Storbritannia med atomopprustning i strid med ikke-spredningsavtalen

0
Til venstre et atommissil av typen Trident fra Royal Navy. Til høyre Boris Johnson. / Wikimedia

Storbritannia har undertegnet Treaty on the Non-Proliferation of Nuclear Weapons (NPT), altså ikke-spredningsavtalen for atomvåpen. I artikkel VI i denne avtalen forplikter underskriverne seg til å ikke drive atomopprustning. Storbritannia har ved flere anledninger knyttet antall atomstridshoder til nettopp artikkel VI, blant annet her.

Men nå har Boris Johnson bestemt at Storbritannia skal øke sitt antall atomstridshoder fra 180 til 260, skriver The Guardian, altså en økning på 44%, noe som må sies å være betydelig. Dette er i strid med ikke-spredningsavtalen slik Storbritannia sjøl har tolket den. The Guardians artikkel ble bekreftet da den britiske statsministeren sjøl gjorde dette kjent 16. mars 2021.

Storbritannia er samtidig en av underskriverne av atomavtalen med Iran som hindrer Iran i å utvikle egne atomvåpen, nettopp med henvisning til ikke-spredningsavtalen. Men hvis Storbritannia sjøl bryter ikke-spredningsavtalen, hvorofor skulle Iran eller noe annet land være forpliktet av den?

Storbritannias vedtak viser at man der og i USA fortsatt tror at de kan vinne en atomkrig, og at de forbereder seg på den. Les også:

Sjefen for US Strategic Command: «Atomkrig med Russland og Kina en reell mulighet»

The Nuclear Posture Review bringer atomkrigen mye nærmere

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.