlig, men mengden barnet ditt har fått i seg er avgjørende for om det er fare for forgiftning. Sprut i øyet med håndsprit gir umiddelbart ubehag og svie, men sjelden alvorlig øyeskade. Men de tar ikke høyde for at det kan være benzen i spriten.

Vi tror ikke Helse Norge mener dette, for hvis noe er sjeldent farlig, så er det helt uvanlig farlig. Vi tror dette bare skyldes manglende kunnskaper om norsk grammatikk, og at det de mener er at det er sjelden farlig.

FHIs veileder for bruk av håndsprit nevner heller ikke faren for at produktene kan inneholde benzen.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelEr føre var-prinsippet en ny global styreform?
Neste artikkelForskning: Ansiktsmasker er fysisk og psykologisk helseskadelige