Høytstående franske militære med krass kritikk av Jens Stoltenberg

0

«La oss stoppe dette vanvittige toget før det er for seint,» heter det i et brev fra den franske militære tankesmia “Cercle de Réflexion Interarmées,” til NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg. Brevet er undertegnet av den pensjonerte brigadegeneralen Grégoire Diamantidis, som beskylder Stoltenberg for å løpe USAs ærend og skape en farlig internasjonal situasjon.

I det åpne brevet til Jens Stoltenberg protesterer flere høytstående hæroffiserer gruppert sammen i Cercle de Réflexion Interarmées mot NATO 2030-prosjektet som de mener svekker Frankrikes suverenitet. I brevet blir Stoltenberg beskyldt for å mane fram en russisk trussel og en kinesisk trussel for å samle de europeiske landa i rekke bak USA. General Diamantidis minner om at det ikke er Russland, men NATO som har vært aggressive fra krigene på Balken og framover. Det var NATO, som uten FN-vedtak bombet Serbia. Det var også NATO som oppmuntret til de alvorlige anti-russiske hendelsene under «Euromaidan» i Ukraina.

Men nei, herr generalsekretær, i dag, og til tross for all din innsats, utgjør ikke Russland, med sitt militære budsjett på 70 milliarder euro (knapt det dobbelte av Frankrike) noen trussel mot Europa eller NATO med sine 1000 milliarder euro, inkludert 250 for alle de europeiske landene i alliansen! Men det er ikke din bekymring, for det som nå er målrettet gjennom dette nye NATO 2030-konseptet er et mye større prosjekt: nemlig å involvere Atlanterhavsalliansen i kampen for verdenshegemoni som kunngjøres mellom Kina og USA.

General Diamantidis, som var brigadegeneral i det franske flyvåpenet, fordømmer Stoltenberg for ikke å arbeide for fred med Russland og fred i Europa, «noe folkene på vårt kontinent ønsker». Han skriver at NATOs generalsekretær i stedet hisser til en «en enorm opprustning på begge sider av Russlands grenser, fra Østersjøen til Svartehavet, og som bringer freden i Europa i fare, som det nå bare anser som sin fremtidige slagmark.»

Generalen skriver at NATO-2030-dokumentet bryter med prinsippet om at det er oppdraget som rettferdiggjør verktøyet. Her har vi i stedet er verktøy som leter etter et oppdrag. Han siterer det klassiske romerske utsagnet «Cedant arma togae», det vil si: det militære er underlagt sivil makt.

Så nei, herr generalsekretær! Vi må stoppe dette vanvittige toget før det er for seint! Frankrike, på sin side, i tråd med prinsippene som ble uttalt for over et halvt århundre siden av general de Gaulle, kan ikke underkaste seg et så eventyrpolitiske amerikansk prosjekt i Europa.

Cercle de Réflexion Interarmées (CRI), er en organisasjon uavhengig av regjeringsorganer og det militære hierarkiet. Den samler pensjonerte generaler og senioroffiserer for de tre våpengreinene og noen få sivile.

Forrige artikkelPutin utfordrer Biden til TV-debatt på direkten
Neste artikkelTitusener demonstrerte i flere europeiske byer mot lockdownpolitikken