USA fortsetter å bruke Guaidó for å rane Venezuela for landets eiendeler i utlandet.

0
Antony Blinken og Juan Guaidó. Collage: Cybercuba

Biden-administrasjonen fortsetter Trump-administrasjonens aggressive politikk mot Venezuela. Det viser et nylig møte mellom USAs nye utenriksminister og den venezuelanske opposisjonslederen Juan Guaidó.

Fra TeleSUR.

Samtalen som fant sted mellom USAs utenriksminister Antony Blinken og opposisjonslederen Juan Guaidó er bevis på at Joe Bidens regjering vil fortsette å bruke det tidligere venezuelanske parlamentsmedlemmet til å tilrane seg alle de ressurser Venezuela har i utlandet. 

Dette ifølge Laila Tajeldine, en internasjonal analytiker hos Sputnik.

Blinken hadde en telefonsamtale med Guaidó den 2. mars, og gjentok at USAs regjering vil fortsette å støtte alle slags press på president Nicolás Maduro.

Med seg har de allierte som EU, Lima-gruppen, Organisasjonen av amerikanske stater (OAS) og International.

«De Forente Stater forfølger nå fullstendig Citgo (et datterselskap til Petrolos de Venezuela.) De kaller det en lovlig prossess, og personen Guaidó får nå lov til å beholde Venezuelas eiendeler utenlands.

De Forente Stater fortsetter stadig å bruke denne personen Guaidó til å stjele alle Venezuelas ressurser. Og når han er ferdig med det, vil han kaste dem bort», sa Tajeldine.

Ifølge en advokat er ikke Venezuela overrasket over denne holdningen til den nye administrasjonen i USA, siden Blinken offentlig har lovet dyrt og hellig at hans nåværende holdning er en fortsettelse av Trumps politikk.

Tidligere i år hadde president Maduro hatt håp om en endring i forholdet til USA «på basis av gjensidig respekt, dialog, kommunikasjon og forståelse» etter at Biden kom til makten.

Men analytikeren peker på eksistensen av en høyrevridd sektor i USA som er motstandere av enhver forandring i den nåværende konfrontasjons-linjen. De holder fast på destabilisering av Venezuela for å få tak i ressursene deres.

«USAs økonomiske lobby går absolutt inn for destabilisering eller ødeleggelse av institusjonene i staten Venezuela. Og den lobbyen er det som sier at det er best med et ødelagt Venezuela, en mislykket stat der de kan dra inn via intervensjon og så stjele alle deres ressurser», slik argumenterer advokaten.

I sin dialog med Guaidó la Blinken også vekt på «betydningen av retur av demokrati i Venezuela gjennom frie og rettferdige valg».

Når det gjelder dette, peker den internasjonale analytikeren på at etterlysningen etter valg er De Forente Stater strategi for å rettferdiggjøre sine aksjoner mot Venezuela.

«Å be om frie og rettferdige valg er noe USA gjentar og gjentar. Men dette er utslitte argumenter. Det er tydelig at det eneste de vil er å ha mer tid til å avslutte stjelingen av Venezuelas eiendeler», kommenterer hun. 

Den venezuelanske regjeringen har gjentatte ganger hevdet  at De Forente Stater har stjålet mer enn 30 milliarder dollar ved å pålegge dem tvungne tiltak. Det hindrer landet å få til noen slags finansiering.

Myndighetene har bedt om å få løftet de økonomiske sanksjonene for å møte Covid-19-pandemien, og slik være i stand til å kjøpe vaksiner, forsyninger og medisiner fritt.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst for Derimot.no.

Originalens tittel: US to Continue Using Guaido to Rob Venezuelan Assets Abroad

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.