Sjefen for US Strategic Command: «Atomkrig med Russland og Kina en reell mulighet»

0
USAs atomubåter utstyrt med kjernefysiske ballistiske våpen er en vitig del av USAs atomstyrke. Her USS Henry M. Jackson. Foto: U.S. Navy (Devin Langer)

Av Dave DeCamp, Anti-War.

Lederen for USAs strategiske kommando (STRATCOM) advarte nylig om at en atomkrig med Russland eller Kina er en «reell mulighet» og krever en endring i USAs politikk som gjenspeiler denne trusselen.

«Det er en reell mulighet for at en regional krise med Russland eller Kina raskt kan eskalere til en konflikt som involverer atomvåpen, hvis de opplever at et konvensjonelt tap vil true regimet eller staten,» skrev viseadmiral Charles Richard i februarutgaven av US Naval Institutes månedlige magasin.

Richard sa at det amerikanske militæret må «flytte sin viktigste antagelse fra «atomkrig er ikke mulig» til «atomkrig er en veldig reell mulighet,» og handle for å møte og avskrekke den virkeligheten.»

STRATCOM-sjefen sa at Russland og Kina “har begynt å aggressivt utfordre internasjonale normer og global fred ved hjelp av maktinstrumenter og trusler om makt på måter som ikke ble sett siden høydepunktet av den kalde krigen.”

Richard gjorde et stort poeng av Russlands og Kinas kjernefysiske modernisering, og ba USA om å konkurrere med de to nasjonene. Når det gjelder Kinas atomvåpen, har USA og Russland langt større arsenaler. Nåværende estimater setter Beijings atomarsenal til rundt 320 stridshoder, mens Washington og Moskva har omtrent 6000 stridshoder hver.

Selv om Beijing dobler sitt arsenal i løpet av det neste tiåret, som Kina-haukene forutsier, vil det fortsatt være lite sammenlignet med Washingtons. USA måtte eliminere en god del av sitt arsenal for å overbevise Beijing om å delta i våpenkontrollavtaler.

Siden STRATCOM er kommandoposten som overvåker Washingtons atomarsenal, overspiller dets sjefer alltid risikoen for atomkrig og ber om mer penger for å modernisere lageret. Men med USA som prioriterer såkalt «stormaktskonkurranse» med Kina og Russland og økt amerikansk militær tilstedeværelse på steder som Sør-Kinahavet, Arktis og Svartehavet, øker trusselen om atomkrig.

Forrige artikkelDavos 2021: Spillekasinokapitalisme mot industrikapitalisme?
Neste artikkelKirkerådet svært kritisk til lov om portforbud