Sjefen for US Strategic Command: «Atomkrig med Russland og Kina en reell mulighet»

7
USAs atomubåter utstyrt med kjernefysiske ballistiske våpen er en vitig del av USAs atomstyrke. Her USS Henry M. Jackson. Foto: U.S. Navy (Devin Langer)

Av Dave DeCamp, Anti-War.

Lederen for USAs strategiske kommando (STRATCOM) advarte nylig om at en atomkrig med Russland eller Kina er en «reell mulighet» og krever en endring i USAs politikk som gjenspeiler denne trusselen.

«Det er en reell mulighet for at en regional krise med Russland eller Kina raskt kan eskalere til en konflikt som involverer atomvåpen, hvis de opplever at et konvensjonelt tap vil true regimet eller staten,» skrev viseadmiral Charles Richard i februarutgaven av US Naval Institutes månedlige magasin.

Richard sa at det amerikanske militæret må «flytte sin viktigste antagelse fra «atomkrig er ikke mulig» til «atomkrig er en veldig reell mulighet,» og handle for å møte og avskrekke den virkeligheten.»

STRATCOM-sjefen sa at Russland og Kina “har begynt å aggressivt utfordre internasjonale normer og global fred ved hjelp av maktinstrumenter og trusler om makt på måter som ikke ble sett siden høydepunktet av den kalde krigen.”

Richard gjorde et stort poeng av Russlands og Kinas kjernefysiske modernisering, og ba USA om å konkurrere med de to nasjonene. Når det gjelder Kinas atomvåpen, har USA og Russland langt større arsenaler. Nåværende estimater setter Beijings atomarsenal til rundt 320 stridshoder, mens Washington og Moskva har omtrent 6000 stridshoder hver.

Selv om Beijing dobler sitt arsenal i løpet av det neste tiåret, som Kina-haukene forutsier, vil det fortsatt være lite sammenlignet med Washingtons. USA måtte eliminere en god del av sitt arsenal for å overbevise Beijing om å delta i våpenkontrollavtaler.

Siden STRATCOM er kommandoposten som overvåker Washingtons atomarsenal, overspiller dets sjefer alltid risikoen for atomkrig og ber om mer penger for å modernisere lageret. Men med USA som prioriterer såkalt «stormaktskonkurranse» med Kina og Russland og økt amerikansk militær tilstedeværelse på steder som Sør-Kinahavet, Arktis og Svartehavet, øker trusselen om atomkrig.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Med innsettelse av Biden&Harris har man også fått en garanti for flere kriger, en mer ustabil verden, mer arbeidsledighet, mer sosial uro, mer løs pengepolitikk, mindre ytringsfrihet og mindre fokus på menneskerettigheter. Alle som heiet frem disse toskene kan nå være stolte av seg selv.

 2. Avatar for tjatta tjatta says:

  …får man vist Hvermansen at det ikke betyr noe hvem som er president. Dementia er ingen hindring.

 3. Ja, så fik Biden-tilhængerne deres krigspræsident.
  Med frisk erindring fra Obama og hans allierede kumpaners udslettelse af Libyen, ikke mindst instrumentaliseret af deres allierede lejesoldater på landjorden, den islamistiske jihad, successivt fulgt op af sidstnævnte overtagelse af landet med den nedtur og kaos, det har medført for den libyske befolkning samt denne alliances indirekte krig mod Syrien - “suppleret” med Obama´s udenrigsminister, Hillary Clinton´s krigsretorik mod Rusland - har Biden-kritikere længe advaret mod Biden og hans demokratiske krigshøge. Men hver gang ignoreret af Biden-tilhængerne.
  I nat udstedte den “moderate” Biden så en krigserklæring mod Rusland og Kina - og verden er nu godt på vej tilbage til den Kolde Krigs potentielle nukleare krigstrussels-scenarium.
  Men Biden-tilhængerne har nok ikke børn, så er det trods alt kun dem selv, der risikerer at blive udslettet.
  Krigsdemokraterne fik stillet Trump for en rigsret for at opildne til stormen på det Hvide Hus den 6. januar. Mon Biden og hans europæiske allierede, der helt sikkert støtter hans krigserklæring, vil blive stillet for nationale rigsretter for at opildne opinionen til had, konfrontation og krigshetz og potentiel altudslettende atomkrig?
  Men Biden´s krigserklæring mod Rusland og Kina, dvs. potentielt mod menneskeheden, har måske ikke en så alvorlig vidtrækkende karakter som demokraternes´s rigsretssagsanklage mod Trump for opildning til stormen mod det Hvide Hus?

 4. Avatar for tjatta tjatta says:

  Parlamentet i Russland heter det Hvite hus og ble stormet. Men det er vel ikke det du mener?

  Unknown

 5. Nej. Stormen på Kongressen i Washington den 6. januar, som skulle fremstå klart i konteksten.

 6. Ok, jeg skulle måske have været tydligere: Det Sorte Hus i Washington.

 7. De ber om mer penger til en privateid krigsvåpen-industri, som har hatt sine folk i forsvarsministeriet helt siden de fant opp atombomben spesielt. De siste forsvarsministrene kom fra de største kontraktørene, og det er det militær-industrielle komplekset som avgjør hva som er trusselbildet mot USA. USAs militærbudsjett tar nesten halvparten av det amerikanske statsbudsjettet.

  USAs militærbudsjett er 12 ganger større enn Russlands, og USA/NATO samlet bruker over 20 ganger Russlands militærbudsjett. USA har over 500 militærbaser utenfor USA, som private kontraktører tjener milliarder på i årlig drift, det er det det handler om, ikke forsvar av USA. Russlands militære styrker er utelukkende organisert for forsvar av Russland, mens USAs militære styrker er organisert for angrepskriger, invasjon og okkupasjon. Hvem er det som er aggressor og truer verden?

  USAs militærbudsjett er ikke transparent, og mange hundre milliarder kan ikke gjøres rede for hvert år. Dagen før 9/11 skulle Rumsfeld redegjøre for kongressen om fremdriften i etterforskningen av hvor 2300 milliarder dollar hadde tatt veien. Det ble satt ned et etterforskningsgruppe med lite kontor i den enorme pentagonbygningen på 604 000 m2 fordelt på på 5 etasjer for dette. Gjett hvor droneflyet/-raketten traff.

  USAs krigsvåpen-industri er ikke bare privat eiet, de finansielle eierne som er BlackRock og de andre kapitalforvaltningsselskapene skal ha maksimal avkastning på kapitalen for sine ultrarike investorer. Da er det ikke rart det er og blir kriger i verden til globalismen er fullført.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere