Putin utfordrer Biden til TV-debatt på direkten

0
Skjermdump fra TV-intervjuet med Vladimir Putin.

Etter at president Joe Biden gikk til angrep på Vladimir Putin og kalte den russiske pesidenten for «morder» har Putin svart med å foreslå en TV-debatt med USAs president.

Vladimir Putin sa i et intervju med statlig russisk TV:

“Jeg har tenkt over dette, og jeg vil foreslå for president Biden at vi fortsetter diskusjonen, men på den betingelsen at vi gjør det «live», som det heter. Uten forsinkelser og direkte i en åpen, direkte diskusjon. Det virker for meg som ville være interessant for folket i Russland og for folket i USA.»

Putin tar ikke munnen for full når han sier at dette ville «være interessant for folket i Russland og for folket i USA.» Det ville være så interessant at Joe Biden ikke for sitt bare liv ville våge å gå med på det. Biden, som sliter med å holde selv ganske enkle taler uten tele-prompter, ville bli spilt rett ut av banen av en proff som Putin.

Putin minte også om krangler fra barndommen når unger sa til hverandre: «hva du enn måtte kalle meg, så er du det sjøl».

Putin har erfaring med å kjøre lange pressekonferanser med spørsmål og svaruten noen form for teknisk assistanse, og elsker den direkte samtalen. Bidens rådgivere vet dette og kommer til å sikre at det ikke blir noe av en slik samtale. Pressesekretær i Det hvite hus, Jen Psaki, sa at det var usannsynlig at det ville bli noe av diskusjonen, siden «Joe Biden er så opptatt.»

Putin sa også at han ønsket Joe Biden god helse, og tilføyde at han sa dette «uten ironi».

YouTube player

Men om Russlands president tar Bidens anklager på en spøkefull måte, har den russiske regjeringa reagert med å hjemkalle sin Washington-ambassadør. Det var ikke overraskende, siden Bidens uttalelse var helt uhørt i en diplomatisk sammenheng.

I en uttalelse fra utenriksdepartementet i Russland heter det at de vil forhindre det de kaller en «irreversibel forverring» av forholdet til USA.

Men Putin krevde svar fra Det hvite hus umiddelbart, for som han sa:

“Jeg vil ikke utsette dette lenge. Jeg skal ut på taigaen denne helga for å slappe av litt. Så vi kunne gjøre det i morgen eller mandag. Vi er klare når som helst som passer for den amerikanske sida.”

Forrige artikkelCovid-vaksiner og humlas paradoks
Neste artikkelHøytstående franske militære med krass kritikk av Jens Stoltenberg
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).