Storbritannia med atomopprustning i strid med ikke-spredningsavtalen

0
Til venstre et atommissil av typen Trident fra Royal Navy. Til høyre Boris Johnson. / Wikimedia

Storbritannia har undertegnet Treaty on the Non-Proliferation of Nuclear Weapons (NPT), altså ikke-spredningsavtalen for atomvåpen. I artikkel VI i denne avtalen forplikter underskriverne seg til å ikke drive atomopprustning. Storbritannia har ved flere anledninger knyttet antall atomstridshoder til nettopp artikkel VI, blant annet her.

Men nå har Boris Johnson bestemt at Storbritannia skal øke sitt antall atomstridshoder fra 180 til 260, skriver The Guardian, altså en økning på 44%, noe som må sies å være betydelig. Dette er i strid med ikke-spredningsavtalen slik Storbritannia sjøl har tolket den. The Guardians artikkel ble bekreftet da den britiske statsministeren sjøl gjorde dette kjent 16. mars 2021.

Storbritannia er samtidig en av underskriverne av atomavtalen med Iran som hindrer Iran i å utvikle egne atomvåpen, nettopp med henvisning til ikke-spredningsavtalen. Men hvis Storbritannia sjøl bryter ikke-spredningsavtalen, hvorofor skulle Iran eller noe annet land være forpliktet av den?

Storbritannias vedtak viser at man der og i USA fortsatt tror at de kan vinne en atomkrig, og at de forbereder seg på den. Les også:

Sjefen for US Strategic Command: «Atomkrig med Russland og Kina en reell mulighet»

The Nuclear Posture Review bringer atomkrigen mye nærmere

Forrige artikkelSchibsted kontrolleres av Wall Street
Neste artikkelKuppresidenten Añez fengslet i Bolivia
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).