5G, kunstig intelligens og den nye «normalen»

0
Cyborg. Shutterstock

Av Elwira Pajak.


Fra starten av den såkalte pandemien har media prøvd å programmere oss for den nye «normalen». Men er det egentlig kun sykdommen som bør være i fokus og som vi vil måtte venne oss til uansett som til årlig influensa?

Sykdommen er bare én av flere puslebrikker i det store bildet, men en viktig en som trolig har lagt grunnlag for det som er i ferd med å skje.

5G

Hele mediaoppmerksomheten har vært fokusert på korona, mens andre – viktige planer som 5G – har det vært ganske stille om. Konflikten mellom USA og Kina om akkurat denne teknologien brøt ut året før «pandemien». Amerikanske politikere startet en negativ kampanje mot Huawei med begrunnelse om frykt for sabotasje og overvåking fra kinesiske myndigheter. (Det er jo kun USA som kan ha legitim myndighet til det). Selve teknologien har vekket uro blant uavhengige forskere på grunn av ukjent helsemessig risiko, noe som ble fullstendig bagatellisert av bl.a. EU. (Les mer om dette på engelsk.)

AI = Kunstig intelligens


Men hvorfor så mye oppstyr om 5G, og hva trenger vi egentlig det til som ifølge Elektronisk kommunikasjonsnettverk i Sør-Afrika har høye utviklings- og vedlikeholdskostnader?

Svaret er ganske enkelt fra et politisk ståsted og komplisert fra et etisk – kunstig intelligens (AI). AI er egentlig allerede allstedsnærværende i ulike bransjer – teknologi (datamaskiner, smarttelefoner, selvkjørende biler), medisin, journalistikk, for å nevne noen, og selvsagt i våpenteknologi.

Allerede i 2015 opprettet USAs Forvarsdepartement Forsvarets innovasjonsenhet (DIU) med ansvar for landets forsvar og militærvesen der kunstig intelligens har vært stor satsing. Ifølge Bloomberg inngikk DIU i 2019 kontrakt verdt 10 mrd med Microsoft om forsvarets infrastruktur JEDI (Joint Enterprise Defense Infrastructure).

Steve Canepa, daglig leder ved IBM ansvarlig for telekommunikasjon, media og underholdning, har gitt i sin uttalelse til tidsskriftet Forbes uttrykk for at det egentlig ikke er noen begrensninger på hvordan AI kan dra nytte av 5G.

Hanson Robotics, derimot, har planer om å masseprodusere humanoide roboter med oppstart i første halvår i 2021. Bedriften tror at robotene vil kunne brukes i helse- og omsorgstjenester, industri som varehandel og av flyselskaper. Ifølge Reuters mener bedriftens gründer og administrerende direktør David Hanson at «covid-19-verden vil trenge mer og mer automatisering for å holde mennesker trygge». Det gjenstår å se.

En ting er sikkert – verdensmarkedet er allerede «rustet» av bedriftskonkurser, massepermisjoner og oppsigelser grunnet lockdown for å ta imot en ny og mer effektiv form for arbeidskraft. Resultatet blir at elitene vil kunne gjøre seg enda rikere på bekostning av grassrota, og grassrota? Tja, de «store gutta» har egentlig ikke brydd seg om dem i det hele tatt i utgangspunktet.

En kan selvsagt spekulere om det var den såkalte pandemien som hadde åpnet opp den markedsnisjen, eller om pandemien ble innført for å legge til rette for akkurat dette.

Elwira Pajak
Lingvist og filolog


Kilder:

«America’s war on Huawei nears its endgame” av The Economist (2020, 18. juli). Hentet fra:

«How 5G Will Unleash AI” av Tom Taulli, Forbes (2020, 8. mai). Hentet fra: How 5G Will Unleash AI (forbes.com)

“Makers of Sophia the robot plan mass rollout amid pandemic” av Michelle Hennessy, Reuters (2021, 25. jan.).

“Microsoft’s $10 Billion Pentagon Deal at Risk Amid Amazon Fight” av Naomi Nix, Bloomberg (2021, 5. mars).

“What are the disadvantages of 5G?” av Electronic Communications Network (2020).

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelKanselleringskultur, hvor liberalismen går for å dø
Neste artikkelForskjellen på Rødt og SV om Libya-krigen