– USA forbereder cyberangrep mot Russland

0
Shutterstock

Angrepene vil finne sted i mars, ifølge New York Times.

Dave DeCamp, Antiwar.com

Biden-administrasjonen planlegger ifølge The New York Times flere cyberangrep mot Russland de neste ukene. Cyberoffensiven kan bli fulgt opp med nye sanksjoner mot Russland. I så fall vil det innebære’ en alvorlig tilspisning av den nye administrasjonens  strategi i forhold til Moskva.

Det første «store angrepet» forventes å inntreffe i løpet av de siste to ukene i mars, ifølge New York Times kilder, som ikke er navngitt. Offensiven vil bestå av en «serie angrep på flere russiske nettverk som ikke vil være til å misforstå for president Putin og russisk etterretning og militære, men utenforstående vil ikke registrere offensiven.»

Ifølge samme kilder vil USA iverksette nye økonomiske sanksjoner mot Russland etter at cyberangrepene er gjennomført. 2. mars i år iverksatte Biden-administrasjonen økonomiske sanksjoner overfor russiske tjenestemenn grunnet fengslingen av opposisjonspolitikeren Alexei Navalny.

De planlagte angrepene skal være en reaksjon på SolarWinds-hackingen, som fant sted i mars fjor da et virus som senere spredte seg til 18 000 offentlige og private datanettverk via softwaret Solar Winds, ble plantet av inntrengere. Spredningen av viruset inntraff  i forbindelse med en programvareoppdatering og ble ikke oppdaget før det hadde forårsaket stor skade. Til tross for mangel på bevis ble Russland raskt utpekt som syndebukk for hackingen av medlemmer av Kongressen og i vestlige medier.

Formelt ble russerne imidlertid først i januar i år utpekt som ansvarlig for SolarWinds-hackingen da amerikanske myndigheter publiserte en melding hvor det sto at «hackingen sannsynligvis var av russisk opprinnelse», men uten at dette ble nærmere begrunnet. Faktum er imidlertid at det er svært vanskelig å fastslå hvem som plantet viruset fordi hackere benytter seg av metoder som gjør det umulig å avdekke hvem som står bak inntrengning i slike nettverk. En årsak til at amerikanske myndigheter og mediene hevder at Russland var ansvarlig, kan være at inntrengningen og plantingen av viruset ble gjort på svært sofistikert vis. Men SolarWinds’ tidligere leder og en datasikkerhetsekspert har senere gjort det klart at hvem som helst kunne ta seg inn i SolarWinds’ servere på grunn av et omfattende sikkerhetshull som ikke ble tettet før etter to år.

Etter at det var blitt avdekket at uvedkommende hadde tatt seg inn i Solar Winds systemer,  uttalte Vinoth Kumar, SolarWinds’ sikkerhetsrådgiver, at passordet til selskapets oppdateringsserver var «solarwinds123» og at han hadde advart SolarWinds om at hvem som helst kunne ta seg inn på serveren fordi passordet ikke var sikkert. «Angrepet kan ha vært utført av hvem som helst,» sa Kumar til Reuters i desember i fjor.

I en høring i Kongressen i februar ble det bekreftet at Kumars opplysninger var korrekte. Ikke bare var passordet «solarwinds123». Passordet var lekket ut på nettet og hadde vært tilgjengelig for almenheten i flere år. Tidligere SolarWinds-sjef Kevin Thompson beskyldte en underleverandør for å ha postet passordet på GitHub, en plattform programmerere bruker til deling av programvareinformasjon.

«Våre passordrutiner ble brutt, og passordet ble postet på underleverandørens Github-konto,» sa Thompson under høringen i februar.

Sudhakar Ramakrishna, som erstattet Thompson som sjef for SolarWinds, sa at passordet hadde vært tilgjengelig for almenheten siden 2017 og at det ikke var blitt oppdatert før i november 2019. Ifølge SolarWinds ble mistenkelig aktivitet på serveren første gang registrert i september 2019.

Til tross for at det er bekreftet at hvem som helst kan ha tatt seg inn på SolarWinds server, fastholder amerikansk etterretning at Moskva «sannsynligvis er ansvarlig». Det tyder på at USAs angrep på russiske nettverk ikke er knyttet til SolarWinds-hackingen.

I artikkelen i New York Times omtales også et nylig oppdaget innbrudd i Microsofts e-postservere som Kina får skylden for. Så langt er det bare Microsoft som har hevdet at Kina står bak dette angrepet, men ifølge New York Times overveier Biden-administrasjonen mulighetene for å holde Kina ansvarlig for Microsoft-innbruddet.

Ifølge Times undertegnet president Trump i august 2018 et hemmeligstemplet dokument med retningslinjer som gir US Cyber ​​Command hjemmel til å gå mer offensivt til verks overfor cyber-crime. Disse retningslinjene er ifølge avisen gjenstand for vurdering i Biden-administrasjonen, som skal ha besluttet at alle planer om cyberangrep inntil videre må godkjennes av Det hvite hus og the National Security Council  før de kan iverksettes.

Oversatt av Erik Engebretsen for Derimot.no.

Kommentar: Cyberkrig er krig!

Ikke ta feil av dette: Alle stormakter mener at cyberkrig er krig. Et cyberangrep er like mye et angrep som et missilangrep.

Avisa New York Times skrev 15. juni 2019 at USA trapper opp angrep på Russlands strømnett via internett. Denne artikkelen er kommentert av Aftenposten, som skriver:

Over en periode på tre måneder har avisen gjort intervjuer med tjenestemenn som beskriver et system der amerikanerne skal ha plantet datakode inne i det russiske strømnettet og andre mål.

Dette skal ifølge New York Times være et direkte svar på russisk innblanding med hacking og desinformasjon i forbindelse med det amerikanske mellomvalget i 2018.

I mars 2018 advarte amerikanske sikkerhetsmyndigheter om at Russland hadde gjort tilsvarende bestrebelser på å hacke og sabotere det amerikanske strømnettet.

Den nye innsatsen skal være organisert gjennom United States Cyber Command, som er en del av Pentagons militære onlineoperasjoner over hele verden.

Hvis denne typen cyberkrig rettes mot en kjernefysisk stormakt fra en annen kjernefysisk stormakt, kan veien til atomkrigen bli svært kort. Dette kom også klart fram av USAs nye atomstrategi, Nuclear Posture Review, noe som også bl kommentert av New York Times:

Vi vet ennå ikke om USA faktisk kommer til å gjennomføre de angrepene på Russland som New York Times sier at landet kommer til å gjennomføre innen de neste to ukene. Men dersom det skulle skje, bør ingen være i tvil om at Russland kommer til å svare. Når og hvordan, vet vi ikke, men at et svar kommer, det kan vi være sikre på. Og da er eskaleringa i gang. Hvor det ender, kan vi ikke ane i dag.

Forrige artikkel19. mars 2011 vedtok Stoltenberg og Støre å bombe Libya – en skammens merkedag for Norge
Neste artikkelMørke krefter råder over våre medier